FluBot-malware gebruikt nu ook WhatsApp om Nederlandse Android gebruikers te infecteren

Gepubliceerd op 27 mei 2021 om 07:00

Het aantal KPN-klanten dat met een piek in het sms-gebruik te maken kreeg is vorige week na de uitbraak van de FluBot-malware sterk gestegen, zo laat de telecomprovider tegenover de media weten. Daarnaast gebruikt de malware nu ook WhatsApp om Nederlandse Android gebruikers te infecteren. KPN is begonnen om klanten die vermoedelijk met de FluBot-malware besmet zijn proactief te waarschuwen.

Hoe werkt het

Vorige week berichtte KPN al over de FluBot-malware, die ontwikkeld is om gegevens voor internetbankieren en creditcardgegevens te stelen. De malware verstuurt vanaf besmette Androidtelefoons sms-berichten die van DHL afkomstig lijken. In het bericht wordt gesteld dat de ontvanger zijn pakket kan volgen door een app te installeren. Standaard staat Android het installeren van apps van buiten de Google Play Store niet toe. De website die de malafide app aanbiedt bevat echter instructies waarin wordt uitgelegd hoe slachtoffers de beveiligingsmaatregel kunnen uitschakelen.

Eenmaal geïnstalleerd downloadt de FluBot-malware van een server een lijst met telefoonnummers om sms-berichten naar toe te sturen. Daarnaast wordt het adresboek van het besmette toestel naar de server geüpload, waardoor contacten van de besmette gebruiker uiteindelijk ook het malafide sms-bericht ontvangen. Normaliter ziet KPN een handvol klanten op een dag die met een sms-piek te maken krijgen. Vorige week na de uitbraak van de FluBot-malware waren dat er bijna vijfhonderd.

"Klanten die te maken hebben gehad met een FluBot-malware kunnen te maken krijgen met hogere bundelkosten. Wanneer er bij klanten een sms-piek ontstaat, ontvangen zij direct een bericht van ons. Daarna kan KPN de klant verder helpen door te onderzoeken hoe verder te handelen. Een groter probleem is dat deze FluBot-malware kan beschikken over informatie van de gebruiker die gebruikt kan worden om fraude mee te plegen", zegt woordvoerder Gerd De Smyter tegenover de media.

Voorbeelden van malware aanvallen

Je moet de sneeuwbal stoppen

De telecomprovider waarschuwde op de eigen website dat klanten door de FluBot-infectie met hogere telefoonrekeningen te maken kunnen krijgen, maar is nog niet bekend met gevallen waar dit daadwerkelijk het geval is. Ook hebben klanten nog geen andere schade als gevolg van de malware gemeld. De Smyter merkt op dat KPN wel kosten door de malware maakt, zoals het versturen van de sms-berichten en het voorlichten en waarschuwen van klanten. "De veiligheid van klanten staat voorop, maar het is ook in ons belang dat dit zo snel mogelijk de kop wordt ingedrukt."

Aan de hand van de waargenomen sms-pieken, informatie van de abusedesk en andere tooling waarschuwt KPN de eigen klanten die vermoedelijk met de FluBot-malware besmet zijn geraakt. Deze klanten ontvangen een e-mail met verdere informatie. "Je moet de sneeuwbal stoppen", zegt Oscar Koeroo van het KPN CISO Office. Hij benadrukt dat klanten alleen apps uit de officiële appstore of Mobile Device Management tooling van de werkgever moeten installeren en niet vanuit onbekende bronnen.

Bron: kpn.com, security.nl

Meer info over malware

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malware gerelateerde berichten

Android stalkerware in opmars

Het gebruik van mobiele stalkerware, software die stalkers stilletjes en zonder hun medeweten installeren op mobiele apparaten van slachtoffers, neemt volgens onderzoekers toe. In 2019 registreerde onderzoekers bijna vijf keer meer Android stalkerware-detecties dan in 2018, en in 2020 waren er 1,5 keer meer detecties dan in 2019. Naast de toename ontdekte het onderzoeksteam van ESET ook ernstige kwetsbaarheden in Android stalkerware-apps en hun monitoringservers. Deze kwetsbaarheden kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor de gebruiker als ze worden uitgebuit. "Security: The Hidden Cost of Android Stalkerware" werd eergisteren op de RSA Conference gepresenteerd door onderzoeker Lukáš Štefanko.

Lees meer »

Overwacht hogere mobiele factuur?

KPN waarschuwt haar klanten voor FlutBot. Wie deze malware installeert, kan mogelijk een ‘hogere mobiele factuur’ verwachten. Dit komt omdat FluBot sms’jes verstuurt naar mensen in jouw contactlijst. “Hiermee krijgt de app het vermogen om vanuit het toestel kosten te maken via KPN of andere geïnstalleerde apps.”

Lees meer »

Malware toename met 229%

Gisteren kondigde 'G DATA CyberDefense' zijn jaarlijkse malware top 10 aan. In 2020 identificeerde de specialisten van het securitybedrijf maar liefst 16.1 miljoen malwaresamples. Dit zijn gemiddeld 76 nieuwe malware samples per minuut. Dit is een toename van 228.6 percent vergeleken met 2019.

Lees meer »

QR-code scanner App wordt na update Malware

Tien miljoen gebruikers van de 'Barcode Scanner-app' die in de Google Play Store werd aangeboden zijn na een update van de app met malware besmet geraakt. Dat laat anti-malware-bedrijf 'Malwarebytes' weten. 'Barcode Scanner' laat gebruikers barcodes en QR-codes scannen. De app was al sinds 2017 in de Google Play Store te vinden.

Lees meer »

Nieuwe malware gericht op wetenschappelijke onderzoeksnetwerken

Cybercrime onderzoekers hebben 'Kobalos' ontdekt, malware die supercomputers – zogenaamde high performance computer (HPC) clusters - heeft aangevallen. De onderzoekers werkten samen met het 'CERN Computer Security Team' en andere organisaties die betrokken zijn bij het inperken van aanvallen op deze wetenschappelijke onderzoeksnetwerken. Onder de doelwitten bevonden zich onder andere een grote Aziatische Internet providers een Noord-Amerikaanse leverancier van endpoint security, alsook verscheidene private servers.

Lees meer »