'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Cybercrime » QR-code scanner App wordt na update Malware

QR-code scanner App wordt na update Malware

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 14:00

Tien miljoen gebruikers van de 'Barcode Scanner-app' die in de Google Play Store werd aangeboden zijn na een update van de app met malware besmet geraakt. Dat laat anti-malware-bedrijf 'Malwarebytes' weten. 'Barcode Scanner' laat gebruikers barcodes en QR-codes scannen. De app was al sinds 2017 in de Google Play Store te vinden.

Malwarebytes

Eind december kreeg anti-malware-bedrijf 'Malwarebytes' een noodoproep van een van de forumbezoekers. Slachtoffers kregen advertenties te zien die vanuit het niets via hun standaard browser werden geopend. Het vreemde is dat geen van hen onlangs apps had geïnstalleerd, en de apps die ze hadden geïnstalleerd kwamen uit de officiële Google Play Store.

Een gebruiker met de gebruikersnaam 'Anon00' ontdekte dat het afkomstig was van een reeds geïnstalleerde app, de app 'Barcode Scanner'. Een app die meer dan 10 miljoen keer gedownload is uit de Google Play Store!

Oorspronkelijk had de app een andere ontwikkelaar. De nieuwe eigenaar rolde in december een update voor de app uit die malware bevatte. Na installatie van de update laadt de malware verschillende websites, toont advertenties en probeert de gebruiker aanvullende apps te laten installeren.

Van een onschuldige scanner-app naar malware-app

Veel van de slachtoffers hadden de app gedurende lange tijd op hun mobiele apparaten geïnstalleerd (één gebruiker had de app al meerdere jaren geïnstalleerd) toen ineens, na een update in december de 'Barcode Scanner' van een onschuldige scanner een malware app werd! Hoewel Google deze app al heeft ingetrokken ontdekte Malwarebytes op basis van een in de cache opgeslagen Google Play-webpagina dat de update plaats gevonden had op  4 december 2020.

Slechte bedoelingen

De meeste gratis apps op Google Play bevatten een vorm van in-app-advertenties. Dit doen ze door een advertentie-SDK toe te voegen aan de code van de app. Meestal aan het einde van de ontwikkeling van de app. Bij betaalde versies is deze SDK eenvoudigweg niet inbegrepen.

Advertentie-SDK's kunnen afkomstig zijn van verschillende externe bedrijven en een bron van inkomsten zijn voor de app-ontwikkelaar. Het is een win-winsituatie voor iedereen. Gebruikers krijgen een gratis app, terwijl de app-ontwikkelaars en de advertentie-SDK-ontwikkelaars worden betaald.

Maar af en toe kan een advertentie-SDK-bedrijf iets aan hun kant veranderen en kunnen advertenties een beetje agressief worden. Soms zelfs dat de app in de categorie komt te staan van Adware. Wanneer dit gebeurt, is het niet de app-ontwikkelaar, maar het SDK-bedrijf. Ik leg deze methode uit om aan te geven dat het in dit geval van de 'Barcode Scanner' niet het geval is.

Nee, in het geval van de 'Barcode Scanner' was er kwaadaardige code toegevoegd die niet in eerdere versies van de app te zien waren. Bovendien gebruikte ze "sterk gecamoufleerde code" om detectie te voorkomen. Vanwege de kwaadaardige bedoelingen is de app niet ingedeeld in de categorie Adware maar direct bij de malafide apps ingedeeld met de label Trojan (Trojan.HiddenAds.AdQR).

Het moeilijkste deel van malware-analyse is het repliceren van wat de slachtoffers ervaren. Bij deze malware van de 'Barcode Scanner' werd het meteen duidelijk na installatie. Bekijk de korte video hieronder om het kwaadaardige gedrag te zien:

De blijft op smartphone

Het verwijderen van een app uit de Google Play Store betekent niet noodzakelijk dat deze ook van de betrokken mobiele apparaten wordt verwijderd. Tenzij Google Play Protect het achteraf verwijdert, blijft het op het apparaat staan. Dit is precies wat gebruikers ervaren met 'Barcode Scanner'Dus totdat de slachtoffers een malware scanner zoals Malwarebytes voor Android installeren of de app handmatig verwijderen blijft deze advertenties weergeven.

Buiten zicht Google Play Protect

Het is moeilijk te zeggen hoe lang 'Barcode Scanner' als legitieme app in de Google Play Store heeft gestaan ​​voordat deze kwaadaardig werd. Op basis van het hoge aantal installaties en gebruikersfeedback vermoeden we dat het er al jaren is. Het is beangstigend dat een app met één update kwaadaardig kan worden terwijl de app onder de radar van Google Play Protect blijft. Het is verbazingwekkend dat een app-ontwikkelaar van een populaire app er zomaar malware heeft van kunnen maken. Was dit al die tijd al het plan om van een legitieme ​​app er uiteindelijk malware van te maken? We zullen er waarschijnlijk nooit achterkomen, maar het feit dat het mogelijk is dat alleen is al zorgwekkend.

App-informatie

Uitgeverij:
LavaBird LTD

Applicatie naam:
Barcode Scanner

MD5:
A922F91BAF324FA07B3C40846EBBFE30

Pakketnaam: Google Play URL:
com.qrcodescanner.barcodescanner

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qrcodescanner.barcodescanner(oorspronkelijke link)

Bron: Tip, malwarebytes.com

Meer info over ‘malware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Malware gerelateerde berichten


«   »