Home » Cybercrime » Malware

Malware

Malware is een afkorting van de Engelse woorden “MALicious softWARE” of te wel “Schadelijke Software”, “kwaadaardige software”.

Eenvoudig gezegd is Malware een stukje software dat is geschreven met de bedoeling schade toe te brengen aan gegevens, apparaten, software en apps. Software die speciaal is ontworpen om toegang te krijgen of een computer te beschadigen zonder medeweten van de eigenaar.

Er zijn verschillende soorten Malware, waaronder spyware, keyloggers, echte virussen, wormen of elk type kwaadaardige code die op een computer infiltreert. Over het algemeen wordt software beschouwd als Malware op basis van de intentie van de maker in plaats van de daadwerkelijke functies. Malware-creatie neemt toe dankzij de enorme hoeveelheid nieuwe typen die dagelijks worden gemaakt en de aantrekkingskracht van geld dat kan worden gegenereerd door georganiseerde internetcriminaliteit. Malware werd oorspronkelijk gemaakt als experimenten en grappen, maar leidde uiteindelijk tot vandalisme en vernietiging van gerichte machines. Tegenwoordig wordt veel Malware voor winst gecreëerd door middel van gedwongen reclame (adware), het stelen van gevoelige informatie (spyware), het verspreiden van e-mailspam of kinder pornografie (zombiecomputers) of het afpersen van geld (ransomware).

Verschillende factoren kunnen computers kwetsbaarder maken voor Malware aanvallen, inclusief defecten in het ontwerp van het besturingssysteem.

De beste bescherming tegen Malware blijft het gebruikelijke advies:

  • Update zodra er een nieuwe update (tip 3) is van uw software.
  • Wees voorzichtig met welke e-mail bijlagen (Tip 5) u opent en wees voorzichtig bij het surfen en blijf weg van verdachte websites (tip 7).
  • Installeer een antivirusprogramma (tip 1) van hoge kwaliteit.

Nieuws Malware