Ransomware weekoverzicht 02-2021
》Choose your language
Cybercrime Info - 'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'
Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Er wordt in veel gevallen gevraagd om te betalen met bitcoins of een andere cryptomunt. Hieronder bespreken we manieren om bij een ransomware besmetting weer toegang te krijgen tot je bestanden. In veel gevallen is er echter maar een oplossing: de back-up terugzetten. Het is dan ook essentieel altijd een goede back-up voorhanden te hebben van bestanden. Zonder zo’n back-up is de kans groot dat je honderden euro’s moet betalen om de bestanden terug te krijgen. Als het al lukt!
Enkele jaren terug kwam een eenvoudige vorm van ransomware veel voor. Die versleutelde niet, maar maakte toegang tot de computer onmogelijk door een niet weg klikbaar scherm. Die vorm van ransomware was door een expert eenvoudig te verwijderen.
De meeste ransomware versleutelt bestanden, daarom wordt ook wel de term cryptoware gebruikt. Pas na het invoeren van de juiste sleutel zijn ze weer toegankelijk.
Een besmetting is niet direct zichtbaar. Aanvankelijk doet de malware op de achtergrond zijn werk. Ogenschijnlijk werkt de computer normaal, maar ongemerkt worden foto’s, muziek en Word-bestanden versleuteld. Pas als dat is gebeurd, verschijnt een melding in beeld waarin betaling wordt geëist. Vaak hoort daarbij dreigende taal. Alleen als de sleutels bekend zijn, kan de computer nog gered worden. Als dat niet zo is, is herstel vrijwel kansloos. Alleen een back-up kan dan redding bieden. Ransomware kan ook bestanden op externe harde schijven en usb-sticks besmet- ten. Zelfs netwerkopslag die via Windows Verkenner met een schijfletter (zoals F: of G:) toegankelijk is, kan zo onbruikbaar raken.
Dreigen ze met gegevens openbaar te maken, dan praten we van doxware.
"Ransomware-cyberaanvallen zijn een big business, zo groot zelfs dat uit onderzoek wordt verwacht dat een bedrijf elke 11 seconden wordt aangevallen door een cybercrimineel en dat de schade als gevolg van deze aanvallen in 2021 ongeveer $ 20 miljard zal bedragen ."
》Choose your language
》Choose your language
》Choose your language
》Choose your language
De supply chain-aanval van 'SolarWinds' heeft het cybersecurity-nieuws van afgelopen week gedomineerd, maar helaas ontbraken de ransomware aanvallen afgelopen week ook niet.
De gemeente Hof van Twente is nog steeds aan het worstelen met het opstarten van de systemen na een ransomware aanval. Ransomware aanvallen richten zich op bedrijven, het onderwijs en de gezondheidszorg en leidde tot sluitingen van scholen. Hier het overzicht van nieuwe ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.
Bron: blackfog.com
Probeer eerst de algemene regels voor het verwijderen van malware Lukt dat niet? Handel dan als volgt:
Doe altijd aangifte bij de Politie, want hoe meer aangiftes hoe groter de kans op aanknopingspunten.
20 jan. 2021 14:00
》Choose your language
19 jan. 2021 08:00
》Choose your language
15 jan. 2021 14:00
》Choose your language
29 dec. 2020 17:19
》Choose your language
24 dec. 2020 12:00
Het voorbije jaar stond bol met aanvallen van ransomware, maar dit was slechts een voorbode van wat bedrijven en thuiswerkers in 2021 te wachten staat. Cybercriminelen zullen nóg agressiever, doelgerichter en vooral innovatiever te werk gaan, zo luidt de verwachting bij experts.
7 dec. 2020 16:00
De cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval op de computersystemen van de gemeente Hof van Twente, eisen 50 bitcoin om alle bestanden weer toegankelijk te maken. Met de huidige koers komt dat neer op zo’n 800.000 euro. Als de gemeente weigert te betalen, dan maken ze de buitgemaakte gegevens openbaar (doxware).
3 dec. 2020 22:30
Uitzendbureau Randstad is slachtoffer van een ransomware aanval en datadiefstal geworden, zo heeft het bedrijf vanavond via een persbericht bekendgemaakt (pdf).
3 dec. 2020 18:00
Systemen van de Overijsselse gemeente Hof van Twente zijn platgelegd door een cyberaanval, zo heeft de gemeente via de eigen website bekendgemaakt. Details over de aanval ontbreken nog, maar het lijkt om een aanval met ransomware te gaan. Gegevens op de servers van de gemeente zijn namelijk ontoegankelijk gemaakt.
2 dec. 2020 08:00
De ontwikkelaars van 'REvil ransomware' zeggen dat ze in één jaar tijd meer dan $ 100 miljoen (83 miljoen euro) hebben verdiend door grote bedrijven over de hele wereld uit verschillende sectoren af te persen.
19 nov. 2020 12:00
Ransomware is opnieuw de meest voorkomende cyber dreiging voor het MKB (Midden en KleinBedrijf). 60% van de MSP’s meldt dat hun MKB-klanten vanaf het derde kwartaal van 2020 zijn getroffen door een ransomware-aanval. De impact van dergelijke aanvallen blijft daarnaast ook groeien, de gemiddelde kosten van de ontstane downtime zijn nu bijna zes keer hoger dan in 2018 en 94% hoger dan in 2019. De kosten zijn daarmee gestegen van ruim €39.000,- naar meer dan €230.000,-.
19 nov. 2020 08:00
Nederland scoort wereldwijd hoog wat betreft de bedragen die worden neergelegd bij ransomware aanvallen. Bedrijven in ons land betalen gemiddeld 1,45 miljoen euro losgeld en hebben daarmee de hoogste dwangsom, meldt security leverancier 'CrowdStrike' nu.
11 nov. 2020 14:00
Gouverneur Phil Scott van de Amerikaanse staat Vermont heeft de 'Nationale Garde' van de staat ingezet om zes door ransomware getroffen ziekenhuizen te helpen. De zes ziekenhuizen en medische centra van het 'University of Vermont Health Network' raakten eind oktober besmet met ransomware.