'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Cybercrime » Samples in omloop die cybercriminelen kunnen gebruiken

Samples in omloop die cybercriminelen kunnen gebruiken

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 12:00

Eind januari werd aangekondigd dat een internationale politieoperatie de servers achter de agressieve malware Emotet had ontmanteld.

Emotet is een modulaire malware familie die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mail clients steelt en zelf zeer lastig te verwijderen is. Hoewel de malware, dankzij de politieoperatie, niet langer actief is op computers van ruim 1 miljoen slachtoffers wereldwijd zullen bedrijven waakzaam moeten blijven voor verborgen malware samples. Dit blijkt uit een analyse van G DATA.

Samples in omloop

Volgens onderzoekers, is Emotet nog steeds gevaarlijk omdat er verborgen samples in omloop zijn die cybercriminelen kunnen gebruiken om andere malware, zoals Trickbot of Qbot, te installeren. Dergelijke malware wordt meestal gebruikt voor ransomware aanvallen, waarbij gegevens in een bedrijfsnetwerk worden versleuteld en pas weer worden vrijgegeven na het betalen van losgeld.

Zorgvuldig controleren

Bedrijven doen er verstandig aan om via de Emotet checker te controleren of hun inloggegevens zijn gestolen door de malware. Indien ze besmet zijn of direct een waarschuwing hebben gekregen van de politie, zullen zij hun netwerk zorgvuldig moeten controleren. Een goed uitgangspunt is om de firewall-logs, indien nodig met externe ondersteuning, te evalueren. Voer daarnaast een extra in-memory scan uit met een Endpoint beveiligingsoplossing. Dit biedt de meeste kans om verborgen infecties op te sporen.

Adresboeken van slachtoffers

Eddy Willems, security evangelist bij G DATA CyberDefense: “Onze analyse laat zien dat de takedown van Emotet een groot succes is tegen de georganiseerde misdaad. Bovendien kan de malware zich razendsnel verspreiden omdat het vaak adresboeken van slachtoffers inzet. Hierdoor dwalen er nog veel verborgen samples rond, waardoor organisaties waakzaam moeten blijven. Iedereen met een verborgen infectie op het netwerk loopt nog steeds risico. Zeker in de huidige economische situatie kunnen organisaties zich een ransomware aanval niet veroorloven.”

Bron: gdatasoftware.com

Meer info over ‘malware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Malware gerelateerde berichten


«   »