Home » Intro » Malware

Malware

Malware is een afkorting van de Engelse woorden “MALicious softWARE” of te wel “Schadelijke Software”, “kwaadaardige software”.

Eenvoudig gezegd is Malware een stukje software dat is geschreven met de bedoeling schade toe te brengen aan gegevens, apparaten, software en apps. Software die speciaal is ontworpen om toegang te krijgen of een computer te beschadigen zonder medeweten van de eigenaar.

Er zijn verschillende soorten Malware, waaronder spyware, keyloggers, echte virussen, wormen of elk type kwaadaardige code die op een computer infiltreert. Over het algemeen wordt software beschouwd als Malware op basis van de intentie van de maker in plaats van de daadwerkelijke functies. Malware-creatie neemt toe dankzij de enorme hoeveelheid nieuwe typen die dagelijks worden gemaakt en de aantrekkingskracht van geld dat kan worden gegenereerd door georganiseerde internetcriminaliteit. Malware werd oorspronkelijk gemaakt als experimenten en grappen, maar leidde uiteindelijk tot vandalisme en vernietiging van gerichte machines. Tegenwoordig wordt veel Malware voor winst gecreëerd door middel van gedwongen reclame (adware), het stelen van gevoelige informatie (spyware), het verspreiden van e-mailspam of kinder pornografie (zombiecomputers) of het afpersen van geld (ransomware).

Verschillende factoren kunnen computers kwetsbaarder maken voor Malware aanvallen, inclusief defecten in het ontwerp van het besturingssysteem.

Malware varianten

Dropped

Malware geleverd door andere malware die al op het systeem aanwezig is, een exploitkit, geïnfecteerde software van derden of handmatig door een hacker.

Momenteel wordt Gh0st geschrapt.

Multiple

Malware die momenteel de voorkeur geeft aan ten minste twee vectoren. ZeuS en CryptoWall gebruiken momenteel meerdere vectoren.

ZeuS wordt door andere malware verwijderd, maar wordt ook via malvertentie geleverd.

Malspam

Ongevraagde e-mails, die gebruikers naar kwaadwillende websites leiden of gebruikers ertoe verleiden malware te downloaden of te openen.

Top 10 malware met deze techniek Bolek, Cerber, Dridex, Kovter, NanoCore en Ursnif.

Netwerk

Malware die is geïntroduceerd door misbruik van legitieme netwerkprotocollen of tools, zoals het SMB-protocol of PowerShell op afstand. Brambul gebruikt deze vector.

Malware in omloop

Dridex

Is een banktrojan die schadelijke macro's in Microsoft Office gebruikt met schadelijke ingesloten links of bijlagen. Dridex wordt verspreid via malspam-campagnes.

ZeuS

Is een modulaire banktrojan die toetsaanslagregistratie gebruikt om de inloggegevens van slachtoffers in gevaar te brengen wanneer de gebruiker een bankwebsite bezoekt. Sinds de release van de ZeuS-broncode in 2011 hebben veel andere malwarevarianten delen van de codebase overgenomen, wat betekent dat gebeurtenissen die als ZeuS zijn geclassificeerd, in feite andere malware kunnen zijn die delen van de ZeuS-code gebruikt.

CryptoWall

Is een ransomware die gewoonlijk wordt verspreid via malspam met schadelijke ZIP-bijlagen, Java-kwetsbaarheden en kwaadaardige advertenties. Na een succesvolle infectie scant CryptoWall het systeem op stationsletters, netwerkshares en verwijderbare stations. CryptoWall draait op zowel 32-bits als 64-bits systemen.

Kovter

Is een bestandsloze malware voor klikfraude en een downloader die detectie omzeilt door zich in registersleutels te verbergen. Rapportage geeft aan dat Kovter een achterdeur kan hebben mogelijkheden en gebruikt hooks binnen bepaalde API's voor persistentie.

Brambul

Is een systeeminformatie-stealer die zich verspreidt via het SMB-protocol door brute-force wachtwoord aanvallen te starten met behulp van een lijst met ingesloten wachtwoorden. Bovendien genereert de malware lijsten met willekeurige IP-adressen voor verdere externe aanvallen.

NanoCore

Is een RAT-verspreiding via malspam als een kwaadaardige Excel XLS-spreadsheet. Als RAT kan NanoCore opdrachten accepteren om bestanden te downloaden en uit te voeren, websites te bezoeken en registersleutels toe te voegen voor persistentie.

Cerber

Is een ontwijkende ransomware die in staat is om bestanden in de offline modus te versleutelen en staat erom bekend bestanden volledig te hernoemen en ze toe te voegen met een willekeurige extensie. Er zijn momenteel zes versies van Cerber, die speciaal zijn ontwikkeld om detectie door machine learning-algoritmen te omzeilen. Momenteel is versie 1 de enige versie van Cerber waarvoor een decryptortool beschikbaar is.

Bolek

Ook bekend als Kbot, is een banktrojan die bekend staat om zijn vermogen om zich snel door een netwerk te verspreiden, zoals zoals via USB en netwerkshares. Bolek heeft meerdere modules die worden gebruikt om bank- en persoonlijke informatie, inloggegevens te stelen en bestanden van systemen te exfiltreren.

Gh0st

Is een RAT die wordt gebruikt om geïnfecteerde eindpunten te beheren. Gh0st wordt door andere malware verwijderd om een ​​achterdeur naar een apparaat te maken waarmee een aanvaller het geïnfecteerde apparaat volledig kan beheren.

Ursnif

En zijn variant Dreambot zijn banktrojan die bekend staan ​​om het bewapenen van documenten. Ursnif heeft onlangs zijn webinjectieaanvallen geüpgraded met TLS-callbacks om zich te verdoezelen tegen anti-malwaresoftware. Ursnif verzamelt slachtofferinformatie van inlogpagina's en webformulieren.

De beste bescherming tegen Malware blijft het gebruikelijke advies

  • Update zodra er een nieuwe update (tip 3) is van uw software.
  • Wees voorzichtig met welke e-mail bijlagen (Tip 5) u opent en wees voorzichtig bij het surfen en blijf weg van verdachte websites (tip 7).
  • Installeer een antivirusprogramma (tip 1) van hoge kwaliteit.

Malware top 10

Nieuws Malware