Android stalkerware in opmars

Gepubliceerd op 19 mei 2021 om 15:00

Het gebruik van mobiele stalkerware, software die stalkers stilletjes en zonder hun medeweten installeren op mobiele apparaten van slachtoffers, neemt volgens onderzoekers toe. In 2019 registreerde onderzoekers bijna vijf keer meer Android stalkerware-detecties dan in 2018, en in 2020 waren er 1,5 keer meer detecties dan in 2019. Naast de toename ontdekte het onderzoeksteam van ESET ook ernstige kwetsbaarheden in Android stalkerware-apps en hun monitoringservers. Deze kwetsbaarheden kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor de gebruiker als ze worden uitgebuit. "Security: The Hidden Cost of Android Stalkerware" werd eergisteren op de RSA Conference gepresenteerd door onderzoeker Lukáš Štefanko.

Bescherming bieden

Leveranciers van stalkerware beweren, om onder de radar te blijven en te voorkomen dat ze als stalkerware worden gemarkeerd, in veel gevallen dat hun apps bescherming bieden aan kinderen, werknemers of vrouwen. Desondanks wordt het woord 'spy' veelvuldig gebruikt op hun websites. "Online zoeken naar deze tools is helemaal niet moeilijk; je hoeft niet te surfen op ondergrondse websites," legt Štefanko uit.

Stalkerware apps

Onderzoekers analyseerden handmatig 86 stalkerware-apps voor het Android-platform, geleverd door 86 verschillende verkopers. Deze analyse identificeerde vele ernstige beveiligings- en privacy problemen waardoor een derde partij - een aanvaller - de controle over het toestel van een slachtoffer zou kunnen overnemen, het account van een stalker kan overnemen, gegevens van een slachtoffer kan onderscheppen, een slachtoffer in een val kan lokken door vervalst bewijs te uploaden, of op afstand code op de smartphone van een slachtoffer kan uitvoeren. ESET ontdekte in totaal 158 beveiligings- en privacy problemen in 58 van deze Android-toepassingen die een ernstige impact kunnen hebben op een slachtoffer en waarbij zelfs de stalker of de leverancier van de app een risico kan lopen.

Toename in het gebruik van Android stalkerware zoals gezien in ESETs telemetrie

Tot de meest voorkomende problemen behoorden de onveilige overdracht van persoonlijk identificeerbare informatie van gebruikers; opslag van gevoelige informatie op externe media; vrijgeven van gevoelige gebruikersinformatie aan niet-gemachtigde gebruikers; gelekte servers met informatie over gebruikers van stalkerware; en ongeautoriseerde data-overdracht van apparaat naar server.

"In navolging van ons 90-day coordinated vulnerability disclosure beleid voor de openbaarmaking van kwetsbaarheden, hebben we deze problemen herhaaldelijk gemeld aan de betrokken leveranciers. Helaas hebben tot op de dag van vandaag slechts zes leveranciers de door ons gemelde problemen in hun apps verholpen," zegt Štefanko.

Eset Android Stalkerware
PDF – 3,5 MB 130 downloads

Bron: eset.com, welivesecurity.com

Meer info over malware lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malware gerelateerde berichten

Spyware op computer of smartphone? Hoe verwijderen?

Stel je voor dat al je data en activiteiten 24/7 via je computer of smartphone in de gaten worden gehouden zonder dat je het doorhebt. Vreselijk, toch? Het klinkt misschien als een plot uit een spionagefilm, maar helaas is 'spyware' vandaag de dag een groot probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Lees hier wat spyware precies is en hoe je het kunt herkennen, verwijderen en voorkomen.

Lees meer »

Politie stopt internationaal verspreiding FluBot malware

De Nederlandse politie heeft vorige maand de infrastructuur van de beruchte Android-malware FluBot verstoord, waardoor de malware niet meer werkt. Het uitschakelen van FluBot was het resultaat van een internationale politieoperatie waar naast de Nederlandse politie onder andere ook Europol, de United States Secret Service en Belgische politie aan deelnamen.

Lees meer »

De meest voorkomende abonnementen trojans

Abonnementen-trojans zijn een aloude methode om Android-gebruikers hun zuurverdiende centen afhandig te maken. Ze infiltreren een smartphone onder het mom van nuttige apps en abonneren zich stiekem op betaalde diensten. Vaker wel dan niet is het abonnement zelf echt, alleen heeft de gebruiker de dienst hoogstwaarschijnlijk helemaal niet nodig.

Lees meer »

«   »