Wat te doen bij een hackpoging en hoe jezelf te beschermen

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 15:00

EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Stel je voor, je zit achter je computer en je ontvangt een e-mail die eruitziet als een officiële melding van je bank of een andere vertrouwde organisatie. Je klikt op een link in de e-mail en komt op een website die er verdacht uitziet. Of misschien krijg je een telefoontje van iemand die beweert van een bekend bedrijf te zijn en je computer wil 'repareren'. Dit zijn momenten waarop je alarmbellen moeten gaan rinkelen. Er is een grote kans dat iemand probeert je te hacken.

Eerste Signalen en Directe Acties

De eerste stap is om geen extra informatie te geven. Als je op een website bent die om je persoonlijke gegevens vraagt en het voelt niet goed, sluit dan onmiddellijk de website. Als je aan de telefoon bent met iemand die je niet vertrouwt, hang dan op. Oplichters zijn zeer vindingrijk en kunnen je op allerlei manieren proberen te misleiden. Ze kunnen zich voordoen als medewerkers van je bank, je internetprovider of zelfs overheidsinstellingen. Het is belangrijk om altijd op je hoede te zijn en niet zomaar persoonlijke informatie te delen.

De volgende cruciale stap is het verbreken van je internetverbinding. Als je denkt dat je iets schadelijks hebt gedownload of als je vermoedt dat iemand op afstand toegang tot je computer heeft gekregen via programma's als Zoom, Skype, of TeamViewer, verbreek dan onmiddellijk de internetverbinding. Dit kun je doen door de wifi uit te schakelen of door de ethernetkabel uit je computer te trekken. Door de internetverbinding te verbreken, voorkom je dat de aanvaller verdere acties kan ondernemen en mogelijk schadelijke software kan installeren of je bestanden kan versleutelen.

Nu is het tijd om na te denken over welke informatie de hacker mogelijk heeft kunnen bemachtigen. Heb je je naam, adres, en telefoonnummer ingevuld op een verdachte website? Of erger nog, heb je je bankgegevens of wachtwoorden gedeeld? Als het alleen om basisinformatie zoals je naam en adres gaat, is de schade meestal beperkt. Maar als je meer gevoelige informatie hebt gedeeld, zoals je wachtwoorden, bankgegevens, of zelfs foto's van je identiteitsbewijs, dan moet je onmiddellijk actie ondernemen.

Noodzakelijke Stappen na het Delen van Gevoelige Informatie

Als je ontdekt dat je gevoelige informatie hebt gedeeld, is het van cruciaal belang om snel te handelen. Begin met het veranderen van je wachtwoorden. Dit lijkt misschien een voor de hand liggende stap, maar veel mensen vergeten dit of stellen het uit. Verander niet alleen het wachtwoord van de website of dienst waar je de informatie hebt ingevuld, maar ook van alle andere diensten waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Als je vermoedt dat je computer gecompromitteerd is, gebruik dan een ander apparaat om je wachtwoorden te wijzigen. Dit kan een andere computer zijn, of zelfs je smartphone. Tijd is van essentieel belang, dus stel deze stap niet uit.

Vervolgens moet je contact opnemen met je bank als je financiële informatie hebt gedeeld. Dit is een cruciale stap om je financiële veiligheid te waarborgen. De bank kan je helpen door je rekening tijdelijk te blokkeren of door verdachte transacties te annuleren. Het is belangrijk om zelf het initiatief te nemen en de bank te bellen. Gebruik hiervoor het telefoonnummer dat op de officiële website van de bank staat, en niet een nummer dat je via een e-mail of telefoontje hebt ontvangen, omdat dit ook een truc van de oplichters kan zijn.

Als je foto's van persoonlijke documenten zoals je paspoort, rijbewijs, of andere identificatie hebt gedeeld, dan is de situatie ernstiger. Cybercriminelen kunnen deze informatie gebruiken om identiteitsfraude te plegen, zoals het aanvragen van leningen of creditcards op jouw naam. In dit geval moet je onmiddellijk contact opnemen met de relevante instanties, zoals de gemeente voor je identiteitsbewijs, en vragen welke stappen je kunt nemen om jezelf te beschermen.

Tot slot, als je vermoedt dat je computer is geïnfecteerd met malware, is het belangrijk om een volledige systeemscan uit te voeren met een betrouwbaar antivirusprogramma. Als je geen antivirusprogramma hebt, gebruik dan een andere computer om een betrouwbaar programma te downloaden en installeer dit via een USB-stick op je eigen computer. Voer vervolgens een volledige scan uit en volg de aanwijzingen om eventuele gevonden bedreigingen te verwijderen.

Controle en Herstel van Gecompromitteerde Accounts

Na het nemen van de eerste noodzakelijke stappen om jezelf te beschermen, is het belangrijk om te controleren of de hackers al iets met je accounts hebben gedaan. Begin met het controleren van je bankafschriften en andere financiële overzichten. Zie je onbekende transacties of aankopen die je niet zelf hebt gedaan? Neem dan onmiddellijk contact op met je bank of de betreffende winkel om deze transacties te annuleren en verdere stappen te ondernemen.

Vervolgens moet je je sociale media-accounts en andere online diensten controleren. Zijn er nieuwe vrienden toegevoegd die je niet kent? Zijn er berichten verstuurd die je niet zelf hebt geschreven? Dit zijn duidelijke tekenen dat iemand toegang tot je account heeft gehad. Verander onmiddellijk je wachtwoord en controleer je beveiligingsinstellingen. Veel sociale media-platforms hebben een optie om alle actieve sessies te beëindigen, wat betekent dat iedereen die toegang tot je account heeft, wordt uitgelogd.

Een vaak over het hoofd geziene maar cruciale stap is het controleren van de apparaten die zijn gekoppeld aan je online accounts. Dit kun je meestal vinden in het beveiligingsgedeelte van je accountinstellingen. Als je apparaten ziet die je niet herkent, verbreek dan onmiddellijk de verbinding en verander je wachtwoord. Dit zorgt ervoor dat de hacker geen toegang meer heeft tot je account, zelfs als hij je wachtwoord kent.

Als je e-mailaccount is gecompromitteerd, is de situatie nog ernstiger. Je e-mailaccount is vaak de sleutel tot vele andere online diensten en accounts. Controleer de instellingen om te zien of er geen e-mails worden doorgestuurd naar onbekende adressen en verander het wachtwoord van alle diensten die aan deze e-mail zijn gekoppeld. Het is ook verstandig om twee-factor-authenticatie in te schakelen voor je e-mailaccount als extra beveiligingslaag.

Toekomstige Preventie en Slotoverwegingen

Nu je de nodige stappen hebt genomen om jezelf te beschermen en te controleren of er al schade is aangericht, is het tijd om vooruit te kijken. Hoe kun je voorkomen dat je in de toekomst opnieuw het slachtoffer wordt van hacking of oplichting? Een van de meest effectieve manieren is door tweestapsverificatie in te stellen voor al je belangrijke accounts. Dit houdt in dat je naast je wachtwoord ook een code moet invoeren die je via een sms of een authenticatie-app ontvangt. Dit maakt het voor hackers aanzienlijk moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts.

Wees ook altijd alert op phishing-pogingen. Dit zijn valse e-mails of berichten die eruitzien als officiële communicatie van banken, overheidsinstellingen of andere organisaties. Deze berichten bevatten vaak links naar valse websites waar je wordt gevraagd om persoonlijke informatie in te vullen. Als je ooit twijfelt aan de echtheid van een bericht, neem dan contact op met de betreffende organisatie via een officieel communicatiekanaal.

Een andere belangrijke tip is om regelmatig back-ups te maken van je belangrijke bestanden. Als je computer ooit wordt geïnfecteerd met ransomware, een soort malware die je bestanden versleutelt en losgeld eist voor de ontgrendeling, dan kun je je bestanden herstellen vanaf een back-up zonder te betalen.

In deze moderne, digitale wereld is het van groot belang om waakzaam te zijn. Hackers en oplichters worden steeds inventiever in hun methoden om mensen te misleiden en te exploiteren. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en waakzaamheid kun je jezelf en je digitale leven effectief beschermen. Wees altijd alert, wees voorzichtig en neem de controle over je eigen cyberveiligheid.

Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan onze chatbot, te vinden rechtsonder op de pagina.

Meer info over hacking of alle begrippen en vormen van A tot Z

Meer hacking nieuws of meer actueel nieuws