Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Gepubliceerd op 17 februari 2022 om 07:00

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

“Criminelen zoeken uit hoe ze ons nóg beter kunnen raken. Daarbij is de infrastructuur van cybercrime geëvolueerd zodat ze het publiek sneller en gepersonaliseerder kunnen bedriegen”, zegt Eric Milam, Vice President of Research and Intelligence, BlackBerry. “Deze infrastructuur heeft ook geleid tot een criminele economie waarin dreigingsgroepen malware delen en uitbesteden. Zo kunnen aanvallen op grote schaal plaatsvinden. En sommige ingrijpende cyberincidenten van 2021 lijken het gevolg te zijn van deze outsourcing.”

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen van het BlackBerry Annual Threat Report 2022 zijn onder meer:

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit

Aangezien het mkb gemiddeld met 11 cyberdreigingen per dag te maken heeft, blijven zij een epicentrum voor cybercriminelen. Die frequentie zal versnellen naarmate cybercriminelen steeds meer de samenwerking opzoeken.

  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed

Bij meerdere incidenten identificeerde BlackBerry achtergelaten playbook-tekstbestanden met IP-adressen. Dit suggereert dat de makers van de geavanceerde ransomware van dit jaar niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.

  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware

Een toenemend aantal payloads wordt ondergebracht bij openbare cloudplatforms. Meestal zijn deze payloads eenvoudig aanpasbaar wat resulteert in lagere kosten. Dit is met name terug te zien in Noord-Amerika, waar lokale hosting van kwaadaardige payloads (zoals Cobalt Strike) een enorme vlucht nam.

  • Oud in een nieuw jasje

De verdere digitalisering heeft oude tactieken – zoals phishing en watering hole-aanvallen – weer mainstream gemaakt, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Het suggereert dat deze tactieken relevant blijven als digitale innovaties, waaronder de metaverse, op de markt komen.

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Content Dam Blackberry Com Asset Enterprise Pdf Direct Report Bb 2022 Threat Report
PDF – 3,2 MB 157 downloads

Bron: blackberry.com

Meer info over cybercrime 

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 43-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Hypes die worden uitgebuit

Cybercriminelen profiteren van hypes zoals Pokémon en momenteel Squid Game om malware in omloop te brengen. Vorige week werd bekend dat er malware was gevonden in de Google Play Store, vermomd als een Squid Game wallpaper-app. Dit is niet de eerste keer; oplichters maken vaker gebruik van de populariteit van virale hits om schadelijk bestanden over te dragen.

Lees meer »

Het onderzoek roept vragen op over de beveiliging van 100 vitale bedrijven en organisaties

'Zembla' en de 'Internet Cleanup Foundation' deden onderzoek naar e-mailbeveiliging bij 100 vitale bedrijven en organisaties. Hieruit zou blijken dat 43 van hen “hun e-mail onvoldoende (hebben) beschermd tegen cybercriminaliteit, zoals phishing, spoofing en ransomware”. Als je het onderzoek van Zembla nader inziet gaat het niet om bescherming tegen al deze vormen van cybercriminaliteit, maar om bescherming tegen spoofing.

Lees meer »

150 aanhoudingen in operatie 'Dark HunTor'

Handhavingsinstanties uit diverse landen hebben bij een internationale actie tegen illegale handel op het darkweb 150 verdachten gearresteerd, waaronder vier Nederlanders. Verder namen de politiediensten ruim 26,7 miljoen euro in cash en cryptovaluta’s in beslag, net als 234 kilo drugs en 45 vuurwapens. Dat alles gebeurde onder de noemer operatie 'Dark HunTOR'.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 42-2021

Vermoedelijke Chinese hackers achter aanvallen op tien Israëlische ziekenhuizen, Check Point meldt 66 procent toename cyberaanvallen in België en Evil Corp heeft een nieuwe ransomware 'Macaw Locker'. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 181 week 42-2021

Politie houdt negen verdachten aan in onderzoek naar bankhelpdesk fraude, 'Hidden persistence' de meest gevreesde cyberaanval en "Yeah baby" take down door politie diensten. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 181. Nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »