Home » Cybercrime

Cybercrime Computercriminaliteit

Cybercrime is criminaliteit met ICT (Informatie- en Communicatie Technologie) als middel en doelwit, waarbij cybercriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie.

De motieven van cybercriminelen lopen uiteen. Veelal is dit om een grote hoeveelheid geld buit te maken of om een bedrijf schade aan te brengen. De impact is over het algemeen enorm.

U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen.

Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is Cybercrime zeer aantrekkelijk voor cybercriminelen, omdat ze meer slachtoffers kunnen benaderen en minder kans hebben om gepakt te worden door Politie en Justitie.

De term Cybercrime, ook wel computercriminaliteit of cybercriminaliteit genoemd, komt uit het Amerikaanse recht en is een algemene benaming voor misdrijven waarbij netwerken of computers worden gebruikt. 

De Wet Computercriminaliteit (Cybercrime) is sinds 2006 in Nederland van kracht. Maar het arresteren van cybercriminelen is vaak moeilijk. Hackers kunnen namelijk veel manieren bedenken om via een andere computer te opereren. Zo kan een Nederlandse hacker met een gehackte computer in Duitsland een Amerikaanse bedrijfscomputer binnendringen. Hierdoor is het lastig de echte dader te vinden.

Maar het is niet "onmogelijk" om een dader of verdachte te ontmaskeren!

Politie Cybercrime En Gedigitaliseerse Criminaliteit
PDF – 1.7 MB 158 downloads

Nieuws Cybercrime