Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Gepubliceerd op 17 februari 2022 om 07:00

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

“Criminelen zoeken uit hoe ze ons nóg beter kunnen raken. Daarbij is de infrastructuur van cybercrime geëvolueerd zodat ze het publiek sneller en gepersonaliseerder kunnen bedriegen”, zegt Eric Milam, Vice President of Research and Intelligence, BlackBerry. “Deze infrastructuur heeft ook geleid tot een criminele economie waarin dreigingsgroepen malware delen en uitbesteden. Zo kunnen aanvallen op grote schaal plaatsvinden. En sommige ingrijpende cyberincidenten van 2021 lijken het gevolg te zijn van deze outsourcing.”

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen van het BlackBerry Annual Threat Report 2022 zijn onder meer:

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit

Aangezien het mkb gemiddeld met 11 cyberdreigingen per dag te maken heeft, blijven zij een epicentrum voor cybercriminelen. Die frequentie zal versnellen naarmate cybercriminelen steeds meer de samenwerking opzoeken.

  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed

Bij meerdere incidenten identificeerde BlackBerry achtergelaten playbook-tekstbestanden met IP-adressen. Dit suggereert dat de makers van de geavanceerde ransomware van dit jaar niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.

  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware

Een toenemend aantal payloads wordt ondergebracht bij openbare cloudplatforms. Meestal zijn deze payloads eenvoudig aanpasbaar wat resulteert in lagere kosten. Dit is met name terug te zien in Noord-Amerika, waar lokale hosting van kwaadaardige payloads (zoals Cobalt Strike) een enorme vlucht nam.

  • Oud in een nieuw jasje

De verdere digitalisering heeft oude tactieken – zoals phishing en watering hole-aanvallen – weer mainstream gemaakt, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Het suggereert dat deze tactieken relevant blijven als digitale innovaties, waaronder de metaverse, op de markt komen.

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Content Dam Blackberry Com Asset Enterprise Pdf Direct Report Bb 2022 Threat Report
PDF – 3,2 MB 157 downloads

Bron: blackberry.com

Meer info over cybercrime 

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

"Hij zat altijd op het darkweb"

De voormalige beste vriend van Christian Brückner (43) is ervan overtuigd dat de Duitser achter de verdwijning zit van Madeleine McCann. Dat stelt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. Michael Tatschl (46) woonde begin deze eeuw samen met Brückner in het Portugese Praia da Luz en pleegde met hem enkele misdrijven. Hij heeft de politie inmiddels alles verteld over zijn voormalig kompaan.

Lees meer »

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

Cybercriminelen gebruiken captcha om detectie malware te omzeilen

Jarenlang gebruikten bedrijven captcha's om spammers en andere aanvallers buiten de deur te houden, maar nu hebben onderzoekers een aanval ontdekt waarbij criminelen captcha's gebruiken om de automatische analyse van hun malware te voorkomen. Microsoft bericht op Twitter over de aanvallen van een specifieke groep die het begin juni en afgelopen week waarnam.

Lees meer »

4,5 jaar cel voor online oplichting via webshops

Een 43-jarige man uit Blaricum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. De man lichtte in een periode van een half jaar mensen op via webshops. In totaal zijn meer dan honderdvijftig personen door hem gedupeerd. Het ging hierbij vaak om vele honderden euro’s.

Lees meer »

Cybercriminelen blijven op het netwerk van slachtoffers actief

Cybercriminelen die organisaties met ransomware infecteren blijven na het versleutelen van systemen op de netwerken van hun slachtoffers actief en lezen mee met de berichten die worden ontvangen en verstuurd. Iets wat gevolgen heeft voor de manier waarop getroffen bedrijven met de infectie en het herstel moeten omgaan.

Lees meer »

Dit is het verhaal van een man die zijn dochter wilde helpen

Op een avond in het voorjaar van 2020 krijgt de 72-jarige Dirk uit Utrecht een berichtje van zijn dochter (43 jaar). ‘Hoe gaat het?’ Een WhatsApp berichtje zoals wel vaker. Vader en dochter appen een tijdje heen en weer. “Er was eigenlijk niks geks aan de hand. Ook niet toen ze om hulp vroeg”, vertelt Dirk. Maar wat hij dan nog niet weet, is dat hij eigenlijk met een crimineel aan het appen is…

Lees meer »

Onvoldoende inzicht in de omvang van online seksueel geweld

Uit het NSCR-rapport 'Het Fenomeen Online Seksueel Geweld', blijkt dat online seksueel geweld op verschillende manieren wordt geregistreerd. Dit maakt het lastig om de omvang en ontwikkeling in kaart te brengen. Daarnaast bestaat er een grote mate van versnippering in de aanpak van betrokken partijen en is er nog weinig bekend over effectieve interventies.

Lees meer »

Zerodaylekken melden of openhouden als Nederlandse overheid?

Partijen in de Tweede Kamer zijn verdeeld over hoe de overheid met zerodaylekken in hard- en software moet omgaan, zo blijkt uit een debat dat deze week werd gevoerd. Het debat ging over een initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Dat voorstel moet een afwegingsproces creëren voor de omgang met zerodaylekken, kwetsbaarheden waarvan de ontwikkelaar niet op de hoogte is.

Lees meer »