'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Veilig digitaal Breda » Bredaase inwoners gaan samen de strijd aan tegen cybercrime

Bredaase inwoners gaan samen de strijd aan tegen cybercrime

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 14:37

Digitale criminaliteit, oftewel cybercrime, speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Misschien ben je hier al eerder mee in aanraking gekomen. Denk bijvoorbeeld aan phishing, een vorm van cybercriminaliteit waarbij je een sms van de belastingdienst ontvangt, omdat je zogenaamd nog € 549 moet betalen. Of heb je wel eens een spoofing telefoontje van de bank gehad? Waarin ze vertellen dat jouw spaargeld risico loopt.  

Nietsvermoedende Nederlanders vallen dagelijks ten prooi aan deze vorm van criminaliteit. Ook in Breda worden steeds meer mensen slachtoffer van cybercrime. Het opsporen van cybercriminelen is een grote uitdaging voor de politie, dit komt doordat criminelen zich anoniem kunnen voordoen op het internet en zij wereldwijd kunnen opereren. We moeten dus voorkomen dat we slachtoffer worden van cybercrime en juist preventief te werk gaan!

Over cybercrime weten we nog niet zo veel en als we dan slachtoffers hiervan worden is er vaak sprake van schaamte. Bij vragen of behoefte aan ondersteuning weten bewoners vaak niet waar ze terecht kunnen. Daarom hebben wij sinds 2019 in Breda het project ‘cyber ambassadeurs’ om bewoners meer te betrekken bij digitale veiligheid. 

Hoe werkt het?  

Cybercrime professionals Peter Lahousse en Jonathan van Eerd leren Bredanaars over cybercrime en hoe je deze kennis kan verspreiden. Zo kunnen de ambassadeurs bijvoorbeeld de kennis over cybercrime bij hun buurtgenoten bijbrengen. Op deze manier willen wij samen cybercrime bespreekbaar maken en kunnen bewoners zich beschermen tegen de gevaren van cybercrime.

Geïnteresseerd?

Op dit moment zijn er voldoende aanmeldingen binnengekomen. Wil je er alsnog van op de hoogte blijven, we houden een reservelijst bij voor geïnteresseerden. Eventueel komt er een plek vrij, of sta je bovenaan de lijst voor de volgende lichting! Neem hiervoor contact op via onderstaande formulier.

'Ik wil me aanmelden als cyber ambassadeur’

Benieuwd naar hoe andere ambassadeurs je voorgingen, laat je inspireren

Zo zorgen wij samen voor een digitaal veilig Breda!

Gemeente Breda en Cybercrimeinfo.nl 

'Samen voor digitale veiligheid' 

Meer nieuws over veilig digitaal Breda


«   »