Telefoon Spoofing
Een telefoonnummer misbruiken van een onschuldige partij.
Dit overkwam een echtpaar in Beilen. Het nummer van hun telefoon thuis kwam in beeld zodra oplichters vanuit het buitenland belden naar potentiële slachtoffers in Nederland. Zogenaamde ‘Microsoft bellers’ maken vooral gebruik van deze techniek. Vele honderden mensen worden jaarlijks slachtoffer, de afgelopen vijf jaar turfde de politie bijna vijfduizend aangiften.
De daders zitten, volgens de politie, meest in India: „Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter.
De bellers spreken vaak gebroken Engels met een Indiaas/Pakistaans dialect. Soms worden slachtoffers doorverbonden met mensen met een Chinees accent.”
Het scenario is altijd hetzelfde: in ‘Curry-Engels’ beweert de beller dat iemand ‘heel erge’ problemen heeft met zijn computer thuis. Er is een scala aan smoesjes: de virusscanner is niet up-to-date, de pc bevat een virus, de computer is gehackt, de licentie is verlopen, er moet nodig een ‘upgrade’ worden gedaan. En natuurlijk wil de beller, als ‘security-expert van Microsoft’, wel eventjes helpen. Mensen moeten tegen betaling software installeren. Als ze dat doen, worden soms zelfs hun bestanden vergrendeld. Alleen tegen een soort losgeld kan de data weer worden gedeblokkeerd.
Volgens de politie worden honderden euro’s gevraagd: „De oplichter vraagt in te loggen op internetbankieren of vraagt geld over te boeken via iDeal of Western Union. Vaak verhoogt de oplichter het afgesproken bedrag ongemerkt tijdens het betaalproces. Er zijn gevallen bekend waarbij het slachtoffer ziet dat het bedrag verhoogd wordt maar niet meer kan ingrijpen. Wanneer daar een opmerking over wordt gemaakt, volgen bedreigingen dat de hele pc geblokkeerd wordt tot aan uitschelden toe. Daarna verbreekt de oplichter de verbinding.”