Deepweb zo’n 500 keer groter dan het gewone internet

Gepubliceerd op 26 juni 2021 om 07:00

Het wereldwijde web is op te delen in verscheidene lagen, te weten het surfaceweb, deepweb en darkweb. Omdat er vaak verwarring bestaat over wat deze lagen precies inhouden, leggen we dat op deze pagina voor eens en altijd goed uit. Wat vind je precies op het darkweb, deepweb en surfaceweb, en hoe kom je erop?

Het darkweb

Bij veel mensen spreekt het darkweb van deze drie het meest tot de verbeelding. Laten we daar dan mee beginnen. Op het darkweb vind je websites die niet geïndexeerd zijn door reguliere zoekmachines; met Google, Bing en DuckDuckGo zul je deze websites dus niet vinden. Daarnaast is het zo dat darkweb sites ook niet toegankelijk zijn via reguliere browsers, zelfs als je de juiste URL weet. Met Chrome, Firefox en Safari kom je dus niet op het darkweb. Je hebt hiervoor een speciale browser nodig; de tor browser. Dit is een browser die je zowel anonimiteit als vrijheid op internet geeft. Anonimiteit omdat je internetverkeer wordt versleuteld en je identiteit verborgen, en vrijheid omdat je er websites mee kan bezoeken die normaal gesproken ontoegankelijk zijn.

Het is perfect legaal om het darkweb op te gaan. Vervolgens hangt het er natuurlijk wel vanaf wat je er precies uitspookt of dit binnen de grenzen van de wet valt. Met de juiste handleiding zit je overigens zo op het darkweb. Je vindt in deze handleiding onder meer informatie over de hidden wikki (een soort navigatiepagina op het darkweb) en hoe je die raadpleegt. En je leest hoe je bepaalde veiligheidsmaatregelen treft in de tor browser om infectie van je computer te voorkomen.

Het deepweb

Het darkweb maakt deel uit van het deepweb. Op het deepweb vind je websites en databases die niet geïndexeerd zijn door zoekmachines, omdat ze niet voor het grote publiek bedoeld zijn. Daarbij kan je denken aan databases van overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven. Deze informatie is doorgaans bedoeld voor een selecte groep gebruikers en dus niet vindbaar via zoekmachines, omdat het grote publiek er niets aan heeft. Je kan veelal toegang tot deze deepweb sites krijgen door in je browser (e.g. Chrome, Firefox of Safari) de juiste URL in te voeren in combinatie met een gebruikersnaam en wachtwoord. Uitzondering hierop zijn de darkweb websites, waar je dus een speciale browser voor moet hebben.

Het surfaceweb of het gewone internet

Tot slot is er het surfaceweb. Dit is het deel van het internet waar velen van ons dagelijks gebruik van maken. Rondhangen op Cybercrimeinfo.nl, zoeken via Google, shoppen via webwinkels of je Facebookwall checken; het vindt allemaal plaats op het surfaceweb. Je vindt er websites die zich aan ‘de oppervlakte’ van het internet bevinden. Deze websites zijn geïndexeerd door zoekmachines en zijn derhalve makkelijk vindbaar voor iedereen. Interessant feitje is wellicht dat het surfaceweb maar een heel klein deel van het internet vertegenwoordigt. Er wordt geschat dat het deepweb zo’n 500 keer groter is dan het surfaceweb!

Geen regels

Het darkweb wordt vaak in verband gebracht met criminaliteit en louche zaken. Dit is deels terecht; het darkweb is de belichaming van complete vrijheid op internet. Er gelden simpelweg geen regels. En als gevolg daarvan trekt het criminelen aan. Op het surfaceweb begin je niet zomaar een marktplaats voor wapens, drugs en gestolen creditcards. Op het darkweb vind je er legio, simpelweg omdat er geen toezicht en censuur is. Overigens zitten er ook meer dan genoeg criminelen op het surfaceweb, maar dat terzijde.

Het darkweb dient een zeer belangrijk doel, namelijk het in stand houden van het vrije woord. Het darkweb is de enige plek waar organisaties als WikiLeaks hun werk kunnen doen zonder monddood gemaakt te worden door overheden. Ook klokkenluiders als Edward Snowden gebruikten het darkweb om bevindingen wereldkundig te maken. En journalisten die zich kritisch uitlaten over dictatoriale regimes zijn afhankelijk van het darkweb om te kunnen communiceren en verslag te kunnen doen van wantoestanden. Overheden proberen hen de mond te snoeren, en via het surfaceweb krijgen dergelijke journalisten vaak geen podium. Door het darkweb te benutten kunnen kritische journalisten toch hun werk doen. En bovendien houdt het gebruik van de anonieme tor-browser ze veilig, want het is helaas realiteit dat veel kritische journalisten hun leven niet zeker zijn!

Wat heb je te zoeken op het darkweb?

Eerlijk gezegd zullen veel mensen weinig te zoeken hebben op het darkweb. Voor sommige mensen is het darkweb interessant omdat er grote mediabibliotheken te vinden zijn met e-books, films, series en muziek, al kan je daarvoor ook terecht op het surfaceweb. Het is in ieder geval belangrijk de meerwaarde van het darkweb te beseffen met het oog op persvrijheid. Mocht je nieuwsgierig zijn, dan kan het overigens geen kwaad om eens met de tor browser het darkweb op te gaan. Echter, hoe dieper je komt, hoe meer potentiële risico’s zich aandienen. Nogmaals, het darkweb kent geen regels. Er circuleert veel malware, en waar een normale browser je behoedt voor sommige malware-injecterende sites, laat de tor-browser je lekker je gang gaan. Vrijheid, blijheid! Maar dat komt met een prijs. Pas dus wel goed op en weet welke sites je bezoekt. Ligt je interesse niet zo zeer bij het bezoeken van het darkweb, maar gebruik je de tor browser simpelweg omdat je anoniem wilt surfen, dan is het gebruik van een VPN-verbinding mogelijk een beter alternatief.

Bron: diverse, vpngids.nl, dutchcowboys.nl

Meer info over darkweb

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Telegram een soort laagdrempelig alternatief voor het darkweb? Is het veilig?

Telegram staat bekend als een veilig alternatief voor WhatsApp. De snelle en cloud-gebaseerde chat-app heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers. Voor veel gebruikers is veiligheid een reden om over te stappen naar Telegram, maar hoe veilig is Telegram eigenlijk? De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem.

Lees meer »

10 jaar gevangenis en tbs voor 'Mr. Dark'

De 35-jarige Michael M., alias 'Mr. Dark', is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het afpersen en misbruiken van tien minderjarige meisjes en het handelen in extreme verkrachtings- en seksvideo's. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Lees meer »

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »

Uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb

Heel wat ouders posten foto's van hun kinderen op sociale media. Maar ze staan niet altijd stil bij de risico's die daarmee gepaard kunnen gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in Belgie. Die lanceert nu de website "Magditonline.be" met concrete tips voor ouders om hun kinderen veilig af te beelden op sociale media. Ook influencers vinden er meer informatie over hun rechten en plichten.

Lees meer »