Home » Darkweb

Darkweb


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


Het World Wide Web

Surface Web Deep Web Dark Web

Het WWW (World Wide Web), oftewel het internet dat we kennen, is slechts een fractie van het gehele internet. Om de lagen van het web te omschrijven, wordt vaak de befaamde metafoor van de ijsberg gebruikt.

Het topje dat boven water uitsteekt staat voor het toegankelijke internet: het 'Surfaceweb'.

Het reusachtige stuk onder water representeert het moeilijk bereikbare ‘Deepweb’. De duistere kant van het ‘Deepweb’ wordt ook wel het ‘Darkweb’ genoemd. Maar wat houdt dat precies in?


Wat is het 'darkweb'?

Theoretisch gezien kan het internet grofweg worden opgedeeld in drie lagen. Wanneer je als internetgebruiker iets opzoekt met een zoekmachine als Google of Bing, maak je gebruik van het 'Surfaceweb' of 'Clearweb'. Door middel van zogenoemde 'Spiders' die als het ware door het web kruipen, moeten de zoekmachines constant pagina’s indexeren. Het ‘Surfaceweb’ wordt gezien als de eerste laag en is het publieke web waar iedereen bij kan.

Wanneer je een bezoekje brengt aan de onderkant van de ijsberg, kom je aan bij het 'Deepweb'  ook wel de tweede en grootste laag van het internet. Dit is het deel van het web waar je met een zoekmachine niet zomaar bij kunt komen, omdat de content van deze laag niet is geïndexeerd. Op het 'Deepweb' wordt vooral gevoelige, onschuldige informatie bewaard, denk aan inloggegevens en overheidsdata, maar ook aan academische, medische en militaire databanken. Deze informatie zit bij wijze van spreken 'diep' verstopt in het internet en is alleen toegankelijk voor personen die in het bezit zijn van het exacte webadres of een gebruikersnaam met wachtwoord. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt beweerd dat het 'Deepweb' minstens 90% van het internet in beslag neemt.

Het 'Darkweb' is het duistere hoekje van het 'Deepweb', ook wel de derde laag van het internet genoemd. Hoewel het 'Deep- en Darkweb' op elkaar lijken, zijn er toch wezenlijke verschillen tussen de twee lagen. Het 'Darkweb' heet namelijk niet voor niets het 'Darkweb'. Het is een paradijs voor mensen die illegaal handelen in wapens, drugs en kinderporno. Wie een kijkje wil nemen op het 'Duistere Web', heeft daarvoor eerst speciale software nodig. De software die het meest wordt gebruikt is 'TOR: The Onion Router'. Door het gebruik van dit netwerk ben je zo goed als onzichtbaar en enorm lastig te traceren. Gegevens worden keer op keer versleuteld, met een duur woord encryptie genoemd. The Onion Router, 'Onion' ofwel 'Ui' in het Engels heeft zijn naam te danken aan het idee van een ui die gepeld moet worden voordat de kern zichtbaar is.

Samengevat in een kort filmpjeNieuwsgierig? Wees wel voorzichtig.

Nieuwsgierig geworden naar het darkweb? Neem gerust een kijkje. Wees wel op je hoede en ga niet te diep. The darkweb is een vrije zone; virussen en malware zijn er in overvloed en de Tor browser beschermt je hier niet voor zoals de gewone browser dat zou doen. Betreden op eigen risico dus!

Europol Buying on the Dark web

Darkweb Blog

Juli 2022
Juni 2022

Telegram een soort laagdrempelig alternatief voor het darkweb? Is het veilig?

Telegram staat bekend als een veilig alternatief voor WhatsApp. De snelle en cloud-gebaseerde chat-app heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers. Voor veel gebruikers is veiligheid een reden om over te stappen naar Telegram, maar hoe veilig is Telegram eigenlijk? De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem.

Lees meer »

10 jaar gevangenis en tbs voor 'Mr. Dark'

De 35-jarige Michael M., alias 'Mr. Dark', is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het afpersen en misbruiken van tien minderjarige meisjes en het handelen in extreme verkrachtings- en seksvideo's. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Lees meer »
Mei 2022

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »

Uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb

Heel wat ouders posten foto's van hun kinderen op sociale media. Maar ze staan niet altijd stil bij de risico's die daarmee gepaard kunnen gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in Belgie. Die lanceert nu de website "Magditonline.be" met concrete tips voor ouders om hun kinderen veilig af te beelden op sociale media. Ook influencers vinden er meer informatie over hun rechten en plichten.

Lees meer »