Cybercrime Info - 'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Encryptie

Het veilig kunnen werken op een computer is erg belangrijk. Het eerste waar mensen dan aan denken is het aanschaffen van een virusscanner. Internet security pakketten zijn belangrijk om tegen te gaan dat er ongewenste programma’s op uw computer worden geïnstalleerd zonder dat u dat door heeft (malware). Met behulp van deze malware (malafide-software) proberen cybercriminelen op uw computer te komen.
Iedereen heeft wel documenten waarin gevoelige informatie staat die niet door iedereen gelezen hoeft of mag worden. Om er voor te zorgen dat deze informatie geheim blijft kun u ervoor kiezen om gebruik te maken van encryptie.

Wat is encryptie?

Encryptie is het versleutelen van informatie aan de hand van een moeilijke wiskundige formule (algoritme). Simpel gezegd wordt bijvoorbeeld een woord als ‘Peter’ na encryptie opgeslagen als een hoop diverse cijfers, tekens en getallen zoals ‘u87bfxhpgrlj943utih;g’. Uit dit laatste kan niemand opmaken dat u het woord ‘Peter’ bedoeld. 

Bij encryptie wordt gebruik gemaakt van een sleutel (key). Wanneer u uw eigen bestanden versleuteld zal u deze sleutel zelf moeten bewaren. Uw versleutelde gegevens zijn dan alleen weer terug te halen als u deze sleutel intoetst. Het terughalen van versleutelde informatie wordt 'decryptie' genoemd.
Bij encryptie vind je twee vormen, namelijk 'symmetrische encryptie' en 'asymmetrische encryptie'. Bij symmetrische encryptie wordt dezelfde sleutel gebruikt voor het vergrendelen en ontgrendelen. Bij asymmetrische encryptie worden er meerdere sleutels gebruikt waardoor het veiliger is.

Veiligheid op het internet

Op het internet wordt er veelal gebruikt gemaakt van encryptie. Zeker bij banken en online betalingen wordt de data vaak versleuteld. Dit kunt u in uw web browser vaak herkennen aan een extra slotje in de adresbalk.
Ook bij het opslaan van wachtwoorden in databases wordt er bij normale websites een versleutelde tekst opgeslagen. Zo zullen ze wanneer uw gebruikersnaam bijvoorbeeld ‘CCINL’ is en uw wachtwoord ‘CCINL123’ dit niet zo opslaan. Een veelgebruikte techniek hiervoor heet ‘hashing’. Dit zorgt ervoor dat uw data bijvoorbeeld zo wordt opgeslagen in een database:

Gebruikersnaam: CCINL
Wachtwoord: CCINL123
Wachtwoord opgeslagen: 09ecefe5a71911c3387d73a2a1da7525

Het ingetypte wachtwoord is dus versleuteld opgeslagen. Wanneer u nu inlogt, zal uw ingetypte wachtwoord ook versleuteld worden en de twee versleutelde waardes worden dan met elkaar vergeleken.