'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Cybercrime » Telegram laagdrempeling alternatief voor het darkweb

Telegram laagdrempeling alternatief voor het darkweb

Gepubliceerd op 29 juli 2021 om 15:00

De chatdienst Telegram wordt sinds de coronapandemie steeds vaker door criminelen gebruikt voor het verspreiden van illegaal beeldmateriaal zoals sexvideo’s en kinderporno. Dit ontdekte het onderzoeksteam van KPN security toen zij negentig dagen meekeken in meer dan 100 kanalen van de populaire chatdienst.

Dating Sextortion

KPN Security heeft gedurende 90 dagen naar 106 kanalen gekeken waar een grote hoeveelheid illegale content werd aangeboden.

Naast schokkende content die voorheen alleen via het darkweb was te vinden, ontdekte KPN Security ook een nieuwe vorm van Sextortion: dating sextortion. Bij deze nieuwe vorm van afpersing maken criminelen een online seksafspraak via Telegram. Daarna filmen zij de slachtoffers zonder toestemming. Deze beelden worden vervolgens verspreid in verschillende groepen op Telegram. Deze groepen hebben soms wel duizenden leden.

Telegram alternatief voor WhatsApp

Telegram wordt gezien als een veiliger alternatief voor WhatsApp en wordt daardoor steeds vaker gebruikt. De populaire chatdienst heeft een laagdrempeling karakter. Dit is volgens KPN Security de oorzaak van de criminele activiteiten op de chatdienst. Het is voor Telegram-gebruikers bovendien erg gemakkelijk om hun identiteit te verbergen. Voor het aanmaken van een account op Telegram hoef je alleen de app te downloaden en een telefoonnumer op te geven. Dit maakt het lastig om cybercriminelen te traceren.

Telegram dreigt een laagdrempeling alternatief te worden voor het darkweb. Dat concludeert KPN Security. Op Telegram worden ook links gedeeld naar pagina’s op het darkweb met zeer schokkende content. Zo worden onder andere pagina’s gedeeld waar sprake is van mensenhandel of (neppe) moordvideo’s.

KPN Security wil nieuwsgierige gebruikers niet alleen waarschuwen voor traumatische beelden, maar ook voor de strafbare aard van deze groepen. Via Telegram kan de illegale content automatisch op het toestel van een gebruiker worden gedownload. Met deze strafbare content op je mobiele telefoon riskeer je boetes en celstraffen.

Actie noodzakelijk

Volgens KPN Security is actie hoogst noodzakelijk en zij heeft de onderzoekresultaten overhandigd aan de verantwoordelijke instanties in binnen- en buitenland. Daarnaast adviseert het slachtoffers om altijd aangifte te doen. Het gaat om een ernstig strafbaar feit, en stelt de politie in staat om effectieve opsporing te doen dankzij zoveel mogelijk informatie. Iedere aangifte kan cruciale informatie bevatten die uiteindelijk kan leiden naar de daders.

Bron: kpn.nl, vpngids.nl

Meer info over sextortion

Meer info over het darkweb

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Sextortion gerelateerde berichten


«   »