'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Twee aanhoudingen voor sextortion

Gepubliceerd op 16 mei 2020 om 14:30

Twee aanhoudingen voor sextortion

Twee mannen van 21 jaar uit Enschede en Hengelo zijn aangehouden in een onderzoek naar afpersingen van slachtoffers door naaktfoto’s en/of video’s te misbruiken. Het Cyberteam van Oost-Nederland heeft meerdere aangifte vanuit het hele land onderzocht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Naaktbeelden delen of klein bedrag betalen

De slachtoffers kregen via een website contact met de verdachten die zich voordeed/voordeden als vrouw. Er volgde een seksueel getint gesprek waarin de verdachten aangaf/aangaven naakt beelden te willen delen. De slachtoffers moesten daarvoor ook naaktbeelden delen of een klein geld bedrag betalen, hierna werden de slachtoffers afgeperst. De slachtoffers zijn tussen de 14 en 25 jaar oud.

Grote sommen geld

De slachtoffers moesten prepaid credit cards aanschaffen, geld overmaken of bellen met betaalnummers. Als slachtoffers dat weigerden werd er gedreigd de screenshots van de gesprekken, de naaktfoto’s of de betaling van het geld voor foto’s kenbaar te maken bij familie en vrienden. Om extra druk op de slachtoffers te zetten, werden screenshots van de vriendenlijst van social media accounts opgestuurd.

Druk opvoeren

De druk op slachtoffers wordt steeds verder opgevoerd. Als er door de verdachten aangegeven wordt dat na het betalen van een klein bedrag de chantage zal stoppen, wordt het alleen maar erger en wordt slachtoffers meer en meer geld afhandig gemaakt. Slachtoffers betaalden in dit onderzoek tot 1500, – euro aan de verdachte.

Schaamte overheerst

Slachtoffers waren bang dat familie en vrienden de naaktbeelden zouden ontvangen. Vooral die angst en de schaamte zorgden ervoor dat slachtoffers steeds meer geld betaalden. Het vermoeden bestaat dat meer mensen slachtoffer zijn geworden van de verdachte, mogelijk durven zij geen aangifte te doen uit angst en schaamte.

Bron: Politie

Wat is het verschil tussen Sexting » Sextortion » Grooming »


«   »