'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Cybercrime » Sexting

Sexting


Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of internet apps zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter.  Het is een woord wat nog niet zo lang gebruikt wordt en is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (‘sms’jes verzenden) vandaar het woord ‘Sexting’.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze berichten of foto's vaak oorspronkelijk onschuldig of zonder kwaadwillige bedoeling worden verzonden.

Stel je voor, twee middelbare scholieren die al een tijdje samen zijn. Het meisje stuurt onschuldig een naaktfoto en/of naaktfilmpje van zichzelf naar haar vriend en het is allemaal erg spannend en voelt "stout". Een paar dagen, weken of maanden later stopt de vriendschap of relatie en hij kan dit niet accepteren. Of misschien zijn ze nog steeds samen, maar de jongen wil gewoon met zijn vrienden stoer doen. Hoe dan ook, hij stuurt gewoon de naaktfoto en/of naaktfilmpje dat hem onschuldig is toegezonden aan zijn vrienden, en zij sturen het door naar hun vrienden en al snel heeft iedereen het op de middelbare school gezien.

Zoals je je kunt voorstellen, kunnen de effecten hiervan verwoestend zijn.

De risico’s van Sexting zijn letterlijk grenzeloos, denk dus goed na bij het versturen van een foto!


Wat is het verschil tussen Sexting » Sextortion » Grooming »