Home » Game Mania slachtoffer ransomware aanval

Game Mania slachtoffer ransomware aanval

Gepubliceerd op 14 januari 2022 om 07:00

Game Mania is deze week getroffen door een aanval met gijzelsoftware. De daders slaagden erin om toegang te krijgen tot persoonsgegevens van klanten. Er zijn geen wachtwoorden of betaalgegevens buitgemaakt. Het voorval is gemeld bij de nationale toezichthouder in Nederland en België.

Server met bedrijfsinformatie gehackt

Volgens de verkoper van computergames vond de aanval op maandag 10 januari plaats om 3 uur ’s nachts. De daders slaagden erin om een server met bedrijfsinformatie te infiltreren. Op de server bewaarde Game Mania onder meer persoonsgegevens van klanten. Dan moet je denken aan onder meer voor- en achternamen, woonadressen, e-mailadressen en telefoonnummers. De retailer benadrukt dat er bij het datalek geen wachtwoorden of betaalgegevens zijn bemachtigd.

Toen het datalek aan het licht kwam, heeft Game Mania de getroffen systemen onmiddellijk offline gehaald. Het bedrijf doet er met externe veiligheidsexperts alles aan om de situatie te onderzoeken en de systemen zo snel mogelijk weer op te starten. Wanneer dat is, is vooralsnog onduidelijk. De securitymedewerkers kijken tevens naar de huidige infrastructuur en bestaande veiligheidsprocedures van Game Mania. De aanval heeft geen gevolgen voor de fysieke winkels.

“Als de situatie is hersteld, zullen we de aanbevelingen van onze partner implementeren en gepaste maatregelen nemen om de cyberveiligheid van Game Mania verder te optimaliseren”, schrijft de gameverkoper in haar persverklaring. Het datalek is zowel in Nederland als België bij de toezichthouder aangemeld. Dat zijn respectievelijk de Autoriteit Persoonsgegevens en de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bepaalt dat bedrijven en organisaties een cyberaanval of datalek binnen 72 uur bij de nationale toezichthouder melden. Hoe eerder slachtoffers hiervan op de hoogte zijn, des te sneller ze maatregelen kunnen nemen om de schade te beperken, zo is de gedachte. Bedrijven die na drie dagen een aanval of lek melden, kunnen daarvoor een boete krijgen. Het Nederlandse reisbureau Booking.com kreeg afgelopen jaar hiervoor een boete van 475.000 euro.

Oppassen voor phishing

Game Mania waarschuwt via haar persbericht voor phishing. Cybercriminelen proberen met valse berichten en nagemaakte internetpagina’s zoveel mogelijk persoonlijke informatie van nietsvermoedende slachtoffers buit te maken. Met deze gegevens proberen ze geld van hun slachtoffers te stelen, bijvoorbeeld door in te loggen op hun bankrekening als ze de inloggegevens daarvan hebben gestolen. Wat we ook regelmatig zien is dat criminelen deze data verkopen op het darkweb.

Veel details over de ransomware-aanval zijn nog onbekend. We weten bijvoorbeeld niet wie er verantwoordelijk is voor de aanval en welke gijzelsoftware er bij de aanval is gebruikt. Het is tevens onduidelijk of de daders om losgeld hebben gevraagd, en zo ja hoeveel. Ook over het aantal slachtoffers is niets bekend gemaakt.

Game Mania was woensdagmiddag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Via het contactformulier hebben we een aantal vragen aan het bedrijf voorgelegd. Zodra we een reactie krijgen zullen we dit bericht updaten.

Bron: gamemania.nl, vpngids.nl

Meer info over ransomware 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over ransomware

‘Het harde uitgangspunt om nooit te betalen is gevaarlijk. Als de situatie erom vraagt kun je dat soms beter wel doen’

Ransomware, kwaadaardig software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Lees meer »

Verkenningsonderzoek naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verkenningsonderzoek gedaan naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven. De onderzoekers keken onder meer naar de tijdslijn en kosten van aanvallen met gijzelsoftware. Vanwege de gevoeligheid van de verzamelde data, is het rapport niet online gepubliceerd. Dat schrijft het CBS in een persbericht.

Lees meer »

Stijging van 82 procent in aantal ransomware-gerelateerde datalekken

CrowdStrike publiceerde de resultaten van het 2022 CrowdStrike Global Threat Report (GTR). Hieruit blijkt dat er sprake is van een toename van maar liefst 82 procent in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken. Het totale aantal in 2021 ligt op 2.686, in 2020 lag dit nog op 1.474. Deze stijging, in combinatie met de toename van andere datalekken, weerspiegelt de toenemende waarde die cybercriminelen hechten aan de gegevens van slachtoffers.

Lees meer »

Game Mania slachtoffer ransomware aanval

Game Mania is deze week getroffen door een aanval met gijzelsoftware. De daders slaagden erin om toegang te krijgen tot persoonsgegevens van klanten. Er zijn geen wachtwoorden of betaalgegevens buitgemaakt. Het voorval is gemeld bij de nationale toezichthouder in Nederland en België.

Lees meer »

«   »