Ransomware – MKB

Gepubliceerd op 29 oktober 2019 om 15:30

Gijzelsoftware, waarmee bestanden worden 'gekidnapt' totdat het slachtoffer betaalt, is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en branche-organisatie MKB-Nederland. 

Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer. Bedrijven kunnen door gijzelsoftware (ransomware) bijvoorbeeld niet meer bij hun administratie, gegevens van klanten of andere belangrijke documenten. Ze moeten dan honderdduizenden of zelfs miljoenen euro's betalen om er weer bij te kunnen. "We hebben dit jaar al 15 procent meer zaken dan in 2018", zegt verzekeraar Hiscox, waar bedrijven zich tegen cybercrime kunnen verzekeren. "En dan hebben we nog een paar maanden te gaan." Onderzoekers merken bovendien dat criminelen steeds gerichter te werk gaan, wat tot meer schade leidt. Criminelen doen ook veel meer moeite dan in het verleden. Ze breken in op het netwerk van een bedrijf, doen vooronderzoek en richten zo veel mogelijk schade aan. Betalen is vaak goedkoper dan het bedrijf dagenlang stil laten liggen. Als de problemen groot genoeg zijn, kunnen bedrijven zelfs failliet gaan als ze niet betalen. Dat maakt het zo interessant voor cybercriminelen.

Betalen?

Betalen ligt gevoelig: politie en justitie waarschuwen dat op die manier de criminaliteit in stand wordt gehouden. Maar soms is er voor bedrijven geen alternatief of is betalen goedkoper dan de hele ict-infrastructuur opnieuw opbouwen. De bedragen die soms worden betaald aan hackers, zijn niet misselijk. Er wordt vaak betaald in Bitcoin. Daarom is het ook zo lucratief, omdat het anoniem is. Er is zelfs een geval bekend waar de hacker vooraf wist hoeveel er op de bankrekening stond. Die stuurde gewoon een screenshot van de bankrekening.

Bron: bnr, nos

Schrijver: BiG'r

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.