'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Van A tot Z » Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 15:00

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Echtpaar Breda slachtoffer

De zaak kwam aan het rollen toen een echtpaar uit Breda in januari van dit jaar het slachtoffer was geworden van phishing. Nadat het echtpaar hun bankzaken had gedaan, leek er aanvankelijk niets aan de hand. Enkele dagen later werd het paar opgebeld door de bank dat er hoge bedragen van hun rekening waren afgeschreven. In totaal was het paar meer dan 300.000 euro kwijt.

De politie vermoedt dat de oplichters een nieuwe bankpas hebben aangevraagd en dat zij deze uit de brievenbus van het echtpaar hebben gevist. Daarmee hadden de criminelen toegang tot de rekeningen van het paar en hebben ze geldbedragen overgemaakt naar verschillende rekeningen. Met het geld hebben ze vervolgens bitcoins gekocht.

Geldezels

Om het geld over te maken, gebruikten de oplichters bankrekeningen van geldezels. In ruil krijgen ze een deel van de opbrengst van het gestolen geld dat via hun rekening wordt weggesluisd.

Nadat het echtpaar aangifte had gedaan, is de politie een onderzoek gestart. Het onderzoek nam enkele maanden in beslag. Uiteindelijk kwam de politie uit bij 14 verdachten, in de leeftijd van 18 tot 60 jaar, die verspreid over het land wonen. Tegen 12 van hen heeft de politie een dossier opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie (OM) opgestuurd. Het is nu aan het OM om te oordelen of de verdachten worden vervolgd voor hun aandeel in de oplichtingspraktijk, of dat ze er met een waarschuwing vanaf komen.

Wat geldezels niet altijd weten of vaak niet onvoldoende beseffen, is dat zij zich schuldig maken aan een ernstig misdrijf, namelijk geld witwassen, aldus de Politie. De echte dader blijft buiten beeld en de slachtoffers krijgen een strafblad, of belanden zelfs in de gevangenis.

Mijn scam, jouw probleem

Vanwege de verstrekkende gevolgen waarschuwt de politie regelmatig voor de gevaren die geldezels lopen. Om aandacht voor het probleem te vragen, lanceerde de politie in september de campagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF), zei toen dat de pakkans groot is, geldezels vaak opdraaien voor de financiële schade en ze strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

“De campagneboodschap bevat een duidelijke waarschuwing: we schetsen herkenbare situaties zodat jongeren – en hun directe omgeving – kunnen herkennen dat ze geronseld worden als money mule. Daarnaast laten we zien dat het grote gevolgen kan hebben als iemand zijn of haar pinpas of bankrekening beschikbaar stelt voor criminelen. Zo iemand riskeert een strafblad en loopt het risico dat die geen bankrekening meer kan openen”, aldus de politie bij de lancering van de voorlichtingscampagne.

In het net van georganiseerde misdaad

Dat geldezel zijn niet geheel zonder gevaar is, weten een aantal slachtoffers uit Zoetermeer. Zij kregen eind 2019 een bezoekje van criminelen die de druk wilden opvoeren om het geld van hun slachtoffers eerder naar hen over te maken. Een andere geldezel werd beschoten, weer een ander werd in januari 2020 een tijdje gegijzeld omdat hij de verdachten geld schuldig zou zijn.

“Een ander slachtoffer werd op 4 september 2019 in een auto meegenomen en even later op een parkeerplaats eruit gezet en beschoten. Ook bij hem wilden de verdachte ‘terug waar ze recht op hadden’”, aldus het OM. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten geen oog voor de impact die hun acties hadden op de slachtoffers, of de veiligheid van buurtbewoners.

Het Openbaar Ministerie heeft vier verdachten aangehouden en eiste gevangenisstraffen variërend van dertig maanden tot twaalf jaar.

Bron: om.nl, politie.nl, vpngids.nl

Wat is een geldezel 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Geldezel gerelateerde berichten


«   »