Money mules of geldezel


Een 'Money Mule' of 'Geldezel' is een katvanger die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. De 'geldezel' sluist hierbij, al of niet bewust, frauduleus verkregen geld door naar criminelen.

Een 'geldezel' accepteert dat geld naar zijn bankrekening wordt overgemaakt, en dat dit contant wordt opgenomen, bijvoorbeeld doordat hij dit opneemt en afgeeft, of door zijn pinpas en pincode uit te lenen. Hij doet dit vaak tegen betaling/inhouding van een klein deel van het doorgegeven bedrag.

Een crimineel (of criminele organisatie) maakt gebruik van de 'geldezel' om anoniem indirect geld op te nemen van een bankrekening waarover de crimineel onrechtmatig de beschikking heeft om geld over te maken (maar niet om geld direct contant op te nemen), of hij licht bijvoorbeeld iemand op door iets te verkopen maar niet te leveren (marktplaats, facebook,...), en daarbij de koper geld over te laten maken op de rekening van de 'geldezel'. De geldezel (die soms zelfs bij uitlenen van zijn pinpas en pincode denkt geen risico te lopen omdat er geen saldo op de rekening staat, waardoor er niet meer kan worden opgenomen dan er eerst op is overgemaakt) is daarmee aansprakelijk voor het doorgesluisde geld, bijvoorbeeld als onverschuldigde betaling. Als hij had moeten begrijpen dat hij een crimineel hielp is hij ook strafbaar. Een naïeve geldezel is ook te beschouwen als slachtoffer.

De geldezels worden vaak gerecruteerd uit dezelfde categorieën als reguliere katvangers, jongere onervaren mensen die tuk zijn op een bijverdienste, en personen die weinig te verliezen hebben.

In het geval van internetfraude kan de diefstal van kleine tot zeer grote bedragen binnen het tijdsbestek van enkele tientallen minuten tot een dagdeel plaatsvinden. Meestal wordt de 'geldezel' pas met de gevolgen van de oplichting geconfronteerd wanneer hij of zij in een opsporingsonderzoek wordt betrokken. Geldezels worden doorgaans strafrechtelijk vervolgd voor medeplichtigheid aan de oplichting. De pakkans is doorgaans vrijwel 100% de bankrekening is immers op naam.

Maar wat is dan een Bonker, Spitta of Mapster?

Samengevat: Je bent een 'geldezel' (money mule) als je je pas en pincode uitleent. Op die manier kunnen criminelen je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas. Als 'geldezel' ben je medeplichtig en word je slachtoffer, want jij moet al het gestolen geld terugbetalen.

Nl Flyers
PDF – 3,1 MB 921 downloads
Nl Posters
PDF – 6,9 MB 652 downloads


December 2022
Mei 2022

Ruim honderd geldezels aangehouden door de politie Rotterdam

Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH - Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.

Lees meer »
December 2021

Afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden

Bij acties in 27 landen waaronder Nederland zijn in de afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden. Deze zevende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om aandacht voor deze problematiek te vragen.

Lees meer »
November 2021

Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Lees meer »
September 2021

‘Mijn scam, jouw probleem!’

In samenwerking met Veilig Bankieren lanceerde de politie gisteren de preventiecampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Het doel van de campagne is om iets te doen aan het stijgend aantal geldezels. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun actie. De voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet laten verleiden om hun bankrekening of betaalpas aan cybercriminelen beschikbaar te stellen.

Lees meer »
Juni 2021
Mei 2021

Rekening laten misbruiken door criminelen, je komt er niet mee weg!

Afgelopen week zijn er in Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis geldezels in de leeftijd van 18 jaar tot 35 jaar aangepakt op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Deze actie van het team Veel Voorkomende Criminaliteit (VVC) Haringvliet is in navolging op de actiedagen in februari en eind maart toen rechercheurs in samenwerking met reclassering, Humanitas DMH (trajectbegeleiding bij Licht Verstandelijke Beperking en Multi problematiek) en het Openbaar Ministerie al 25 geldezels hebben verhoord.

Lees meer »
December 2020
Oktober 2020
Augustus 2020
Maart 2019

Waarschuwing: Een money mule, geldezel, wordt gepakt!

Wat is een geldezel voor een ezel? Pas op, er zijn allerlei personen en organisaties die hun eigen bankrekening niet willen gebruiken voor bepaalde criminele transacties en witwaspraktijken. Omdat het crimineel geld is, het te maken heeft met terroristische organisaties. Noem maar op. Dan is het wel handig als iemand anders als geldezel wil dienen. Deze katvanger, de money mule, wordt in 2018 en 2019 bijna altijd gepakt, terwijl de organisatie daarachter meestal moeilijk is op te sporen.

Lees meer »
Oktober 2018

Rekeningnummer laten gebruiken niet zo onschuldig als het lijkt!

Afgelopen weekend hield de politie 20 jongeren aan die verdacht worden van witwassen en/of oplichting via internet. De jongeren hebben hun rekeningnummer laten gebruiken door oplichters die spullen verkochten via Marktplaats en Facebook, maar deze nooit leverden. Dit worden ook wel ‘money mules’ genoemd.

Lees meer »