Uitgelicht


Het interview met Lahousse: Een fascinerende blik op de staat van cybercriminaliteit in Nederland en de toekomstige uitdagingen

Recentelijk werd er een interview afgenomen met Peter Lahousse, een deskundige op het gebied van cybercriminaliteit. Het interview biedt waardevolle inzichten in de huidige situatie van Nederlandse cybercriminelen op het darkweb. Lahousse sprak met een cybercrime-onderzoeker die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken van de handel in data op het darkweb, maar deze onderzoeker verkiest anoniem te blijven vanwege zijn infiltratie in ondergrondse netwerken.

Lees meer »


De politie zoekt partners ter ondersteuning van de ABC campagne

Nog elke dag zien we digitale criminaliteit toenemen. Door verschillende partners worden proactieve, preventieve maar ook repressieve activiteiten ingezet om digitaal slachtofferschap tegen te gaan.

Lees meer »


Nederlandse drugs export via het darkweb

Het darkweb, het versleutelde gedeelte van het internet, staat vooral bekend als toegangspoort voor online drugshandel. Sinds de komst van Silk Road in 2011, een soort webwinkel voor onder andere drugs, hebben tientallen vergelijkbare marktplaatsen de revue gepasseerd. De belofte was telkens weer hetzelfde: de mogelijkheid tot anonieme handel in illegale goederen en diensten zoals drugs, illegale medicijnen en computervirussen. Die vlieger gaat alleen niet altijd op, want politie en justitie weten toch vaak in te grijpen. Maar er is nog een wereld te winnen, want er zijn ook een aantal blinde vlekken.

Lees meer »


Evil Corp: “De jacht op 's werelds meest gezochte hackers”

Veel van de mensen op de lijst van meest gezochte cybercriminelen van de FBI zijn Russisch. Terwijl sommigen naar verluidt voor de overheid werken en een normaal salaris verdienen, worden anderen ervan beschuldigd een fortuin te verdienen met ransomware-aanvallen en online diefstal. Als ze Rusland zouden verlaten, zouden ze gearresteerd worden, maar thuis lijken ze vrij spel te krijgen.

Lees meer »


Waarom je apparaten moet updaten om cybercriminelen buiten de deur te houden

Houd je aan simpele basismaatregelen en het gros van de hackers vormt geen gevaar meer, schrijven twee beveiligingsmedewerkers van computergigant Microsoft. Eén van die maatregelen is simpel: update je programma's zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 48 uur.

Lees meer »


Waarom handel in ongeautoriseerde toegang tot ziekenhuizen op het Darkweb in de lift zit

De verkoop en aankoop van ongeautoriseerde toegang tot gehackte bedrijfsnetwerken is een belangrijke factor geworden voor de hedendaagse  cyberaanvallen. Sommige cybercriminelen zijn gespecialiseerd in het hacken van netwerken en verkopen deze toegang door aan derden in plaats van het netwerken zelf te exploiteren.

Lees meer »


Marktplaats oplichting voorkomen en herkenen

Sommige bedrijfsnamen zijn bij bijna iedere Nederlander bekend: Unox, Hema en: Marktplaats. De tweedehands handel website is al sinds 1999 actief en wordt tegenwoordig door miljoenen Nederlanders gebruikt. Met een kleine 350.000 advertenties per dag krijgen er behoorlijk wat spullen een tweede leven.

Lees meer »


'Internetoplichters hebben 21 dagen de tijd om het geld terug te storten'

Opgelicht op Marktplaats? Slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Binnenkort hoef je niet meer met lede ogen toe te kijken. Banken gaan namelijk NAW-gegevens (Naam, Adres en Woonplaats) verstrekken van oplichters die via internet nietsvermoedende burgers hebben opgelicht. De banken werken op dit moment de procedure uit en streven ernaar om deze in januari 2021 in te voeren.

Lees meer »


'Ransomware' is volwassen geworden en is 32 jaar

Als u de wereld van cybersecurity (informatiebeveiliging) een beetje volgt, hebt u de afgelopen jaren vast een hoop over ransomware (gijzelsoftware) gehoord. U kunt zelfs de pech hebben gehad dat u slachtoffer bent geweest van een ransomware aanval. Het is waarschijnlijk niet overdreven om ransomware als de gevaarlijkste malware van onze tijd te betitelen.

Lees meer »


"Hoe kan ik nou zo stom zijn geweest?"

Als je slachtoffer bent geworden van oplichting kan dit emotioneel heel zwaar zijn. Naast de financiële schade kun je ook last hebben van angst, schaamte, stress en een beschadigd vertrouwen in mensen. Hoe kun je hiermee omgaan?

Lees meer »


Als je dacht dat… dan zit je fout en ben je een prooi voor ‘Hackers’

Op het Darkweb kun je verschillende handleidingen vinden over hoe je cybercriminaliteit moet plegen. Eindeloze lijsten met aanmeldingen, wachtwoorden, account nummers en zelfs telefonische ondersteuningslijnen voor slachtoffers om te bellen, dit alles kan eenvoudig online worden gekocht. Men moet echter niet denken dat het Darkweb anoniem is. De FBI en politiediensten gebruikt al geruime tijd beproefde methoden om criminelen te vangen, vooral onervaren nieuwelingen.

Lees meer »


Communicatie middelen en logistieke partners cruciaal voor criminele organisaties

In het artikel KIK het alternatief voor TOR omschreven we een nieuw ecosysteem dat naast het TOR netwerk opereert. We hebben in het verleden verschillende artikelen gewijd aan wat er op KIK te vinden was. Veelal bleek dat de applicatie als ondersteuning diende van de criminele operaties die via het TOR netwerk liepen. Echter vonden we in het verleden dat naast KIK ook Telegram vaak genoemd werd door criminele organisaties als extra verlengstuk in de communicatie/marketingmix van de organisatie. Deze verwijzingen zagen we zwart-op-wit genoemd worden op het Darkweb.

Lees meer »


Geruchten WhatsApp, hoe zit dat nu?

WhatsApp gebruikers, dit moet je weten. De app is na 15 mei 2021 nauwelijks meer te gebruiken als je de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet hebt geaccepteerd. Nieuwe berichten lezen of versturen is dan niet langer mogelijk: het beleid voor inactieve accounts treedt vanaf die datum in werking.

Lees meer »


Hoe word je aan de haak geslagen, en hoe kun je het voorkomen?

Er wordt de laatste tijd een significante toename geregistreerd in het aantal Phishingaanvallen, maar wat zijn dat nu precies? In dit artikel besteden we aandacht aan de diverse technieken en geven we voorbeelden om niet aan de "haak geslagen te worden".

Lees meer »


Darkweb als bron van informatie

Het Darkweb is een gouden bron, zowel voor cybercriminelen als voor cybersecurity onderzoekers.

Lees meer »


REvil Ransomware lid “UNKN” undercover aan het woord

De ontwikkelaars van 'REvil ransomware' zeggen dat ze in één jaar tijd meer dan $ 100 miljoen (83 miljoen euro) hebben verdiend door grote bedrijven over de hele wereld uit verschillende sectoren af ​​te persen.

Lees meer »


De evolutie van phishing: hoe beschermen we onszelf?

Dat criminelen creatieve methodes verzinnen om je geld te ontfutselen, weten we al langer dan vandaag. Echter, het herkennen van de slimme trucs wordt steeds moeilijker. Waar we enkele  jaren geleden nog konden adviseren hoe je een phishing mail of nep website herkent, is het nu haast  niet meer uit te leggen aan gebruikers.

Lees meer »