80-90% van de crypto transacties op het darkweb gerelateerd aan illegale drugs

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 07:00

Het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO) heeft een rapport uitgebracht waarin de rol wordt beschreven die Bitcoin-geldautomaten kunnen spelen bij mensen- en drugshandel.

Rapport Amerikaanse Government Accountability Office

Het Amerikaanse Government Accountability Office heeft een nieuw rapport gepubliceerd. Hierin wordt beschreven hoe cryptocurrencies en crypto geldautomaten kunnen worden gebruikt om mensen- en drugshandel te vergemakkelijken.

In het rapport worden twee belangrijke redenen uiteengezet waarom deze geldautomaten mogelijk helpen bij het faciliteren van criminele activiteiten.

“Terwijl geldautomaat providers zich bij FinCEN moeten registreren, zijn ze niet verplicht om routinematig de specifieke locaties van hun automaten te melden”, luidt het rapport.

“Dit beperkt het vermogen van federale agentschappen om automaten te identificeren in gebieden die zijn aangemerkt als een hoog risico voor financiële misdrijven en waar mensen- en drugshandel betrokken kunnen zijn.”

Ten tweede voegt het rapport eraan toe dat crypto automaten ervoor kunnen kiezen geen informatie over de identiteit van een gebruiker te verzamelen. Dit zorgt op zijn beurt voor enige mate van anonimiteit. Dit maakt cryptocurrencies aantrekkelijk voor criminelen, aldus de onderzoekers.

Het rapport citeert ook de FBI, die zei dat er een toename is geweest in het gebruik van crypto automaten voor illegale doeleinden, waaronder mensen- en drugshandel.

Volgens Coin ATM Radar, een website waarmee ATM-operators zelf ATM-locaties kunnen melden, verspreiden crypto-geldautomaten zich snel over de Verenigde Staten. In januari 2017 waren er in totaal 560 actief in de US Today, dat aantal is gegroeid tot ruim 30.000.

Aantal Bitcoin-geldautomaten in de VS Bron: Coin ATM Radar.

Sekshandel en drugshandel

Het rapport kiest Bitcoin uit als de grootste boosdoener.“Bitcoin is de meest gebruikte virtuele valuta die instanties hebben waargenomen bij het faciliteren van illegale activiteiten. Dit zeggen functionarissen van verschillende federale instanties die we hebben geïnterviewd,” staat in het rapport.

In juni 2021 rapporteerde de GAO over betaalmethoden die zijn geaccepteerd door platforms die betrokken zijn bij de Amerikaanse online commerciële seksmarkt, die volgens de GAO kunnen worden gebruikt voor illegale sekshandel.

“Het internet heeft een online markt voor commerciële seks mogelijk gemaakt, die kan worden gebruikt om de prostitutie van zichzelf of anderen en sekshandel te promoten”, aldus de GAO.

De GOA analyseerde 27 platforms die zich bezighouden met de online commerciële seksmarkt. “Dergelijke platforms kunnen worden gebruikt om sekshandel te vergemakkelijken”, voegde de GOA eraan toe.

Uit hun analyse bleek dat 15 van de platforms virtuele valuta accepteerden als een vorm van betaling, naast andere vormen van traditionele betaling. Drie hiervan accepteerden alleen virtuele valuta.

De GOA interviewde ook functionarissen van de Homeland Security Investigations-eenheid (ICE-HSI) van de Immigration and Customs Enforcement. Deze zeiden dat bepaalde “anonimiserende kenmerken” van cryptocurrencies sekshandelaren aantrekken.

De onderzoekers ontdekte ook dat cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om drugshandel te vergemakkelijken, een link die al vele malen eerder is gelegd.

Volgens het Cyber ​​Crimes Center van de ICE-HSI-eenheid, dat wordt geciteerd in het rapport. is naar schatting 80-90% van de transacties op het darkweb gerelateerd aan illegale drugs. Deze transacties zijn allemaal crypto transacties omdat andere betalingstypes over het algemeen niet geaccepteerd op darkweb-marktplaatsen.

Het rapport citeerde de National Drug Enforcement Administration’s National Drug Threat Assessment. Deze toonde in 2020 aan dat cryptocurrencies steeds vaker werden gebruikt als middel om opbrengsten over de grens over te dragen.

Het is algemeen bekend dat drugsmarkten op het darkweb al jaren cryptocurrencies gebruiken. Opvallende zaken zijn onder meer Silk Road (2014), Alphabay (2017), Wall Street Market (2019) en Buyersclub (2020).

Volgens Chainalysis-gegevens die in 2020 zijn gepubliceerd, verdienden darkwebmarkten in 2020 meer geld dan in enig ander jaar.

Meer recentelijk ontdekte Chainalysis dat crypto-gerelateerde misdaad een recordhoogte bereikte van $14 miljard in 2021. Dit cijfer vertegenwoordigde slechts 0,15% van de totale $15,8 biljoen aan cryptovolumes. Dit markeert echter het laagste percentage illegale transacties ooit in de sector.

Gao 22 105462
PDF – 3,2 MB 67 downloads

Bron: chainalysis.com, coinatmradar.com, gao.gov, newsbit.nl

Meer info over darkweb 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

KIK: Politiemedewerker checks, wapenhandel en andere duistere zaken

In de vorige twee artikelen over het platform wat KIK biedt aan de onderwereld, hebben we laten zien dat bepaalde trends van het Darkweb(lees hier TOR netwerk) over lijken te waaien naar KIK Messenger. Deze bewering is zoals eerder aangegeven gebaseerd op de vele verwijzingen die op het TOR netwerk gemaakt werden en worden naar KIK Messenger

Lees meer »

KIK het alternatief voor het Tor netwerk?

Doordat het TOR netwerk al enkele jaren zwaar op de korrel worden genomen door de verschillende opsporingsdiensten zijn criminelen, in hun eeuwige spel met de handhavingsdiensten, gedwongen om alternatieven te zoeken om hun anonimiteit redelijkerwijs te waarborgen op het Internet. Concreet gezegd maken criminelen gebruik van een bedrijfscontinuïteit strategie op het Darkweb, dat vergelijkbaar is met de modulaire bedrijfskolom van een multinational. Dit is gesimplificeerd, want het organisatiemodel heet met een lastige term: decentralized autonomous organization (- lees: decentrale autonome organisatie )

Lees meer »

Darkweb Monitor als een service

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het in Nederland en Singapore gevestigde bedrijf CyberDevOps (CDO) zijn overeengekomen om Dark Web Monitor als een service te licentiëren. TNO en CDO delen een ambitie om cyberspace en ons digitale leven veiliger en veiliger te maken. Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst zal CDO de Dark Web Monitor-service leveren aan een exclusief aanbod van wetshandhavingsinstanties, beveiligingsorganisaties en bedrijven.

Lees meer »

Is dé absolute vorst van online criminaliteit van de troon gestoten?

Afgelopen 27 september heeft de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie een datacenter in een oude NAVO-bunker in het zuiden van Duitsland opgerold. Daarbij zijn 4 Nederlanders opgepakt. In deze datacenter werden meerdere illegale websites op het darkweb beheerst. Op deze websites werden illegale producten als drugs en wapens verkocht. 

Lees meer »

In 17 min een wapen

Cybersecurity expert Eddy Willems vroeg zijn vrouw, die niet van computers houdt, eens op het Darkweb te gaan kijken. Zelfs criminelen zonder enige kennis van het betalen met bitcoins en computertechniek kunnen binnen 67 minuten een wapen op het darkweb kopen. Als je de 50 minuten die het kost om een leek uit te leggen hoe je met cryptocurrency kan betalen van deze tijd aftrekt, is zo’n transactie in 17 minuten gefikst.

Lees meer »

Geen erecode op het Darkweb

Het Darkweb, Bitcoin en Rusland. Samen vormen ze een gevaarlijke cocktail van cybercriminaliteit die vandaag heerst op het darkweb. ‘We zitten in een situatie dat de 'black hats' en de 'bad guys' het tegen elkaar opnemen’, zo klinkt het.

Lees meer »

Bitcoin witwasser op het Darkweb

Crimineel verworven geld witwassen door bitcoins, verdiend met onder andere drugshandel, om te zetten in contant geld. Daaraan hebben een 53-jarige man uit Heerlen en zijn partner, een 61-jarige vrouw, zich volgens het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerietweeënhalf jaar lang schuldig gemaakt. Het OM eiste vandaag voor de rechtbank Overijssel in Zwolle 36 maanden gevangenisstraf voor gewoontewitwassen tegen de man. Tegen de vrouw is voor witwassen 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist met een proeftijd van 2 jaar.

Lees meer »

«   »