Megaproces rond ‘cyberbunker’ nadert ontknoping

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 07:00

Moet Herman Johan X. (62) uit Renkum écht jaren de cel in omdat hij de man was die online drugshandel en cyberaanvallen vanuit een bunker mogelijk maakte? Dat moet snel duidelijk worden na een megaproces van meer dan een jaar.

Het is de bedoeling dat de rechtbank in Trier op maandag 13 december een uitspraak doet in een van de grootste cyberzaken die onze oosterburen ooit hebben gekend.

Eis zeven jaar tegen Johan X.

Tegen X. en zes mogelijke handlangers eiste het Duitse Openbaar Ministerie onlangs één jaar en negen maanden tot zeven jaar en zes maanden cel. Voor de geboren Renkumer dreigt die laatste gevangenisstraf. X. is de hoofdverdachte in het proces rond een zogenoemde cyberbunker in de Duitse plaats Traben-Trarbach, tussen Trier en Koblenz, waar een politiemacht in 2019 na jarenlang onderzoek een inval deed.

Darkweb bunker

In de oude Navo-bunker verhuurde X. met andere verdachten jarenlang ruimte op computerservers. Die bleek door klanten te worden gebruikt voor tal van criminele activiteiten via het darkweb, zeg maar de plek van het internet die niet vindbaar is via een standaard zoekmachine. Rechercheurs stuitten op de servers op webpagina’s voor onder meer de handel in drugs en gestolen data.

Alles bij elkaar zouden X. en de andere opgepakte verdachten in eerste instantie medeplichtig zijn geweest aan ongeveer 250.000 strafbare feiten. Het merendeel van de verdenkingen is tijdens de zaak, die vorig jaar oktober begon, overeind gebleven, zegt hoofdofficier van justitie Jörg Angerer.

Advocaten pleiten voor vrijspraak

De advocaten van de 62-jarige pleiten voor vrijspraak. X. was volgens hen niet verplicht noch in de gelegenheid te controleren wat precies op de servers stond. De man wordt door de verdediging neergezet als iemand die geen interesse heeft in geld en volledig transparant een datacenter draaiende hield, zo valt te lezen in diverse Duitse media.

Oude bekenden van X., die oorspronkelijk een andere achternaam had, lieten eerder al aan de krant weten er verbaasd over te zijn dat hij het middelpunt is van een gigantische strafzaak over de grens. X. runde decennia terug een computerzaak in de Arnhemse wijk Presikhaaf met de naam PC International. Hij liet de winkel later achter zich voor een computerhandel op een bedrijventerrein in Duiven, genaamd Zyztm, waar mensen ‘van heinde en verre’ naartoe kwamen.

Grote internationale belangstelling

Voor de uitspraak op 13 december wordt grote belangstelling van internationale media verwacht. Gerenommeerde weekbladen als Der Spiegel en The New Yorker schreven eerder al lange verhalen over X. en zijn cyberbunker.

Bron: anoniem, zeit.de, gelderlander.nl

Meer info over darkweb 》

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Telegram een soort laagdrempelig alternatief voor het darkweb? Is het veilig?

Telegram staat bekend als een veilig alternatief voor WhatsApp. De snelle en cloud-gebaseerde chat-app heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers. Voor veel gebruikers is veiligheid een reden om over te stappen naar Telegram, maar hoe veilig is Telegram eigenlijk? De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem.

Lees meer »

10 jaar gevangenis en tbs voor 'Mr. Dark'

De 35-jarige Michael M., alias 'Mr. Dark', is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het afpersen en misbruiken van tien minderjarige meisjes en het handelen in extreme verkrachtings- en seksvideo's. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Lees meer »

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »

Uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb

Heel wat ouders posten foto's van hun kinderen op sociale media. Maar ze staan niet altijd stil bij de risico's die daarmee gepaard kunnen gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in Belgie. Die lanceert nu de website "Magditonline.be" met concrete tips voor ouders om hun kinderen veilig af te beelden op sociale media. Ook influencers vinden er meer informatie over hun rechten en plichten.

Lees meer »