Megaproces rond ‘cyberbunker’ nadert ontknoping

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 07:00

Moet Herman Johan X. (62) uit Renkum écht jaren de cel in omdat hij de man was die online drugshandel en cyberaanvallen vanuit een bunker mogelijk maakte? Dat moet snel duidelijk worden na een megaproces van meer dan een jaar.

Het is de bedoeling dat de rechtbank in Trier op maandag 13 december een uitspraak doet in een van de grootste cyberzaken die onze oosterburen ooit hebben gekend.

Eis zeven jaar tegen Johan X.

Tegen X. en zes mogelijke handlangers eiste het Duitse Openbaar Ministerie onlangs één jaar en negen maanden tot zeven jaar en zes maanden cel. Voor de geboren Renkumer dreigt die laatste gevangenisstraf. X. is de hoofdverdachte in het proces rond een zogenoemde cyberbunker in de Duitse plaats Traben-Trarbach, tussen Trier en Koblenz, waar een politiemacht in 2019 na jarenlang onderzoek een inval deed.

Darkweb bunker

In de oude Navo-bunker verhuurde X. met andere verdachten jarenlang ruimte op computerservers. Die bleek door klanten te worden gebruikt voor tal van criminele activiteiten via het darkweb, zeg maar de plek van het internet die niet vindbaar is via een standaard zoekmachine. Rechercheurs stuitten op de servers op webpagina’s voor onder meer de handel in drugs en gestolen data.

Alles bij elkaar zouden X. en de andere opgepakte verdachten in eerste instantie medeplichtig zijn geweest aan ongeveer 250.000 strafbare feiten. Het merendeel van de verdenkingen is tijdens de zaak, die vorig jaar oktober begon, overeind gebleven, zegt hoofdofficier van justitie Jörg Angerer.

Advocaten pleiten voor vrijspraak

De advocaten van de 62-jarige pleiten voor vrijspraak. X. was volgens hen niet verplicht noch in de gelegenheid te controleren wat precies op de servers stond. De man wordt door de verdediging neergezet als iemand die geen interesse heeft in geld en volledig transparant een datacenter draaiende hield, zo valt te lezen in diverse Duitse media.

Oude bekenden van X., die oorspronkelijk een andere achternaam had, lieten eerder al aan de krant weten er verbaasd over te zijn dat hij het middelpunt is van een gigantische strafzaak over de grens. X. runde decennia terug een computerzaak in de Arnhemse wijk Presikhaaf met de naam PC International. Hij liet de winkel later achter zich voor een computerhandel op een bedrijventerrein in Duiven, genaamd Zyztm, waar mensen ‘van heinde en verre’ naartoe kwamen.

Grote internationale belangstelling

Voor de uitspraak op 13 december wordt grote belangstelling van internationale media verwacht. Gerenommeerde weekbladen als Der Spiegel en The New Yorker schreven eerder al lange verhalen over X. en zijn cyberbunker.

Bron: anoniem, zeit.de, gelderlander.nl

Meer info over darkweb 》

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Levendige handel gestolen persoonsgegevens op het darkweb

Als een bedrijf of instantie gehackt wordt, kunnen persoonsgegevens worden gestolen. Voor slachtoffers kan dat vergaande consequenties hebben, zoals identiteitsfraude. Helaas is het voor slachtoffers nauwelijks mogelijk de schade te verhalen, aldus dr. Tim Walree, die op dit onderwerp promoveerde.

Lees meer »

Het Deepweb is niet het Darkweb

Misschien heb je de term ‘deepweb’ al eens eerder ergens voorbij zien komen. Het deepweb is het onderdeel van het internet dat niet toegankelijk is via reguliere zoekmachines. Deze zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Google en Bing, indexeren namelijk niet alle websites en pagina’s die er te vinden zijn. Dit betekent dat een deel van alle bestaande online websites en pagina’s niet als zoekresultaten worden opgenomen in de databases van zoekmachines. Sterker nog, dit geldt voor het overgrote deel van alle webcontent, zoals we straks zullen uitleggen.

Lees meer »

DeSnake: "Professionele, anonieme en veilige marktplaats"

AlphaBay is terug van weggeweest. Een van de bedenkers en oprichters heeft besloten om de marktplaats opnieuw een kans te geven. Ditmaal heeft hij duidelijke spelregels opgesteld voor kopers en verkopers. Zo mogen er geen drugs of geweren verkocht worden, of criminele activiteiten tegen betaling aangeboden worden.

Lees meer »

Het darkweb behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken

Het darkweb behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken om de gegevens van bijstandsontvangers te controleren, maar onder een schuilnaam in contact treden met de burgers is niet toegestaan. Het zijn enkele saillante details uit de Handreiking Internetonderzoek die ambtenaren houvast geeft bij het online verzamelen van informatie in het kader van de Participatiewet.

Lees meer »

Waar komt toch al die informatie van datalekken terecht?

Dat er regelmatig datalekken zijn is voor niemand meer nieuw, maar wist je dat de grootste veroorzaker van datalekken in Nederland de overheid is. Alleen de overheid van Denemarken doet het nog slechter. Maar waar komt al deze gelekte informatie terecht? De onderzoekers van VPNdienst onderzochten het.

Lees meer »

Is de The Onion Router gebruiken strafbaar?

Tor (The Onion Router) is een effectieve manier om anoniem het internet op te gaan en zelfs toegang tot het darkweb te krijgen. Om een kort antwoord te geven op de vraag waar velen over tobben: het gebruik van de Tor-browser op zich is volkomen legaal. Dit geldt zowel binnen Nederland als in de meeste andere landen. Wél is het altijd verstandig eerst te checken of dit echt het geval is voor het land waar je je in bevindt.

Lees meer »

Nederlandse politie haalt tientallen websites op het darkweb offline

De Nederlandse politie heeft afgelopen week tientallen websites die via het darkweb toegankelijk waren uit de lucht gehaald. Bezoekers van de sites dachten langs deze weg anoniem vals geld te kunnen kopen. Wie nu naar de sites surft, krijgt een splashpage te zien: een pagina met daarop de boodschap dat de domeinnaam in beslag is genomen.

Lees meer »

«   »