Home » Vaccinatiepaspoort te koop

Vaccinatiepaspoort te koop

Gepubliceerd op 17 april 2021 om 07:00

Overheden slaan alarm over een nieuwe, snelgroeiende zwendel praktijk: online zijn voor een habbekrats vervalste vaccinatiepaspoorten te koop. En dat nu landen juist sterk inzetten op vaccinatiepapieren om reizen en de economie nieuw leven in te blazen.

Vaccinatiepapieren

Verschillende landen, van IJsland tot Israël, zijn begonnen met de afbouw van lockdown beperkingen voor mensen die kunnen bewijzen gevaccineerd te zijn. Zij mogen bijvoorbeeld weer recreatieve locaties bezoeken of grenzen overgaan op vertoon van hun vaccinatiepapieren.

‘Mensen proberen dat nu te omzeilen door valse documenten te maken, waardoor ze in feite het leven van anderen in gevaar brengen’, stelt Beenu Arora, oprichter van cyberinlichtingen-bedrijf Cyble, in een online interview. ‘We hebben op het darkweb al honderden websites gevonden waar deze valse COVID-vaccinatiepaspoorten voor een appel en een ei worden verkocht.’

Het darkweb is een deel van het internet dat buiten bereik van reguliere zoekmachines ligt, waar gebruikers grotendeels anoniem zijn en vooral betalen met crypto munten zoals de bitcoin. De valse vaccinatiepapieren zijn al te koop voor zo’n 12 dollar, vertelt Arora. Sinds de eerste meldingen eind februari is het aanbod in valse papieren enorm toegenomen, voegt hij toe.

Darkweb advertenties

Oded Vanunu van cyberveiligheidsbedrijf Check Point vertelt dat onderzoekers van zijn bedrijf talloze darkweb-advertenties hebben gevonden van documenten die zogenaamd zijn uitgegeven in de Verenigde Staten, Rusland en andere landen. ‘Er is blijkbaar veel vraag naar’, zegt hij.

Maar ook op reguliere websites en online marktplaatsen zijn vervalsingen opgedoken, zegt Chad Anderson, senior veiligheidsonderzoeker bij cyberinlichtingenbedrijf DomainTools.

Vorige week ondertekenden 45 Amerikaanse officieren van justitie een brief waarin ze de top van Twitter, eBay en Shopify oproepen onmiddellijk in actie te komen, om te voorkomen dat hun platforms worden gebruikt om frauduleuze COVID-vaccinatiepapieren te verkopen.

‘De misleidende promotie en verkoop van valse vaccin papieren vormt een bedreiging voor de gezondheid van onze gemeenschappen, vertraagt de vooruitgang bij het beschermen van onze inwoners tegen het virus en is een overtreding van de wetten van veel staten’, zo staat in de brief.

eBay heeft al gezegd dat het maatregelen neemt om aangeboden items die valse gezondheidsclaims bevatten - waaronder ook vaccinatiepaspoorten - te blokkeren of direct te verwijderen van het platform. Twitter en Shopify hebben niet direct gereageerd op het verzoek om commentaar. Wel liet Twitter weten dat de verkoop van valse COVID-papieren niet is toegestaan op de site, en dat het bedrijf ‘handhavingsmaatregelen’ neemt sinds deze overtredingen zijn vastgesteld.

FBI geen foto's maken

Daags daarvoor riep de FBI via haar website mensen op om geen foto’s van hun vaccinatiepapieren op sociale media te plaatsen, met de waarschuwing dat oplichters die informatie zouden kunnen gebruiken om documenten te vervalsen.

Anderson van DomainTools zegt dat het vervalsen van papieren documenten tegenwoordig ‘heel gemakkelijk’ is. ‘Het is een fluitje van een cent, zeker met alle bewerkingstools die we vandaag voorhanden hebben.’

Volgens Vanunu van Check Point zouden om vervalsen moeilijker te maken, de vaccinatiepapieren digitaal ondertekend moeten worden, middels een gecodeerde vergrendeling en een QR-code, zoals ook in Israël wordt gebruikt.

Eenmaal gescand, onthullen de codes vaccin informatie, evenals de naam van de gebruiker – die dan naast identiteitsdocumenten gelegd zou moeten worden. Maar om ook toepasbaar te zijn voor internationaal reisverkeer, is het voor een dergelijk systeem noodzakelijk dat landen gegevens uitwisselen, zegt hij.

China, Bahrein en enkele andere landen hebben al vaccin paspoorten ingevoerd, en ook Zuid-Korea en de Europese Unie hebben plannen voor digitale documenten aangekondigd.

In andere landen stuit het concept van vaccinatiepaspoorten op veel weerstand. Zoals in Groot-Brittannië, waar meer dan zeventig parlementsleden de maatregel beschrijven als ‘verdeeldheid-zaaiend en discriminerend’.

Bron: trust.org, mo.be

Meer info over ‘darkweb’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb  gerelateerde berichten

Telegram een soort laagdrempelig alternatief voor het darkweb? Is het veilig?

Telegram staat bekend als een veilig alternatief voor WhatsApp. De snelle en cloud-gebaseerde chat-app heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers. Voor veel gebruikers is veiligheid een reden om over te stappen naar Telegram, maar hoe veilig is Telegram eigenlijk? De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem.

Lees meer »

10 jaar gevangenis en tbs voor 'Mr. Dark'

De 35-jarige Michael M., alias 'Mr. Dark', is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het afpersen en misbruiken van tien minderjarige meisjes en het handelen in extreme verkrachtings- en seksvideo's. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Lees meer »

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »

Uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb

Heel wat ouders posten foto's van hun kinderen op sociale media. Maar ze staan niet altijd stil bij de risico's die daarmee gepaard kunnen gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in Belgie. Die lanceert nu de website "Magditonline.be" met concrete tips voor ouders om hun kinderen veilig af te beelden op sociale media. Ook influencers vinden er meer informatie over hun rechten en plichten.

Lees meer »

«   »