Rechtbank legt aanmerkelijk lagere straffen op dan het Openbaar Ministerie voor drugshandelaren op het Darkweb

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 08:00
Rechtbank legt aanmerkelijk lagere straffen op dan het Openbaar Ministerie voor drugshandelaren op het Darkweb

De rechtbank in Rotterdam legt in een Boxtelse drugszaak aanmerkelijk lagere straffen op dan het Openbaar Ministerie had geëist. Hoofdverdachte Alex P. (33) krijgt 24 maanden cel, waarvan 14 maanden voorwaardelijk. Justitie had een straf van zeven jaar voor hem in petto.

Omdat Alex P. al tien maanden in voorarrest zat, betekent het vonnis dat hij niet meer terug naar de gevangenis hoeft. Ook de andere verdachten krijgen veel lagere straffen. Alex P. en zijn (inmiddels uit elkaar gevallen) vriendenclub handelden ruim een jaar lang in drugs. Via het darkweb werden verschillende soorten drugs (onder meer xtc, cocaïne en ‘zombiedrug’ flakka) aan de man gebracht. De handel liep spaak nadat de Finse douane in 2017 61 pakketten onderschepte en alarm sloeg bij de Nederlandse politie.

Oost-Brabant drugs per post

De zaak werd opgepakt door het even eerder opgerichte Post interventieteam van de Nationale Politie. Het team ontdekte dat het Boxtelse club vanuit diverse plaatsen in Oost-Brabant drugs per post verstuurde. Twee vriendinnen hielpen met het inpakken van de drugs. Alex P. was de man bij wie alles was begonnen. Hij had al een bedrijf in onderzoekschemicaliën en volgens justitie gebruikte hij die bv als dekmantel voor zijn illegale handel. 

OM eist 7 jaar

De zeven jaar gevangenis die het Openbaar Ministerie tegen hem eiste, vindt de rechtbank veel te hoog. Bovendien achten de rechters niet alles wat het OM ten laste legde, bewezen. Behalve de gevangenisstraf krijgt P. (die nog geen strafblad had) wel een taakstraf van 240 uur. De bitcoins waarmee hij zich op het darkweb liet uitbetalen (ter waarde van bijna 27.000 euro) krijgt hij terug. De rechtbank schrijft dat P. ook voor zijn legale handel met bitcoins werd betaald en dat niet te bewijzen valt dat hij ook bitcoins verdiende met zijn illegale pakketjes. 

Tijdens de zitting in Rotterdam erkende Alex P. dat hij ‘fouten had gemaakt’, maar betoogde hij ook dat hij ervan overtuigd was dat hij oprecht het idee had dat hij handelde in legale designer drugs. Veel van de chemicaliën die de politie in beslag nam bij de inval in het bedrijf aan de Duit in Boxtel, waren volgens hem ook niet verboden. Of in elk geval niet op het moment dat hij ze verhandelde. Zijn advocaat Cees Korvinus hekelde het feit dat de politie grote hoeveelheden legale stoffen liet vernietigen, waardoor het bedrijf een ‘aanzienlijk verlies leed’. Het bedrijfje van P. zat overigens pal achter het Boxtelse politiebureau. Daar was in augustus 2017 een inval . 

OM eis 4 en 5 jaar

Tegen de Boxtelse broers Martijn en Patrick de K. eiste justitie vijf en vier jaar gevangenis. De rechtbank houdt het voor de 33-jarige Martijn op twee jaar, waarvan 535 dagen voorwaardelijk en voor zijn 29-jarige broer op twee jaar, vrijwel volledig voorwaardelijk. Beiden krijgen wel een taakstraf. De broers hadden volgens het Openbaar Ministerie drugs verstopt in uitgeholde kaarsen die ze op de post deden. In het schuurtje van hun oma vond de politie 63.000 xtc-pillen, ruim 200 gram cocaïne en een geldbedrag van achtduizend euro. 

OM eis 10 maanden

Een neef van Alex P. werd helemaal vrijgesproken. Justitie had tien maanden cel tegen hem gevraagd omdat hij vanuit het in Boxtel gevestigde bedrijf mee zou hebben geholpen aan de drugshandel. De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straffen ook rekening mee gehouden dat de berechting van de verdachten te lang geduurd heeft. 

ECLI NL RBROT 2020 11624
PDF – 160,6 KB 276 downloads

Bron: rechtspraak.nl, om.nl, bd.nl 

Meer nieuwsberichten of info over ‘darkweb’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.