In de krochten van het darkweb

Gepubliceerd op 3 september 2022 om 07:00

Hoe gaat het toch met het darkweb? Geen vraag die elke dag in je opkomt, maar De Technoloog vond het toch echt wel tijd voor een update. Marco Corradin was in 2019 al te gast in de podcast om te praten over deze mysterieuze, donkere kant van het internet. Nu praat hij ons bij over alle ontwikkelingen van de laatste drie jaar. Zo is Tor nog altijd zeer belangrijk, maar is Bitcoin inmiddels echt passe, als betaalmiddel voor criminelen. In de podcast van BNR de laatste ontwikkelingen, waaronder:

  • De grootste drugsmarkt en de nieuwste trucjes
  • Platformen waar kennis wordt gedeeld
  • Invloed van COVID-19 en daarmee het aanbod van vaccinaties en valse QR-codes
  • Wat moeten we nou eigenlijk met het darkweb? Afsluiten of laten bestaan?

Bron: youtube.com, bnr.nl

Meer info over darkweb 

Meer darkweb nieuws 

Tien opmerkelijke gebeurtenissen op het darkweb in 2021

De Duitse politie is erin geslaagd om de grootste illegale marktplaats op het darkweb genaamd 'DarkMarket' te sluiten. Het forum telde bijna een half miljoen leden en meer dan 2.400 kopers. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro aan cryptocurrency zijn verhandeld op het platform.

Lees meer »

Nederlandse drugs export via het darkweb

Het darkweb, het versleutelde gedeelte van het internet, staat vooral bekend als toegangspoort voor online drugshandel. Sinds de komst van Silk Road in 2011, een soort webwinkel voor onder andere drugs, hebben tientallen vergelijkbare marktplaatsen de revue gepasseerd. De belofte was telkens weer hetzelfde: de mogelijkheid tot anonieme handel in illegale goederen en diensten zoals drugs, illegale medicijnen en computervirussen. Die vlieger gaat alleen niet altijd op, want politie en justitie weten toch vaak in te grijpen. Maar er is nog een wereld te winnen, want er zijn ook een aantal blinde vlekken.

Lees meer »

Vijf jaar en negen maanden gevangenisstraf voor eigenaar 'cyberbunker'

De Nederlandse eigenaar van de Cyberbunker, een van ‘s werelds grootste ‘kogelvrije hostingbedrijven’ voor illegale websites, is in Duitsland tot vijf jaar en negen maanden gevangenisstraf veroordeeld. Herman-Johan Xentt exploiteerde een datacenter voor het darkweb en wordt indirect verantwoordelijk gesteld voor de strafbare feiten van zijn criminele klanten.

Lees meer »