Home » Cybercrime » Whaling

Whaling

Whaling is het Engelse woord voor walvisvangst en het wordt gebruikt in de Cybercrime wereld bij de fenomeen

  • Een zogenaamde bekende neemt contact met u op omdat hij of zij in nood zit en niet meer bij zijn geld kan. Of u misschien geld kan overmaken naar een rekening waar hij nog wel bij kan. Het uitgeleende geld wordt volgens het bericht zo snel mogelijk weer naar u overgemaakt. Maar in werkelijkheid ziet u het nooit meer terug, want de bekende van u weet van niks; het is oplichting. De oplichter heeft een grote buit binnengehaald.

Nieuw is deze manier van fraude niet. Maar wat u misschien niet weet is dat u niet alleen per mail, maar ook via sociale media zoals Facebook en zelfs per WhatsApp (betaal-app-fraude) een bericht kunt krijgen van de fraudeurs.

Hoe is dit mogelijk?

Hoe u zulke berichten kunt ontvangen van oplichters? Bijvoorbeeld omdat het e-mail- of Facebook account van uw vriend is overgenomen door hackers. Het bericht wordt dan ook echt vanuit zijn of haar account aan u verstuurd. Er kan ook een nieuw account zijn aangemaakt met bijvoorbeeld de foto en gegevens van uw vriend. Gaat het om een Facebook account, dan krijgt u in dit geval eerst een vriendschapsverzoek. Bent u al bevriend op Facebook, dan kunt u dit verzoek dus al meteen negeren. In het geval van WhatsApp is uw telefoonnummer of de contactlijst van uw vriend in handen gevallen van fraudeurs en wordt u door een onbekend telefoonnummer benaderd. (sociale engineering)

Hoe herkent u het?

Vaak zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Waarschijnlijk geeft uw onderbuikgevoel het al aan. Bent u echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zal raadplegen? En zou die dat dan niet via een andere manier doen? Herkent u het taalgebruik?

Wat kunt u doen?

U moet natuurlijk niet klakkeloos geld overmaken. Als u twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kunt u het onbekende nummer bellen. U merkt snel genoeg of u uw vriend aan de lijn hebt of niet. U kunt ook direct contact opnemen met de bekende van u. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat u van hem hebt. Hebt u geen telefoonnummer? Dan is de kans klein dat deze persoon u vraagt geld uit te lenen.

Politie info

Politie Betaalverzoekfraude
PDF – 797.6 KB 19 downloads
Politie Whatsappfraude
PDF – 992.9 KB 17 downloads

Nieuws Whaling

Nieuws CEO Fraude

Nieuws Betaal App Fraude