Home » Cybercrime » Smishing » Smishing alert uit naam van Belastingdienst

Smishing alert uit naam van Belastingdienst

Gepubliceerd op 22 mei 2019 09:25

Smishing alert uit naam van Belastingdienst

Opnieuw wordt de naam van de Belastingdienst misbruikt. Oplichters sturen namelijk sms-berichten (smishing) over een betalingsachterstand. Via de link kunt u eenvoudig betalen. Doe dit niet!

De sms wordt verstuurd als een ‘alert’ van de Belastingdienst. Want ook na enkele herinneringen zou u een belastingschuld niet hebben voldaan. Daarom zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot beslaglegging.

Tenzij u direct betaalt via de link:

Deze link lijkt te gaan naar de Belastingdienst, maar dat is niet zo. De link leidt naar een nep-website. Als u hier gegevens invult, stuurt u deze gegevens naar oplichters.

Advies

  • De Belastingdienst stuurt nooit sms-berichten (smishing berichten) met betaallinks. Ga dus niet in op dergelijke betaalverzoeken.
  • Bent u ook benaderd? Laat het de fraudehelpdesk het weten via het meldformulier.
  • Ben je slachtoffer geworden van Cybercrime, vergeet dan geen aangifte te doen bij de politie, want hoe meer puzzelstukjes (aangiftes) hoe meer kans dat de dader(s) worden ontmaskert.

    Aangifte kan via deze link

  • Wees vanaf nu extra alert bij al het telefoonverkeer. Uw telefoonnummer is blijkbaar bekend bij oplichters. Dit kan betekenen dat u nog meer van dit soort nep-berichten krijgt, zowel telefonisch als via sms of WhatsApp.

Bron: CCINL, Fraudehelpdesk


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

As Smit
5 maanden geleden

Mijn man kreeg gisteren deze sms en trapte er in... Hij heeft op de link geklikt, toen kwam hij op een site waar hij zijn bank moest kiezen, toen hij dat deed kwam er een venstertje met iets van een Error. Hij heeft dus geen bankgegevens ingevuld, zover kwam hij niet. Kan het evengoed kwaad dat hij op de link heeft geklikt?

CCINL (Peter)
4 maanden geleden

Beste As,

Meestal hengelen deze criminelen naar je login gegevens en code's van de bank.
Als deze niet ingevuld zijn is er meestal niets aan de hand.
Heel soms komt er een malware op je computer door op een link of onbewust iets te downloaden.
Ik adviseer jullie toch even om je computer te scannen op malware software. Bijvoorbeeld deze gratis versie van Malwarebytes https://nl.malwarebytes.com/

Mvg,

CCINL (Peter)

As Smit
4 maanden geleden

Peter,
dankjewel voor je reactie en je tips!
Groet, Anneke (As)