Forse toename Smishing

Gepubliceerd op 8 mei 2019 om 19:09

Heeft u een sms’je ontvangen met daarin een link (smishing)? Wees dan alert. Oplichters versturen namelijk sms-berichten in grote aantallen. De Fraudehelpdesk ziet een enorme toename van meldingen.

Het kan dan gaan om nep-boetes, bijvoorbeeld namens het CJIB. U krijgt een sms over een openstaande boete, met daarin een echte betaallink. U gaat via die link echt naar uw bank en betaalt daarmee de zogenaamde boete. Alleen betaalt u die niet aan het CJIB, maar aan een oplichter.

Betaal nooit een rekening op basis van een tekstbericht alleen. Dat geldt voor sms (smishing), maar ook voor e-mail (phishing) en WhatsApp. Bel altijd ter controle!

Het kan ook gaan om een phishing-bericht, zogenaamd namens uw bank. In de sms vraagt ‘uw bank’ om via een link in te loggen omdat anders uw rekening wordt geblokkeerd, uw pas vervalt of omdat er anders een bedrag zal worden afgeschreven.

Op deze manier proberen fraudeurs achter uw inloggegevens te komen.

Via de link wordt u namelijk verwezen naar een nep-website (phishing website) die sprekend lijkt op die van uw bank. Als u hier inlogt, worden uw inloggegevens meteen doorgestuurd naar de fraudeur. De oplichter probeert vervolgens met die gegevens uw bankrekening te plunderen.

Advies:

  • Wees terughoudend met het plaatsen van uw telefoonnummer op internet.
  • Krijgt u een boete, rekening of ander verzoek om geld per sms, WhatsApp of e-mail? Bel dan altijd ter controle!
  • Betaal nooit een rekening op basis van een tekstbericht alleen.
  • Zorg dat u bekend bent met het juiste internetadres van uw bank en ‘bookmark’ deze in uw browser.
  • Als u werkelijk iets moet overmaken, doe dit dan door in te loggen via deze bookmark. Klik niet op (betaal)linkjes in mails, sms of WhatsApp.
  • Wordt er in een mail of sms gevraagd in te loggen omdat er anders iets vervelends gebeurt en u twijfelt? Neem dan contact op met de betreffende organisatie via het telefoonnummer op de juiste website. Klik nooit op de link in het bericht.
  • Wilt u weten wat werkelijk het webadres is in een link? Plak de link dan in onze Linklezer.

Bron: Fraudehelpdesk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.