Wissel geen sexy foto's of filmpjes uit

Gepubliceerd op 4 september 2018 om 23:48
Wissel geen sexy foto's of filmpjes uit, CYBERCRIME: #Cybercrime #Computercriminaliteit #Internetcriminaliteit #Internetmisdaad #CCINL #Cybercrimeinfo #CrimeOnline #CrimeOffline  #CrimeOnlineOffline #Crime #Criminaliteit #Misdaad  #Phishing #Malware #Rans

Het aantal gevallen van uitgelekte naaktbeelden van minderjarigen explodeert.

Dit jaar meldden zich elke dag al minstens drie slachtoffers bij de politie. Het leed is zo groot, dat de politie komt met een opmerkelijk advies: "stop met sexting", dat is het uitwisselen van erotische foto's en filmpjes.

Het advies van de politie is opmerkelijk, omdat het geven ervan over het algemeen aan andere partijen wordt overgelaten. Tot nu toe werd geadviseerd het sexten in een vertrouwde omgeving plaats te laten vinden. Ook is er campagne gevoerd om berichten te anonimiseren, door geen gezicht op de beelden te laten zien. 

Maar bij de politie wordt geconstateerd dat onherkenbaar niet bestaat, zeker nu het ‘exposen’ een vlucht heeft genomen. Op internet worden naaktfoto’s minutieus ontleed en vergeleken met gewone foto’s. Door bijvoorbeeld moedervlekken of tatoeages te vergelijken, kan de identiteit van een slachtoffer alsnog onthuld worden. Ook wordt de omgeving waarin een foto gemaakt is tot in detail bekeken.

Chanteurs

Daarnaast zijn er chanteurs, die azen op naaktfoto’s en slachtoffers daarna dwingen tot het maken van meer foto’s, het verrichten van seksuele handelingen of het afstaan van geld.

In een opwelling verzonden beelden zorgen ondertussen voor grote consequenties onder minderjarigen. Veel slachtoffers krijgen na het uitlekken te maken met ernstige psychische problemen en overwegen zelfs zelfmoord.

Ook voor minderjarige daders zijn de consequenties groot, maar de politie merkt dat zij dat van tevoren niet overzien. Zij sturen de beelden door uit wraak, omdat een relatie over is of ruzie is ontstaan. Het gebeurt ook per ongeluk. Maar wie een pikante foto van een minderjarige op zijn mobiel heeft staan of verspreidt, kan worden vervolgd voor het bezit of verspreiden van kinderporno. Dat kan later leiden tot grote problemen, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan.

Daarom is er een pilot in samenwerking met stichting Halt. Jongeren van 12 tot 18 jaar worden hier geconfronteerd met de gevolgen van hun strafbare gedrag, maar krijgen geen justitiële aantekening als ze het traject van Halt met goed gevolg afleggen. Op dit moment vindt een eerste evaluatie plaats. In Katwijk is de politie daarnaast begonnen met een speciaal voorlichtingsprogramma op scholen. Het voorlichtingsmateriaal wordt eerst regionaal, maar in de toekomst waarschijnlijk ook landelijk ter beschikking gesteld.

 

Gerelateerde berichten:

Wat is het verschil tussen Sexting » Sextortion » Grooming »