Cyber attack USA pipeline: "Ons doel is om geld te verdienen en geen problemen voor de samenleving te creëren"

Gepubliceerd op 11 mei 2021 om 07:00

Een grote Amerikaanse pijplijn is het doelwit geworden van cybercriminelen die ransomware hebben geïnstalleerd. Toen het bedrijf erachter kwam dat ze was aangevallen, heeft het direct een deel van de IT-systemen afgesloten en alle productieprocessen stopgezet. De overheid heeft een noodwet geïmplementeerd waardoor achttien staten nu tijdelijk via de weg olie mogen transporteren.

Olietransport pijplijn stopgezet

Aanvankelijk gaf de oliemaatschappij weinig details prijs over de gebeurtenis. Het enige wat het bedrijf in eerste instantie kwijt wilde, is dat ze op vrijdag 7 mei getroffen was door een cyberaanval. Uit voorzorg haalde het bedrijf diverse computersystemen offline en werd het olietransport via de pijplijn stopgezet. Een extern cybersecuritybedrijf -naar verluidt FireEye- werd ingeschakeld om de aard en omvang van de aanval te onderzoeken. Tevens bracht Colonial Pipeline federale handhavingsinstanties op de hoogte van de aanval.

“Colonial Pipeline onderneemt stappen om dit probleem te begrijpen en op te lossen”, zo schreef het bedrijf afgelopen weekend in een persbericht. “Op dit moment ligt onze primaire focus op het veilig en efficiënt herstellen van onze dienstverlening en onze inspanningen om weer normaal te gaan functioneren. Dit proces is reeds aan de gang en wij werken ijverig om deze kwestie aan te pakken en om de verstoring voor onze klanten en degenen die op Colonial Pipeline vertrouwen tot een minimum te beperken.”

In een update laat Colonial Pipeline weten dat het bedrijf is getroffen door een ransomware-aanval. Daarbij worden bestanden op slot gegooid door cybercriminelen of hackers. Slachtoffers kunnen tegen betaling een decryptor kopen: een tool waarmee alle versleutelde bestanden van het slot gehaald kunnen worden. Of de aanvallers losgeldeisen hebben gesteld is onbekend.

De oliemaatschappij werkt aan een opstartplan om het productieproces weer op te starten. De hoofdpijplijnen blijven voorlopig nog offline, de kleinere pijplijnen zijn inmiddels weer operationeel. Het IT-systeem wordt pas weer volledig opgestart zodra dit veilig en verantwoord kan. De federale overheid staat achter dit plan en heeft het goedgekeurd.

DarkSide cybercriminelen

Colonial Pipeline laat in het midden wie er achter de ransomware-aanval zit. Amerikaanse media als de Washington Post en CNN suggereren dat Russische hackers genaamd DarkSide verantwoordelijk zijn voor de aanval. Het hackerscollectief is niet gelieerd aan het Kremlin, maar een relatief nieuwe groep. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg schrijft dat de daders in twee uur tijd 100 GB aan data hebben gestolen. Het zou gaan om vertrouwelijke gegevens van medewerkers, financiële data, belastingaanslagen, verzekeringspapieren, rapporten, audits, en ga zo maar door.

Regering Biden

Om de olieaanvoer niet in gevaar te brengen, heeft de Amerikaanse regering een noodwet ingevoerd. BBC News schrijft dat achttien staten een tijdelijke ontheffing krijgen om benzine, diesel, kerosine en andere geraffineerde aardolieproducten over de weg te vervoeren. Het gaat om de staten Alabama, Arkansas, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee, Texas en Virginia.

Een van de grootste en belangrijkste pijplijnen

De Colonial Pipeline is een van de grootste en belangrijkste pijplijnen waarmee aardolie wordt vervoerd. De pijplijn is ruim 8.850 kilometer lang en loopt van Houston (Texas) langs de Golf van Mexico tot aan Linden (New Jersey). Via de Colonial Pipeline worden dagelijks 2,5 miljoen vaten aardolie vervoerd, waarmee het 45 procent van de Amerikaanse oostkust van olie voorziet.

COLONIAL PRESS RELEASE
PDF – 815,4 KB 323 downloads

Cybercrime vitale infrastructuur

Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, hoe is dit geregeld en is dit ook bij ons mogelijk?

Bekijk onderstaande video voor vragen op deze antwoorden.

Bron: darkweb, bbc.com, bloomberg.com, cnn.com, washingtonpost.com, colpipe.com, rtlz.nl, vpngids.nl

Meer info over ransomware lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Ransomware gerelateerde berichten

"Bad guys sponsoren" Stelling: Ransomware moet uitgesloten worden van verzekeringsdekking

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

Lees meer »

Verdwijning ransomware cybercriminelen 'REvil' een mysterie

De servers en websites van de aan Rusland gelieerde hackersgroep REvil gingen dinsdagavond Nederlandse tijd uit het niets op zwart. De beruchte hackersbende gebruikt diverse sites, voornamelijk op het darkweb, om met slachtoffers te onderhandelen over losgeld. Van het ene op het andere moment waren deze spontaan niet langer in de lucht.

Lees meer »

Mandemakers groep: ‘ondanks adequate beveiliging’ toch slachtoffer

Keuken- en meubelverkoper De Mandemakers Groep (DMG) is het slachtoffer geworden van hackers. Zij slaagden erin om een groot deel van de IT-systemen te blokkeren. DMG heeft aangifte gedaan bij de politie en melding van het voorval gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Cybersecuritybedrijf Fox-IT helpt het bedrijf bij de afwikkeling van de aanval en het versterken van de beveiligingsmaatregelen.

Lees meer »

Betaal je aan ransomware criminelen, dan komen ze bijna altijd terug

Ransomware-aanvallen blijven de krantenkoppen halen, en met goede reden: gemiddeld is er elke 11 seconden een nieuwe ransomware-aanval, en de verliezen voor organisaties door ransomware-aanvallen zullen naar verwachting oplopen tot $ 20 miljard in de loop van 2021, na een recordtoename van verliezen van meer dan 225% in 2020. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor bedrijven die zijn getroffen door een ransomware-aanval?

Lees meer »

11 miljoen, betalen aan cybercriminelen lijkt de norm!?

De Amerikaanse tak van vleesverwerker JBS bevestigt dat het 11 miljoen dollar heeft betaald aan hackers. Op deze manier wilde de grootste vleesproducent ter wereld het risico voor klanten verkleinen. Op het moment dat het bedrijf het losgeld aan de aanvallers betaalde, was het grootste deel van het productieproces al weer operationeel.

Lees meer »

Cybercrime kartels flink in opmars

Een ransomware kartel wordt vaak gevormd om het bereik en de inkomsten te vergroten. De winst die wordt gemaakt met losgeld operaties wordt vaak gebruikt om zowel tactieken als malware te bevorderen om hun succes te vergroten.

Lees meer »