'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Kamer vragen over losgeld na ransomware aanvallen

Gepubliceerd op 26 januari 2020 om 14:24

Kamer vragen over losgeld na ransomware aanvallen

D66 heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om duidelijkheid gevraagd over het betalen van losgeld door publieke instanties bij ransomware aanvallen. De aanleiding voor de Kamervragen is een artikel op Security.NL over cyberverzekeringen die voor een toename van ransomware-aanvallen zouden zorgen. Maar ook het nieuws dat de Universiteit Maastricht losgeld betaalde om door ransomware versleutelde bestanden terug te krijgen. Deze ontwikkelingen zijn mogelijk stimulerend voor cybercriminelen omdat de kans op betaling voor ransomware lijkt toe te nemen.

 

D66 wil van Grapperhaus weten hoeveel publieke instanties door ransomware zijn getroffen en in hoeveel gevallen er is besloten om het losgeld te betalen. "In hoeverre is het mogelijk om voor dergelijke beslissingen over het al dan niet betalen van losgeld eenduidig beleid te ontwikkelen? Ziet u additionele mogelijkheden voor beleid op het gebied van back-upbeleid?", vraagt de partij.

 

De minister wordt ook gevraagd of hij het eens is met de stelling dat het betalen van ransomware door verzekeraars voor een toename van ransomware-aanvallen zorgt. "Zo ja, bent u van plan om stappen te nemen tegen, of eisen te stellen aan, het verzekeren van losgeld voor ransomware?", aldus een vervolgvraag van D66-kamerlid Kees Verhoeven. Tenslotte is minister Grapperhaus de vraag gesteld welke verdere stappen hij in de strijd tegen ransomware-aanvallen gaat nemen. De minister heeft drie weken de tijd om de kamervragen te beantwoorden.

Bron: security

Schrijver: DD


«   »