Home » Cybercrime » QR code fraude

Wat is QR code bank fraude?

QR code bank fraude is oplichting doormiddel van het scannen van een malafide QR code.

Door het scannen van een malafide QR Code, heeft de cybercrimineel volledige toegang tot de bankrekening van het slachtoffer.

Zowel betaal- als spaarrekeningen staan nu op voor de cybercriminelen en kan op deze manier geplunderd worden.

De potentiële koper truc

Werkwijze

De oplichters gaan vaak als volgt te werk: Adverteerders op verkoopsites worden benaderd door iemand die zich voordoet als potentiële koper van jouw product. De criminelen zijn het eens met de vraagprijs. De ‘koper wil afrekenen via zijn ‘zakelijke rekening’. Hiervoor heeft hij wel het rekeningnummer van het latere slachtoffer nodig. Maar hij zal wel even een QR Code sturen. Vervolgens appt de cybercrimineel een QR-code, die de verkoper kan scannen om de betaling te bevestigen en het geld te kunnen ontvangen. Nadat deze code gescand is door het slachtoffer, heeft de oplichter volledige toegang tot de bankrekening van het slachtoffer.  Zowel betaal- als spaarrekeningen kan worden geplunderd.

Scan geen QR-code van onbekenden!

Je kunt dit voorkomen door eenvoudigweg niet mee te gaan in dergelijke praktijken. Vertrouw geen enkele koper die jou vraagt om een QR code te scannen. Dat is niet nodig en dus kun je beter de deal weigeren. 

Hoe werkt deze truc?

Lees je hier

QR code voorbeeld

Voorbeeld van een QR Code. Deze codes zijn niet malafide maar een verwijzing naar de website, e-mail en het inschrijven voor de nieuwsbrief © CCINL | www.cybercrimeinfo.nl

Nieuws QR code bank fraude