Nieuws Cybercrime

Februari 2019

9456 Jongeren trappen in val cybercrime door politie (waarschuwing)

Met een online campagne, waarbij werd samengewerkt met vlogster Marije Zuurveld, gamers en Scholieren.com, heeft de politie de afgelopen dagen 9456 Nederlandse jongeren laten zien hoe hun experimenteer gedrag ‘met één klik’ kan uitmonden in cybercrime. Doel is hen bewust maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van cybercrime. ‘Maar we willen het onderwerp ook bespreekbaar maken. Het zou mooi zijn als er thuis en op school meer met jongeren wordt gesproken over de juridische én ethische grenzen online’.

Lees meer »
Januari 2019

WhatsApp oplichting stijgt explosief

Oplichting via Whatsapp stijgt explosief. Oplichters harkten via de zogenoemde Whatsapp hulpvraag fraude in 2018 voor € 260.000 euro bij elkaar, een aantal jaar geleden was dit nog € 4000 euro. Een en ander blijkt uit de jaarcijfers van de fraudehelpdesk. 'Gemiddeld gaat het om twee- a drieduizend euro per slachtoffer,' zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk.

Lees meer »
December 2018

Phishing uit naam van banken neemt toe, waarom?

Wie ambitie heeft om cybercrimineel te worden, hoeft tegenwoordig niet meer van goeden huize te komen. Op schimmige hack forums bestaat een levendige handel in hulpmiddelen om mensen bijvoorbeeld op te lichten tijdens het internetbankieren.

Lees meer »

Cybercrime verwachtingen 2019

"Hoe meer we op technologie vertrouwen en hoe geavanceerder onze uitvindingen worden, des te meer manieren  cybercriminelen gaan vinden om de nieuwste ontwikkelingen naar hun hand te zetten en uit te buiten."

Lees meer »

“Iedereen die een graantje meepikt van de kennis, wordt weerbaarder.”

"Het valt Peter op hoe weinig mensen eigenlijk weten wat er achter hun computerscherm gebeurt. “Iedereen zit op het internet, maar hoe goed is iedereen bewapend? Vroeger werd er geld uit je tas gehaald, maar nu worden hele bankrekeningen geplunderd. En dan spreken we alleen nog maar van het ‘gewone’ internet. Als ze bij de politie terechtkomen zijn ze al te laat.” Peter geeft hierom op zijn website cybercrimeinfo.nl informatie over alle gevaren van het (dark) web. “Iedereen die een graantje meepikt van de kennis, wordt weerbaarder.”

Lees meer »
November 2018

Hoe is jouw digitale veiligheid?

En doe dit regelmatig. Van je computer, maar denk ook aan foto’s en bestanden op je telefoon en tablet. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bestanden gegijzeld worden. Kijk op hier voor stap-voor-stap-uitleg hoe je een back-up maakt.

Lees meer »