'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Nieuwe dreiging die doelgericht Mac-gebruikers bespioneert

Gepubliceerd op 20 juli 2022 om 15:00

Onderzoekers hebben een voorheen onbekende macOS-backdoor ontdekt die gebruikers van gecompromitteerde Macs bespioneert en uitsluitend gebruik maakt van publieke cloudopslagdiensten om heen en weer te communiceren met zijn operators. De mogelijkheden van de malware, door ESET CloudMensis genoemd, laten duidelijk zien dat het de bedoeling van de operators is om informatie te verzamelen van de Macs van de slachtoffers. De malware kan namelijk onder meer documenten en toetsaanslagen exfiltreren, e-mailberichten en bijlagen te inventariseren, bestanden van verwijderbare opslag te noteren en schermopnames te maken.

Malware CloudMensis

CloudMensis is een dreiging voor Mac-gebruikers, maar de zeer beperkte verspreiding ervan suggereert dat het wordt gebruikt als onderdeel van een gerichte operatie. Op basis van wat de onderzoekers hebben gezien, zetten operators van deze malware-familie CloudMensis in op specifieke doelwitten die voor hen van belang zijn. Het gebruik van kwetsbaarheden om macOS-mitigaties te omzeilen toont aan dat de malwarebeheerders actief proberen om het succes van hun spionageoperaties te maximaliseren. Tegelijkertijd werden tijdens ons onderzoek geen niet-openbaar gemaakte kwetsbaarheden (zero days) gevonden die door deze groep werden gebruikt. Het is dus aan te raden om een up-to-date Mac te gebruiken om in ieder geval de omzeilingen van de kwetsbaarheden te voorkomen.

"We weten nog steeds niet hoe CloudMensis in eerste instantie wordt verspreid en wie de doelwitten zijn. De algemene kwaliteit van de code en het gebrek aan verberging laat zien dat de auteurs misschien niet erg bekend zijn met Mac-ontwikkeling en niet zo geavanceerd zijn. Desalniettemin zijn er veel middelen gestoken om van CloudMensis een krachtig spionagetool en een dreiging voor potentiële doelwitten te maken," verklaart onderzoeker Marc-Etienne Léveillé, die CloudMensis analyseerde.

Eerstefasemalware en tweedefasemalware

Zodra CloudMensis de mogelijkheid tot code-uitvoering en administratieve privileges van de geïnfecteerde Mac heeft verkregen, voert het een eerstefasemalware uit die een tweedefasemalware met meer mogelijkheden ophaalt van een cloudopslagdienst. Deze tweede fase is een veel grotere component, volgestopt met een aantal functies om informatie te verzamelen van de gecompromitteerde Mac. De bedoeling van de aanvallers is hier om documenten, schermafbeeldingen, e-mailbijlagen en andere gevoelige gegevens te exfiltreren. In totaal zijn er momenteel 39 commando's beschikbaar.

Schets van de werkwijze van CloudMensis bij het misbruik van cloud-opslagdiensten

Ondersteunt drie verschillende clouddiensten

CloudMensis gebruikt cloud-opslag zowel voor het ontvangen van opdrachten van zijn operators als voor het exfiltreren van bestanden. Het ondersteunt drie verschillende diensten: pCloud, Yandex Disk en Dropbox. De configuratie in het geanalyseerde voorbeeld bevat authenticatietokens voor pCloud en Yandex Disk. Metadata van de gebruikte cloudopslagdiensten onthullen interessante details over de operatie, bijvoorbeeld dat het vanaf 4 februari 2022 begon met het verzenden van commando's naar de bots.

Apple heeft onlangs de aanwezigheid erkend van spyware die zich richt op gebruikers van zijn producten en heeft Lockdown Mode aangekondigd voor op iOS 16, iPadOS 16, and macOS Ventura. In deze modus worden functies uitgeschakeld die vaak worden misbruikt om code te laten uitvoeren en malware te implementeren.

I See What You Did There
PDF – 966,6 KB 41 downloads

Meer rapporten? Kijk dan hier »

Bron: eset.nl, welivesecurity.com

Meer info over malware 

Bekijk alle vormen en begrippen

Meer malware nieuws 

Spyware op computer of smartphone? Hoe verwijderen?

Stel je voor dat al je data en activiteiten 24/7 via je computer of smartphone in de gaten worden gehouden zonder dat je het doorhebt. Vreselijk, toch? Het klinkt misschien als een plot uit een spionagefilm, maar helaas is 'spyware' vandaag de dag een groot probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Lees hier wat spyware precies is en hoe je het kunt herkennen, verwijderen en voorkomen.

Lees meer »

Politie stopt internationaal verspreiding FluBot malware

De Nederlandse politie heeft vorige maand de infrastructuur van de beruchte Android-malware FluBot verstoord, waardoor de malware niet meer werkt. Het uitschakelen van FluBot was het resultaat van een internationale politieoperatie waar naast de Nederlandse politie onder andere ook Europol, de United States Secret Service en Belgische politie aan deelnamen.

Lees meer »

«   »