'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Valse rijbewijzen eenvoudig te koop via Poolse website

Gepubliceerd op 25 juni 2018 om 13:33

Valse rijbewijzen eenvoudig te koop via Poolse website

Het blijkt een fluitje van een cent te zijn om vervalste Nederlandse rijbewijzen te kopen via internet. Via een Poolse website kun je voor ongeveer 80 euro een op maat gemaakt roze kaartje bestellen. Zo kreeg EenVandaag het vervalste rijbewijs in handen van premier Mark Rutte. De VVD wil opheldering van minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

De stichting Chauffeurstoekomst, een belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs, kocht het rijbewijs van de premier om te laten zien hoe makkelijk dat is.

"Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo’n neppapier­tje. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke identi­teits­frau­de"

Het stoort de club dat transportbedrijven het lang niet zo nauw nemen met de papieren, met gevaarlijke situaties op de weg als gevolg.  ,,We zien de gekste capriolen op de weg: chauffeurs die keren op de snelweg, die niet kunnen parkeren, auto's die van de weg gedrukt worden. Te vaak gaat het gruwelijk mis, daar maken we ons grote zorgen over", aldus voorzitter Loek Koenders tegen EenVandaag.

De RDW zegt het te betreuren dat er vervalste rijbewijzen rondgaan. Bij controle van het rijbewijs van Rutte bleek direct dat het om een vervalsing ging. Zo zat er volgens de RDW geen reliëf en doorkijkvenster op het kaartje en lichtte het niet op onder een UV-lamp, dat wel zou moeten. 

Levensgevaarlijk

De VVD laat aan het programma weten opheldering te willen van minister Grapperhaus. ,,Het verspreiden van valse rijbewijzen is strafbaar en bovendien levensgevaarlijk. Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo’n neppapiertje. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke identiteitsfraude", aldus Kamerlid Foort van Oosten, die de website zo snel mogelijk uit de lucht wil hebben. Ook wil hij dat verder onderzocht wordt op welke schaal rijbewijzen naar Nederland verstuurd zijn en of verder ingrijpen nu nodig is. 

Europa zou harder moeten optreden tegen het gebruik van neprijbewijzen, vindt CNV Vakmensen. Volgens de vakbond kunnen Nederlandse controleurs niet in buitenlandse systemen zien of een rijbewijs wel echt is. ,,Dat geeft incompetente buitenlandse chauffeurs ruim baan, wat zorgt voor ongewenste en levensgevaarlijke situaties op de Europese en Nederlandse wegen'', zegt CNV.

CNV benadrukt dat iemand die een Nederlands neprijbewijs in handen heeft niet zomaar aan de slag kan als chauffeur. Eerst moet de chauffeur nog een kaart krijgen waarop de rij- en rusttijden worden bijgehouden. Daarbij wordt het rijbewijs gecontroleerd en kan de vervalsing aan het licht komen.

Het probleem is dat buitenlandse rijbewijzen moeilijker te controleren zijn dan Nederlandse rijbewijzen, ook door werkgevers. ,,Veel goedkope buitenlandse chauffeurs zonder opleiding vinden op die manier hier werk, wat ten koste gaat van duur opgeleide Nederlandse professionals'', aldus CNV Vakmensen.

Bron: AD, EenVandaag


 »