Home » Daders 'high impact crimes' stappen over naar cybercrime

Daders 'high impact crimes' stappen over naar cybercrime

Gepubliceerd op 8 september 2021 om 15:00

Er is een toename van het aantal daders van 'high impact crimes', zoals woninginbraken, overvallen, straatroven en geweldsmisdrijven, dat zich met cybercrime bezighoudt. Om dit tegen te gaan is de overheid verschillende initiatieven gestart, voornamelijk gericht op jongeren. Dat stelt demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een voortgangsrapportage over high impact crimes.

"We zien een stijging in het aantal daders van high impact crimes die overgaan tot het plegen van online criminaliteit zoals bijvoorbeeld online fraude. Met die reden wordt vanuit de dadergerichte aanpak ingezet op een combinatie van maatregelen om online daderschap te voorkomen", stelt Grapperhaus.

Cyberrijbewijs

Volgens de minister is voor het voorkomen van cybercrime belangrijk dat kinderen zich veilig online gedragen. Samen met publieke en private partners wordt hiervoor een "cyberrijbewijs" ontwikkeld, dat mede moet voorkomen dat jongeren zich aan cybercrime schuldig maken. Verder ontwikkelt de politie in samenwerking met private partijen het programma "re_B00TCMP", dat moet voorkomen dat risicojongeren met affiniteit voor it in de cybercriminaliteit belanden.

Crimelabs

Daarnaast worden volgend jaar samen met het ministerie van Onderwijs verschillende "crimelabs" georganiseerd. Het gaat om een pilot waarbij mbo-studenten actief betrokken worden om in co-creatiesessies innovatieve ideeën te ontwikkelen om te voorkomen dat jongeren zich onder andere met cybercrime bezighouden. "De beste ideeën worden gepresenteerd en betrokken bij te ontwikkelen beleid", aldus Grapperhaus.

Voortgangsrapportage High Impact Crimes
PDF – 251,1 KB 114 downloads

Bron: tweedekamer.nl, security.nl

Meer info over cybercrime 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Cybercriminelen blijven langer in een bedrijfsnetwerk voor ze toeslaan

Cybercriminelen brengen 36 procent meer tijd door in het netwerk van een organisatie dan een jaar geleden. Deze toename is te wijten aan het misbruik van ProxyLogon- en ProxyShell-kwetsbaarheden, evenals van Initial Access Brokers. Ondanks een verminderd gebruik van Remote Desktop Protocol voor externe toegang, gebruiken aanvallers deze tool vaker voor zogeheten interne laterale verplaatsing. Dat blijkt uit het ‘Active Adversary Playbook 2022’ van security-aanbieder Sophos.

Lees meer »

Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Lees meer »

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

«   »