“Dat zal mij niet overkomen”

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 14:00

Internet fraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Het OM wil samen met verschillende betrokken partners iets doen aan de exponentiële groei van cybercriminaliteit. ''Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd'', zegt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Businessmodel minder aantrekkelijk maken

Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Alleen zo kan je de groeiende cybercriminaliteit een halt toeroepen, meent Michiel Zwinkels, hoofdofficier van Justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Het ligt niet alleen aan de beveiliging van bedrijven. ''Het is een combinatie van verschillende factoren en dat is ook waar de bestrijding zit. Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Dat moet op verschillende manieren. Daar heb je de banken voor nodig, de bedrijven zelf, politie en justitie en in de laatste plaats de eindgebruikers, de werknemers. Het risico helemaal uitsluiten dat lukt niet.''

Ver-van-mijn-bed-show

Mensen moeten bewust zijn van de risico's. ''Wat we zien is dat mensen het zien als een ver-van-mijn-bed-show. “Dat zal mij niet overkomen.” Dat is een gevaarlijke houding, want voor je het weet ben je iemand die er zelf intrapt.'' En dus pleit Zwinkels voor de hoogste prioriteit voor cyberweerbaarheid. ''De toename van cybercriminaliteit groeit exponentieel. Nu al betreft de helft van delicten waarvan aangifte wordt gedaan cybercriminaliteit. En dat aandeel is nog steeds groeiend. Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd.''

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Zo goed als elke grote ontwikkeling in de samenleving, vormt nieuwe kansen voor cybercriminelen om toe te slaan, zo ook de coronacrisis.

Tijdens de coronacrisis heeft thuiswerken op korte tijd een hoge vlucht genomen en zijn we met z'n allen veel meer online. En daarom zijn we kwetsbaarder voor internetfraude. ''Het gaat over alle aspecten. Het feit dat we veel meer online zijn en digitaal met elkaar communiceren. WhatsApp-fraude heeft een enorm hoge vlucht genomen. Niet zo heel lang geleden maakte je niet meteen geld over wanneer je kind dat vroeg via WhatsApp. Die vraag verwachtte je gewoon fysiek. Nu vinden mensen het gebruikelijk om zo'n vraag te krijgen. Zo zijn ze dus kwetsbaarder.''

CEO fraude

Om bijvoorbeeld gebruik te maken van CEO-fraude, moeten cybercriminelen een goed inzicht hebben in de manier van communiceren binnen een bedrijf of de bedrijfscultuur in het algemeen. ''Zo kunnen cybercriminelen e-mails binnen bedrijven manipuleren, waardoor betaalopdrachten worden gegeven aan werknemers. Die maken dan geld over naar de betaalrekening van de crimineel, in plaats van naar de zakelijke rekening.''

Bron: om.nl, bnr.nl

Meer  ‘Cybercrime algemeen’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Aanvallen via LinkedIn profielen op Europese defensiebedrijven

Nepprofielen op LinkedIn zijn gebruikt om Europese defensie- en lucht- en ruimtevaartbedrijven aan te vallen, zo stelt antivirusbedrijf ESET, dat samen met twee getroffen bedrijven een onderzoek uitvoerde. De aanvallers maakten LinkedIn-profielen aan waarmee ze zich voordeden als HR-managers van Collins Aerospace en General Dynamics, twee Amerikaanse bedrijven die defensie- en luchtvaartproducten leveren.

Lees meer »

Spoofen en afluisteren e-mail Nederlandse overheden?

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse overheden heeft de e-mailbeveiliging nog altijd niet goed op orde en heeft daarmee de derde streef beeld afspraak die eind 2019 afliep niet gehaald. E-mail van ongeveer de helft van de 548 onderzochte overheidsdomeinen is kwetsbaar voor spoofing en/of afluisteren.

Lees meer »

Politie betrekt Tweakers bij opsporing

Onder de naam ‘Blueweb’ start de politie vanaf 8 juni 2020 een samenwerking met het grootste technologieplatform van Nederland: Tweakers. ‘We vragen communityleden van technologieplatform Tweakers mee te denken in cybercrime-onderzoeken. Daarmee willen we misdrijven proberen op te lossen,’ zegt Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de politie.

Lees meer »

Cybercriminelen stelen ruim 4 miljoen euro van ouderen

In een omvangrijk onderzoek naar cybercriminaliteit met meer dan 200 aangiften door – veelal oudere – slachtoffers en diefstal van ruim vier miljoen euro, zijn de afgelopen weken vijf personen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. De verdachten zitten in voorarrest en zullen zich naar verwachting eind van dit jaar voor de rechter moeten verantwoorden.

Lees meer »

NAVO waarschuwt na cyberaanvallen op ziekenhuizen en onderzoekers

De NAVO veroordeelt cyberaanvallen en -activiteiten tegen instellingen als ziekenhuizen, gezondheidsdiensten en onderzoeksinstituten die een cruciale rol spelen bij het bezweren van de coronapandemie. De militaire alliantie is vastberaden alle middelen in te zetten om zich te verdedigen en aanvallers af te schrikken, staat in een verklaring van de Noord-Atlantische Raad, het politieke bestuursorgaan van de NAVO.

Lees meer »

Politie "Cybercrime wordt steeds geraffineerder"

De toename van het aantal digitale delicten heeft ertoe geleid dat de politie hier de laatste jaren meer aandacht aan is gaan besteden. Speciale teams zijn ingericht en er is inmiddels veel ervaring opgedaan. Wat zijn de meest voorkomende zaken en waar lopen de cybercrime-bestrijders nog tegen grenzen aan?

Lees meer »

Land- en tuinbouwwinkels AVEVE slachtoffer van cyberaanval

In Belgie is AVEVE het slachtoffer geworden van een grote cyberaanval. Met kwaadaardige software werd het netwerk van de land- en tuinbouwwinkels onder vuur genomen. Een klein aantal van de 250 winkels in ons land moet daarom tijdelijk de deuren sluiten omdat betalen met VISA of bancontact er niet mogelijk is. “De overgrote meerderheid van de winkels is wel gewoon open”, benadrukt woordvoerder Stéphanie Deleul.

Lees meer »

"Iedereen was betrokken, maar niemand verantwoordelijk"

In zelden aangedurfde openheid deelt Lochem haar ervaringen met een indringer die vorig jaar maandenlang het computernetwerk onveilig maakte, en vooral de daaruit getrokken lering. Want, vindt Sebastiaan van ‘t Erve, de burgemeester van de Achterhoekse gemeente, aan beveiligingsbewustzijn bestaat bij bestuurders een gevaarlijk tekort. “Iedereen was betrokken, maar niemand verantwoordelijk.”

Lees meer »

Cyberaanval op grafische processor 

De chip op je grafische kaart verwerkt extreem snel heel veel informatie. Speel een moderne game, kijk een actiefilm en de reden voor die snelheid zal duidelijk zijn. De GPU of grafische processor maakt hierbij gebruik van honderden zo niet duizenden kernen (cores). Een kern is dan weer een locatie op een chip die zelfstandig code verwerkt.

Lees meer »