Home » “Dat zal mij niet overkomen”

“Dat zal mij niet overkomen”

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 14:00

Internet fraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Het OM wil samen met verschillende betrokken partners iets doen aan de exponentiële groei van cybercriminaliteit. ''Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd'', zegt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Businessmodel minder aantrekkelijk maken

Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Alleen zo kan je de groeiende cybercriminaliteit een halt toeroepen, meent Michiel Zwinkels, hoofdofficier van Justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Het ligt niet alleen aan de beveiliging van bedrijven. ''Het is een combinatie van verschillende factoren en dat is ook waar de bestrijding zit. Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Dat moet op verschillende manieren. Daar heb je de banken voor nodig, de bedrijven zelf, politie en justitie en in de laatste plaats de eindgebruikers, de werknemers. Het risico helemaal uitsluiten dat lukt niet.''

Ver-van-mijn-bed-show

Mensen moeten bewust zijn van de risico's. ''Wat we zien is dat mensen het zien als een ver-van-mijn-bed-show. “Dat zal mij niet overkomen.” Dat is een gevaarlijke houding, want voor je het weet ben je iemand die er zelf intrapt.'' En dus pleit Zwinkels voor de hoogste prioriteit voor cyberweerbaarheid. ''De toename van cybercriminaliteit groeit exponentieel. Nu al betreft de helft van delicten waarvan aangifte wordt gedaan cybercriminaliteit. En dat aandeel is nog steeds groeiend. Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd.''

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Zo goed als elke grote ontwikkeling in de samenleving, vormt nieuwe kansen voor cybercriminelen om toe te slaan, zo ook de coronacrisis.

Tijdens de coronacrisis heeft thuiswerken op korte tijd een hoge vlucht genomen en zijn we met z'n allen veel meer online. En daarom zijn we kwetsbaarder voor internetfraude. ''Het gaat over alle aspecten. Het feit dat we veel meer online zijn en digitaal met elkaar communiceren. WhatsApp-fraude heeft een enorm hoge vlucht genomen. Niet zo heel lang geleden maakte je niet meteen geld over wanneer je kind dat vroeg via WhatsApp. Die vraag verwachtte je gewoon fysiek. Nu vinden mensen het gebruikelijk om zo'n vraag te krijgen. Zo zijn ze dus kwetsbaarder.''

CEO fraude

Om bijvoorbeeld gebruik te maken van CEO-fraude, moeten cybercriminelen een goed inzicht hebben in de manier van communiceren binnen een bedrijf of de bedrijfscultuur in het algemeen. ''Zo kunnen cybercriminelen e-mails binnen bedrijven manipuleren, waardoor betaalopdrachten worden gegeven aan werknemers. Die maken dan geld over naar de betaalrekening van de crimineel, in plaats van naar de zakelijke rekening.''

Bron: om.nl, bnr.nl

Meer  ‘Cybercrime algemeen’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Cybercriminelen blijven langer in een bedrijfsnetwerk voor ze toeslaan

Cybercriminelen brengen 36 procent meer tijd door in het netwerk van een organisatie dan een jaar geleden. Deze toename is te wijten aan het misbruik van ProxyLogon- en ProxyShell-kwetsbaarheden, evenals van Initial Access Brokers. Ondanks een verminderd gebruik van Remote Desktop Protocol voor externe toegang, gebruiken aanvallers deze tool vaker voor zogeheten interne laterale verplaatsing. Dat blijkt uit het ‘Active Adversary Playbook 2022’ van security-aanbieder Sophos.

Lees meer »

Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Lees meer »

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 5 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cyber Sessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

Lees meer »

«   »