Meer reguliere cybercrime onderzoeken in 2019 door Nederlandse politie

Gepubliceerd op 21 mei 2020 om 14:30
Meer reguliere cybercrime onderzoeken in 2019 door Nederlandse politie

De politie heeft vorig jaar veel meer reguliere cybercrime-onderzoeken uitgevoerd dan als doel was gesteld. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het doel was 310 reguliere onderzoeken naar cybercrime. Dat werden er 381. Het gaat hierbij om onderzoeken op regionaal niveau. In 2018 ging het nog om 299 gerealiseerde onderzoeken, terwijl het doel 310 onderzoeken was.

Meer capaciteit voor aanpak cybercrime

Het ministerie van Justitie en Veiligheid spreekt dan ook over een goed resultaat. Daarnaast wordt opgemerkt dat de politie binnen de regionale eenheden nu meer capaciteit heeft voor de aanpak van cybercrime. Op dit moment is er geen sprake meer van onderbezetting van forensisch en digitaal specialisten. "Naast opsporing is ook ingezet is op alternatieve interventies, zoals preventie en verstoring om een zo groot mogelijk maatschappelijk effect te bereiken", aldus de politie.

Fenomeenonderzoeken

Verder werden vorig jaar 21 fenomeenonderzoeken tactisch afgerond en bevinden zich 35 fenomeenonderzoeken in de tactische fase. Het doel was om 41 van dergelijke onderzoeken te hebben afgerond. Fenomeenonderzoeken zijn onderzoeken die zich richten op het bestrijden van cybercriminele fenomenen en dadergroepen die de individuele politie-eenheden overstijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de brede bestrijding van ransomware en helpdeskfraude. Fenomeenonderzoeken kunnen worden gevolgd door preventiemaatregelen, verstoring van de cybercriminele activiteiten of het waarschuwen van slachtoffers.

Team High Tech Crime

Tevens hadden er vorig jaar twintig "high tech crime" onderzoeken moeten zijn afgerond. Dat werden er negentien. Naast deze negentien onderzoeken heeft het Team High Tech Crime (THTC) van de politie ook bijstand geleverd bij een groot aantal onderzoeken waar er sprake van een "complex cybercomponent" was. Deze onderzoeken zijn echter niet in de uitgevoerde high tech crime-onderzoeken meegeteld. Een ander punt dat de politie noemt is dat de onderzoeken van het THTC steeds complexer worden.

Publiek-private samenwerking

De politie benadrukt ook het belang van publiek-private samenwerking. "Op het web neemt de digitale criminaliteit toe. Hacking is tegenwoordig gemeengoed, zoals voorheen fietsendiefstal. De bestrijding van cybercriminaliteit versterken, verdient daarom alle aandacht. Vaak werkt een publiek-private aanpak aantoonbaar het effectiefst bij het bestrijden van deze criminaliteitsvorm. Daarom investeert de politie in dergelijke publiek-private samenwerking", zo valt in het jaarverslag te lezen.

Vi Justitie En Veiligheid
PDF – 10,4 MB 568 downloads
Jaarverantwoording Politie 2019 Incl Accountantsverklaring
PDF – 4,9 MB 493 downloads

Bron: Politie, Security

Meer info over ‘cybercriminaliteit’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Cybercriminaliteit gerelateerde berichten

De gaming-industrie behoort tot een van de zwaarst getroffen sectoren als het gaat om cyberaanvallen

Of het nu gaat om diamanten graven in een virtuele zandbak of de rol van een held spelen in een 'massively multiplayer online role-playing game' (MMORPG), of het zoeken naar de perfecte plek om een ​​hinderlaag op te zetten in een 'first-person shooter (FPS)', gamen is voor velen aan het eind van de dag een beetje stoom afblazen. Of misschien midden op de dag wanneer er een lege ruimte in de agenda is, nu we allemaal vanuit huis werken. Vertel het maar niet aan mijn baas. ;-)

Lees meer »

Bij 80% van de Nederlandse bedrijven staan digitale deuren open voor hackers

88% van de Nederlandse IT-verantwoordelijken zegt de beveiliging van de eigen organisatie onder controle te hebben. 70% denkt prima zelfstandig weerstand te kunnen bieden aan cybercrime. Toch installeert 80% niet alle patches en updates. Nog niet de helft neemt specifieke maatregelen om de eigen kwetsbaarheid te verkleinen. Onderzoek van Solvinity laat een forse kloof zien tussen de perceptie en de realiteit van de eigen digitale veiligheid.

Lees meer »

Cyberaanval op procesautomatisering hoe kun je dit voorkomen?

Cyberaanvallen speelden zich in het verleden vooral af in IT-omgevingen. De laatste tijd groeit ook het aantal dreigingen voor het OT-domein (operational technology) malware en bewuste aanvallen die gericht zijn op de besturingssystemen of de procesautomatisering van producerende bedrijven. Hoe kun je je hiertegen beschermen?

Lees meer »

Als je dacht dat…

Op het Darkweb kun je verschillende handleidingen vinden over hoe je cybercriminaliteit moet plegen. Eindeloze lijsten met aanmeldingen, wachtwoorden, account nummers en zelfs telefonische ondersteuningslijnen voor slachtoffers om te bellen, dit alles kan eenvoudig online worden gekocht. Men moet echter niet denken dat het Darkweb anoniem is. De FBI en politiediensten gebruikt al geruime tijd beproefde methoden  om criminelen te vangen, vooral onervaren nieuwelingen.

Lees meer »