Nu we weer online gamen door lockdown - pas op voor deze bedreigingen

Gepubliceerd op 24 maart 2020 om 14:30
Nu we weer online gamen door lockdown - pas op voor deze bedreigingen

Nog niet zo lang geleden beschouwden de meeste mensen gamen als iets voor kinderen en misschien tieners, niets waar volwassenen zich echt zorgen over moesten maken.

We weten niet precies wanneer dat is veranderd, maar met games die nu gerenommeerd en overal tegenwoordig zijn, hebben we allemaal een nieuw uitdaging om ons te beschermen tegen cybercriminelen.

De kans is groot dat je in ieder geval af en toe een online game speelt - of meer dan één -. Of je nu een gameconsole, een pc of je telefoon gebruikt, of je nu 10 minuten speelt tijdens het woon-werkverkeer of elke vrije avond- en weekenduur is niet belangrijk. Als je speelt, moet je de risico's van online gamen kennen en voorkomen.

Specifieke game-exploits en hacks van game-ontwikkelaars duiken van tijd tot tijd op, maar vals spelen en andere veelvoorkomende problemen met online gamen blijven bestaan. Dit zijn de vijf belangrijkste risico's die iedereen die betrokken is bij online gamen, bedreigt en wat u kunt doen om veilig te blijven:

Phishing

Dezelfde tactiek die oplichters gebruiken om mensen te misleiden om hun creditcard nummers, bank wachtwoorden en andere account aanmeldingen zijn ook populair bij game dieven. In plaats van een replica van 'Chase Bank' of iets dergelijks, kunnen criminelen iets bouwen dat eruitziet als een populaire online game-website en gamers aansporen om hun wachtwoord te wijzigen of hun account te valideren, wat meestal het account van de gamer dreigt te blokkeren. Het doel is om het account over te nemen en door te verkopen op de zwarte markt.

Oplossing

Phishing is phishing. Klik nooit op een link in een e-mail of sms. Open uw webbrowser, typ zelf de game website in, log in op uw account en voer daar eventuele controles of bevestigingen uit. Gebruik online bescherming die voorkomt dat uw browser valse sites opent.

Trollen en pesten

Bijna elke online game bevat tegenwoordig een vorm van spraak- of tekst chatten. Helaas wordt de functie ook veel misbruikt. In het heetst van de online strijd hoor je misschien vloeken of een belediging. Dat is misschien gewoon de menselijke natuur in een zeer competitieve sfeer, maar onvermijdelijk zullen sommige spelers de grens overschrijden om andere spelers te pesten. En in sommige games, vooral die gewijd aan het virtuele leven van online personages, kunnen dergelijke chats onaangenaam persoonlijk worden.

Oplossing

Blokkeer onmiddellijk elke dader; speel of chat niet met hen en meld hun gebruikersnaam aan het team voor game-misbruik. Geef uw echte identiteit of persoonlijke gegevens nooit aan uw spelpartners. Als uw kinderen aan het spelen zijn, leer ze dan om dergelijke incidenten zo snel mogelijk met u te bespreken en zorg ervoor dat ze zich ervan bewust zijn dat het 'vreemden gevaar'-principe zeer toepasselijk is in online games en in de echte wereld.

Cheats en fraudes

Afhankelijk van de regels en het type spel, kunnen er meerdere manieren zijn om vals te spelen - sommige worden als legitiem beschouwd, andere niet. De slechtste gebruiken aangepaste game cliënten of zelfs bots om in betere staat te spelen (bijvoorbeeld met grotere snelheid of precisie) dan gewone spelers. Sommige spelers profiteren ook van fouten die ze ontdekken in de code van de spelserver om een ​​voordeel in de game te behalen. Andere manieren om vals te spelen zijn het repareren van games, het gebruik van virtuele bendes om beginnende spelers te beroven en virtuele fraude. Als het gaat om in-game economieën, ontstaan ​​soms eeuwenoude fraudesystemen. Je kunt bijvoorbeeld een persoon tegenkomen die je wat inventaris of een in-game voordeel biedt voor een gereduceerde prijs, maar meestal blijken dergelijke aanbiedingen oplichting te zijn. Het verhandelen van in-game goederen buiten de officiële game markt vergroot uw kansen om misleid te worden aanzienlijk.

Oplossing

Accepteer geen verdachte aanbiedingen van vreemden. Als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk het geval. Als je het merkt iemand die te snel vordert in het spel, meld dit aan het ondersteuningsteam. De meeste online games hebben strikte regels en verbieden cheaters.

Diefstal van karakter en inventaris

Criminelen richten zich waarschijnlijk op in-game bronnen, goed ontwikkelde game karakters, betaalde game accounts of bijbehorende creditcardgegevens. De laatste is het moeilijkst te targeten, maar andere kunnen op meerdere manieren van u worden gestolen: phishing, wachtwoord stelende malware, in-game fraude enzovoort. Uiteindelijk, hoe beter je personage of account, hoe groter de kans dat criminelen je specifiek zullen aanvallen. Dit is vooral relevant voor goed ontwikkelde games met een groot, loyaal (en betalend) publiek wereldwijd.

Oplossing

Wees steeds voorzichtiger naarmate u vordert in een game. Stel authenticatie in twee stappen in voor het account, gebruik complexe en unieke wachtwoorden voor je in-game account en je primaire e-mailadres, gebruik een sterke beveiligingsoplossing voor je apparaat en pas op voor phishing en andere pogingen om je inloggegevens te stelen .

Compromis voor computer of smartphone

Naast andere trucs die voor een algemeen publiek werken, richten sommige hackers zich op gamers met nep-spelupdates of hulpprogramma's die beweren uw spel aan te passen of de voortgang van het spel te versnellen. Schadelijke apps verspreiden zich via phishing, in-game communicatie, als bijlagen op de forums of chatrooms van gamers en op andere vergelijkbare manieren. In sommige uitzonderlijke gevallen wordt malware zelfs verspreid via legitieme mechanismen voor game-update. Sommige van die malware is game-georiënteerd en steelt de inloggegevens van gamers of in-game goederen, maar sommige steelt bankrekeningen; voegt uw pc, Mac of smartphone toe aan een botnet; of mijnen Bitcoins.

Oplossing

De bovengenoemde malware is de reden waarom gamers altijd volledig bijgewerkte apparaten nodig hebben met de meest recente patches van OS-leveranciers en de sterkste beschikbare internet beveiligingssuite. Sommige oplossingen, zoals Kaspersky Internet Security, beschermen je tegen malware en phishing en bevatten ook een speciale spelmodus, die bepaalde functies vertraagt ​​of uitschakelt zodat uw beveiliging geen computervertragingen veroorzaakt terwijl u online begint.

Bron: kaspersky