Twee nieuwe richtlijnen om een vuist te vormen tegen cybercrime

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 17:17

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met twee nieuwe richtlijnen om een vuist te vormen tegen cybercriminelen: 'NIB2' en 'DORA'. De eerste richtlijn eist van overheden en het bedrijfsleven dat ze zich beter wapenen tegen cyberaanvallen. De tweede moet de financiële sector meer veerkracht geven. 

Meer dan 5 triljoen euro schade door cybercriminelen

Cybercrime wordt met de dag een groter probleem. Volgens schattingen van de Europese Commissie veroorzaakten hackers en cybercriminelen in 2020 voor zo’n 5,5 triljoen euro (5.500 miljard euro) aan financiële schade.

Dat kan de EU niet over zijn kant laten gaan. Om hier iets tegen te doen en tegelijkertijd de digitale weerbaarheid in Europa te versterken, stemde het Europees Parlement donderdag in met twee nieuwe richtlijnen.

Meer sectoren beter beschermd door NIB2

De eerste nieuwe richtlijn is de Netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn, ook wel NIB2 genoemd. Het doel hiervan is om een gemeenschappelijk niveau van cybersecurity te regelen om overheden, bedrijven en organisaties in Europa beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Het is een update van de oorspronkelijke NIB-richtlijn, die uit 2016 stamt, en bestrijkt meer sectoren en activiteiten dan voorheen.

Naast bedrijven en organisaties uit de vitale infrastructuur -zoals energieleveranciers, het openbaar bestuur, de gezondheidszorg en financiële instellingen- vallen ook ‘belangrijke sectoren’ onder de nieuwe regels. Het gaat om onder meer koeriersbedrijven, afvalverwerkingsbedrijven, bedrijven in de voedselproductie, internetproviders en producenten van machines en motorvoertuigen.

Tot slot schept NIB2 een kader voor betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen toezichthouders en EU-lidstaten. Verder richt de nieuwe richtlijn zich op de beveiliging van de toeleveringsketen en creëert het een Europese databank voor kwetsbaarheden.

Dit moet je weten over DORA

De tweede richtlijn waar het Europees Parlement haar fiat aan gaf, was de Digital Operational Resilience Act, of kortweg DORA. Hiermee wil het Europees Parlement de financiële sector van de EU beter bestand maken tegen digitale verstoringen, cyberaanvallen en andere cyberincidenten.

“De wet introduceert en harmoniseert digitale operationele weerbaarheidsvereisten voor de financiële dienstensector van de EU, en verplicht bedrijven ervoor te zorgen dat ze alle soorten verstoringen en bedreigingen in verband met informatie- en communicatietechnologie (ICT) kunnen weerstaan, erop kunnen reageren en ervan kunnen herstellen”, aldus het Europees Parlement.

Reageren op industriële schaal

De nieuwe richtlijnen moeten zo’n 160.000 instanties in de EU-lidstaten beschermen. Volgens Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) zijn de richtlijnen “de beste cybersecuritywetgeving” die Europa ooit heeft gezien. Ransomware en andere cyberdreigingen hebben Europa al veel te lang gejaagd. We moeten actie ondernemen om onze bedrijven, overheden en de samenleving weerbaarder te maken tegen vijandige cyberoperaties.”

Groothuis vervolgt zijn verhaal. “Als we op industriële schaal worden aangevallen, moeten we op industriële schaal reageren.” Het pakket aan maatregelen zorgt er volgens hem voor dat Europa transformeert naar een “proactieve en servicegerichte aanpak van cyberincidenten”.

Het Europees Parlement stemde massaal in met de nieuwe wetgeving. 577 van de 614 Europarlementariërs stemden in met de richtlijnen, 6 stemden tegen en 31 onthielden zich van stemmen. De het Europarlement heeft ingestemd met de richtlijnen, is het aan de Europese Raad om ermee akkoord te gaan. Dan hebben lidstaten 21 maanden de tijd om de richtlijnen in de nationale wetgeving te implementeren.

Bron: europa.eu, vpngids.nl

Meer actueel nieuws

Heterdaad aanhoudingen cybercriminelen in vakantiehuisje

Drie mannen werden afgelopen dinsdag op heterdaad betrapt in een vakantiehuisje in de provincie Groningen terwijl zij bezig waren met het plegen van bankhelpdeskfraude. Dankzij een combinatie van verschillende opsporingstechnieken kon de politie binnenvallen terwijl de verdachten nog telefonisch in gesprek waren met een slachtoffer. In totaal zijn er vier verdachten aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lees meer »

De meest voorkomende soorten cyberaanvallen in 2021

Het aantal cyberincidenten in 2021 is beangstigend, ook al zijn er pas zes maanden verstreken. Inbreken in een waterleidingnet in Florida en proberen het water te vergiftigen voor 15.000 inwoners. Een cyberaanval op het kanaal 9News Australia heeft ochtendshows geannuleerd. Een ransomware-aanval veroorzaakte de sluiting van de grootste brandstofpijpleiding in de VS en kostte $ 5 miljoen. En dat is slechts een deel van het droevige nieuws voor nu.

Lees meer »

Cybercriminelen proberen via PDF bestanden e-mailgegevens van bedrijven in handen te krijgen

Bij de nieuwste truc van phishers in hun pogingen om e-mailgegevens van bedrijven in handen te krijgen gaat het om meldingen die van online diensten van Adobe afkomstig zouden zijn. En omdat ze begonnen zijn met het gebruik van een online pdf-bestand (dat zogenaamd op de website van Adobe staat), hebben we een echt bestand gemaakt om de tekenen van een phishing-e-mail en een valse “online pdf” hier te bespreken.

Lees meer »

"Onverantwoorde en destabiliserende gedrag in cyberspace"

De Europese Unie en de Verenigde Staten zeggen dat Chinese staatshackers cyberaanvallen hebben uitgevoerd door misbruik te maken van kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server. Daarmee hebben ze de economie, democratie en samenleving ernstige schade toegebracht. Ze zeggen er alles aan te doen om samen met internationale partners ‘kwaadaardig gedrag in cyberspace’ te bestrijden.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 28-2021

Onmiddellijke actie vereist om pandemie van ransomware te voorkomen, cyberaanval in Duitse regio als ramp uitgeroepen en VS looft 10 miljoen dollar uit voor gouden tip over ransomwaregroepen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 167 week 28-2021

Bankhelpdesk fraude in de lift, deurwaarders en politie trekken samen op in strijd tegen online oplichting en verdwijning ransomware cybercriminelen 'REvil' een mysterie. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 167.

Lees meer »