Twee nieuwe richtlijnen om een vuist te vormen tegen cybercrime

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 17:17

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met twee nieuwe richtlijnen om een vuist te vormen tegen cybercriminelen: 'NIB2' en 'DORA'. De eerste richtlijn eist van overheden en het bedrijfsleven dat ze zich beter wapenen tegen cyberaanvallen. De tweede moet de financiële sector meer veerkracht geven. 

Meer dan 5 triljoen euro schade door cybercriminelen

Cybercrime wordt met de dag een groter probleem. Volgens schattingen van de Europese Commissie veroorzaakten hackers en cybercriminelen in 2020 voor zo’n 5,5 triljoen euro (5.500 miljard euro) aan financiële schade.

Dat kan de EU niet over zijn kant laten gaan. Om hier iets tegen te doen en tegelijkertijd de digitale weerbaarheid in Europa te versterken, stemde het Europees Parlement donderdag in met twee nieuwe richtlijnen.

Meer sectoren beter beschermd door NIB2

De eerste nieuwe richtlijn is de Netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn, ook wel NIB2 genoemd. Het doel hiervan is om een gemeenschappelijk niveau van cybersecurity te regelen om overheden, bedrijven en organisaties in Europa beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Het is een update van de oorspronkelijke NIB-richtlijn, die uit 2016 stamt, en bestrijkt meer sectoren en activiteiten dan voorheen.

Naast bedrijven en organisaties uit de vitale infrastructuur -zoals energieleveranciers, het openbaar bestuur, de gezondheidszorg en financiële instellingen- vallen ook ‘belangrijke sectoren’ onder de nieuwe regels. Het gaat om onder meer koeriersbedrijven, afvalverwerkingsbedrijven, bedrijven in de voedselproductie, internetproviders en producenten van machines en motorvoertuigen.

Tot slot schept NIB2 een kader voor betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen toezichthouders en EU-lidstaten. Verder richt de nieuwe richtlijn zich op de beveiliging van de toeleveringsketen en creëert het een Europese databank voor kwetsbaarheden.

Dit moet je weten over DORA

De tweede richtlijn waar het Europees Parlement haar fiat aan gaf, was de Digital Operational Resilience Act, of kortweg DORA. Hiermee wil het Europees Parlement de financiële sector van de EU beter bestand maken tegen digitale verstoringen, cyberaanvallen en andere cyberincidenten.

“De wet introduceert en harmoniseert digitale operationele weerbaarheidsvereisten voor de financiële dienstensector van de EU, en verplicht bedrijven ervoor te zorgen dat ze alle soorten verstoringen en bedreigingen in verband met informatie- en communicatietechnologie (ICT) kunnen weerstaan, erop kunnen reageren en ervan kunnen herstellen”, aldus het Europees Parlement.

Reageren op industriële schaal

De nieuwe richtlijnen moeten zo’n 160.000 instanties in de EU-lidstaten beschermen. Volgens Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) zijn de richtlijnen “de beste cybersecuritywetgeving” die Europa ooit heeft gezien. Ransomware en andere cyberdreigingen hebben Europa al veel te lang gejaagd. We moeten actie ondernemen om onze bedrijven, overheden en de samenleving weerbaarder te maken tegen vijandige cyberoperaties.”

Groothuis vervolgt zijn verhaal. “Als we op industriële schaal worden aangevallen, moeten we op industriële schaal reageren.” Het pakket aan maatregelen zorgt er volgens hem voor dat Europa transformeert naar een “proactieve en servicegerichte aanpak van cyberincidenten”.

Het Europees Parlement stemde massaal in met de nieuwe wetgeving. 577 van de 614 Europarlementariërs stemden in met de richtlijnen, 6 stemden tegen en 31 onthielden zich van stemmen. De het Europarlement heeft ingestemd met de richtlijnen, is het aan de Europese Raad om ermee akkoord te gaan. Dan hebben lidstaten 21 maanden de tijd om de richtlijnen in de nationale wetgeving te implementeren.

Bron: europa.eu, vpngids.nl

Meer actueel nieuws

Criminal-to-criminal-model met een duidelijke rolverdeling neemt verder toe in 2022

Er zijn inmiddels al twee pandemie-jaren verstreken. Deze jaren hebben niet alleen veranderingen teweeggebracht in de werkcultuur, maar hebben ook gezorgd voor compleet nieuwe security-uitdagingen. Waar in het eerste coronajaar het verhuizen van medewerkers naar de thuisomgeving centraal stond, werden bedrijven het afgelopen jaar geconfronteerd met de veiligheidsrisico’s die deze, soms overhaaste, digitalisering met zich meebracht. Om de veiligheidsrisico’s het komende jaar te minimaliseren, zullen bedrijven hun IT-beveiligingsinfrastructuur moeten aanpassen aan de cloud. Nicolas Casimir, CISO EMEA bij Zscaler, gaat verder in op deze en andere trends voor het komende jaar.

Lees meer »

Hoe herken je nep advertenties op websites waar sekswerkers kunnen adverteren?

Op websites waar sekswerkers kunnen adverteren, staan minstens 300 advertenties waar klanten mee worden opgelicht. Achter deze advertenties gaan oplichters schuil, die via gestolen afbeeldingen mannen naar hun profiel lokken. Zodra zij een afspraak willen maken, moeten ze vooruit betalen en komt het nooit tot een ontmoeting. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

Lees meer »

Cybergevaren in 2022 de grootste zorg voor bedrijven in Belgie en Nederland voor COVID-19

Volgens de Allianz Risicobarometer vormen cybergevaren in 2022 de grootste zorg voor bedrijven wereldwijd. De dreiging van ransomware-aanvallen, datalekken of een grote IT-uitval baart bedrijven nog meer zorgen dan bedrijfsonderbrekingen en verstoring van de toeleveringsketen, natuurrampen of de coronapandemie, die bedrijven in het afgelopen jaar allemaal zwaar hebben getroffen.

Lees meer »

‘VPNLab’ offline gehaald door politie diensten

Handhavingsinstanties ondernamen deze week actie tegen het misbruik van VPN-diensten door criminelen. Dit deden ze door de infrastructuur en de gebruikers van VPNLab.net aan te pakken. De producten van de VPN-provider, bedoeld voor afgeschermde communicatie en internettoegang, werden ter ondersteuning van ernstige misdrijven gebruikt. Zoals de inzet van Ransomware en andere cybercriminaliteit.

Lees meer »

"Ik geloof sterk in preventie"

Breda gelooft in inzet van inwoners bij het veilig en leefbaar houden van de gemeente. Er is al tien jaar een groot buurtpreventienetwerk. Voor haar overstap naar het gerechtshof Den Bosch, waar ze raadsheer is geworden, blikte wethouder leefbaarheid en wijkveiligheid Greetje Bos (VVD) terug op de behaalde resultaten. ‘Na elke campagne gaat het aantal meldingen omhoog.’

Lees meer »