'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Politie » Amstelveen - Pakketbezorger (kleine aanbetaling)

Amstelveen - Pakketbezorger (kleine aanbetaling)

Zaaknummer: 2021067271
Datum delict: 31-03-2021
Plaats delict: Amstelveen


Eind maart werden twee bejaarde vrouwen in Amstelveen met een babbeltruc van hun bankpas bestolen en een derde Amstelveense vrouw op leeftijd werd begin april bijna op dezelfde manier opgelicht. In alle drie de zaken staat een verdachte op beeld en de recherche vermoedt dat dit dezelfde persoon is. Uiteraard wil de politie graag weten wie hij is.

De verdachte ging in de verschillende zaken ook op een vergelijkbare wijze te werk. Hieronder staat deze werkwijze beschreven.

Babbeltruc Rembrandtweg

Op zaterdagmiddag 20 maart 2021 werd rond 16.05 uur op de Rembrandtweg in Amstelveen bij een 82-jarige vrouw aangebeld. Er stond een man voor de deur en deze had een pakketje voor de vrouw. Ze nam het pakketje aan, maar de man vroeg wel nog om haar bankpas. Waarom ze haar pas moest geven of ze ook haar pincode ergens moest intoetsen, kan ze zich later niet goed meer herinneren. In ieder geval kwam ze er wel snel achter dat de man haar een andere bankpas had teruggeven, niet die van haarzelf. Na contact met haar bank bleek dat nog diezelfde middag geprobeerd was een transactie te plegen met de bankrekening van de vrouw, maar dat de bank deze verdachte transactie al tegen had gehouden en de bankpas vervolgens had geblokkeerd.

Babbeltruc Camera Obscuralaan

Op woensdag 31 maart 2201 overkwam een 75-jarige vrouw op de Camera Obscuralaan in Amstelveen nagenoeg hetzelfde. Rond 11.00 uur werd ze gebeld door een man die zegt dat hij een pakketje voor haar had dat moet worden nagezonden en dat zij €1 moest betalen voor de nazending. De vrouw verwachtte inderdaad een pakketje en er werd afgesproken dat er diezelfde dag iemand langs zou komen. Omstreeks 16.30 uur werd er aangebeld en meldde een zogenaamde PostNL-bezorger zich. De vrouw wilde de €1 contant betalen, maar de bezorger gaf aan dat dit alleen met een bankpas kon. Toen de vrouw haar bankpas had gepakt, bood de bezorger haar een mobiel pinapparaat aan. De vrouw draaide zich nog om zodat de man haar pincode niet kon afkijken, maar de eerste poging mislukte. Het apparaat deed het volgens de bezorger niet. Hij nam het apparaat over en deed iets met het apparaat. Daarna kreeg de vrouw het apparaat terug en moet ze opnieuw haar pincode intoetsen. Na de tweede keer lukte het wel om de betaling af te ronden. De bezorger haalde de bankpas uit het apparaat en gaf deze aan de vrouw terug. Direct daarna vertrok hij. Een uur later kreeg de vrouw verschillende meldingen van haar bank: die middag werd er drie keer geld opgenomen met de bankpas van de vrouw bij een geldautomaat in Amsterdam. Dat is het moment dat de vrouw ontdekte dat bankpas die zij heeft teruggekregen niet van haar is en liet ze haar eigen pas direct blokkeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat het geld door iemand anders is opgenomen dan de zogenaamde bezorger.

Babbeltruc Tiengemeten

Eén week later, op woensdag 7 april 2021, was het weer raak. Rond 14.30 uur werd een 82-jarige vrouw op de Tiengemeten in Amstelveen gebeld door iemand die zei van PostNL te zijn. Om 17.25 uur zou er een bezorger aan de deur komen met een pakketje en het slachtoffer moest een kleine aanbetaling doen in verband met de bezorging. Ook deze vrouw verwachtte daadwerkelijk een pakketje. Op het aangegeven tijdstip stond er vervolgens inderdaad iemand aan de deur met een pakketje. De vrouw nam het aan en ze moest zoals aangekondigd betalen voor de bezorging, €1. Dat kon niet contant en moest per pin. De bezorger hield het bankpasje van de vrouw onder een apparaatje, dit zag er uit als een smartphone. Vervolgens moest de vrouw haar pincode intoetsen en kreeg zij het pakketje van de bezorger. Het slachtoffer kreeg haar bankpas terug en hierna liep de bezorger weg. Omdat het slachtoffer het al niet vertrouwde, controleerde zij of er daadwerkelijk een bedrag van €1 was afgeschreven, maar dit bleek niet het geval te zijn. Vervolgens opende de vrouw het pakketje en trof goederen aan die ze niet had besteld. Daarna belde de vrouw meteen haar bank om haar pas te laten blokkeren. De vrouw kreeg in deze zaak wel haar eigen bankpas terug, maar onbekend is wat de man precies met het apparaatje en de pas heeft gedaan. De recherche vermoedt dat hij de vrouw op een vergelijkbare manier als in de andere twee zaken wilde oplichten.

Signalement verdachte

In alle drie de zaken staat dus een verdachte op beeld en de recherche vermoedt dat dit dezelfde persoon is. Zijn signalement:

  • Man
  • Lichte huidskleur
  • Rond de 20 jaar oud
  • Blond tot donkerblond, steil haar met een zijscheiding
  • Hij droeg op de drie dagen verschillende outfits, maar opvallend is wel dat hij op 31 maart een jas van PostNL draagt, hij op de andere twee dagen een oranje polo/shirt/blouse draag en hij op alle dagen dezelfde schoenen van Nike aanheeft.

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »