Home » Politie » Gezochte personen Cybercrime » Den Haag - Bankpasfraude (phishing)

Den Haag - Bankpasfraude (phishing)

Den Haag - Bankpasfraude (phishing)

Zaaknummer: 2019092078

Datum delict: 26-03-2019

Plaats delict: Den Haag

Eind maart kreegt een inwoner van Den Haag op zijn telefoon een bericht dat afkomstig leek te zijn van de ING bank. Hierin stond dat zijn bankpas was verouderd, dat de geldigheid zou vervallen en dat hij zijn pas moest opsturen naar een bepaald adres. Door op een link te klikken kon hij gratis een nieuwe pas aanvragen op een website die precies  leek op die van de ING bank, maar die achteraf een nepsite bleek te zijn. 

Geld opgenomen

Uiteindelijk werd er met diverse transacties 3000 euro van de rekening van het slachtoffer opgenomen. Of de man op de bewakingsbeelden ook de persoon is die het bericht heeft verzonden en de nepsite beheert, is nog onbekend maar hij is wel degene die het geld van de rekening haalt.

Er zijn vele vormen van bankpasfraude (phishing)

Maar in alle gevallen komt het er op neer dat de eigenaar van een rekening door criminelen wordt verleid om bankgegevens op een nep site of nep account in te voeren. Hierdoor krijgen criminelen toegang tot de bankzaken en wordt er geld van de rekening van het slachtoffer opgenomen.

Bij twijfel, bel de bank
Net als in dit geval zag het bericht er heel echt en geloofwaardig uit. Banken sturen echter nooit dit soort berichten en vragen ook nooit om dit soort gegevens. Neem altijd contact op met uw bank als u twijfelt over de echtheid van een mail. 

 

© CCINL | www.cybercrimeinfo.nl

© CCINL | cybercrimeinfo-forum.nl

© CCINL | "Samen voor veiligheid”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.