Home » 'CLOSED' Brabant - Amsterdams slachtoffer van phishing (geldopnames in Brabant)

'CLOSED' Brabant - Amsterdams slachtoffer van phishing (geldopnames in Brabant)

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 20:00

Brabant - Amsterdams slachtoffer van phishing (geldopnames in Brabant)

Zaaknummer: 2019167031

Datum delict: 04-08-2019

Plaats delict: Brabant

 

Een 28-jarige vrouw uit Amsterdam is slachtoffer geworden van phishing. Een onbekend persoon heeft duizenden euro’s zonder toestemming van haar bankrekening opgenomen. De recherche onderzoekt deze bankfraude en heeft beelden van de verdachte als deze in Brabant in verschillende plaatsen bij een geldautomaat pint.

Het slachtoffer krijgt eind juli 2019 een mailtje waarin staat dat haar bankpas vervangen moet worden. Via haar telefoon klikt ze op een link in deze mail en doorloopt enkele stappen om een nieuwe pas aan te vragen. Ze stuurt op verzoek haar doorgeknipte pas  naar een adres in Wijchen. Als het slachtoffer na een paar dagen nog geen nieuwe pas heeft ontvangen, checkt ze haar e-mail. Ze heeft van haar bank een mail gekregen met het verzoek om de paslimiet te verhogen. Het slachtoffer heeft dat verzoek zelf niet gedaan en neemt telefonisch contact op met haar bank. De medewerkster van de bank laat haar weten dat in Tiel, Nuland en Oss, duizenden euro’s van haar rekening zijn opgenomen. Dat is kennelijk met de opgestuurde doorgeknipte bankpas gedaan op 3 en 4 augustus 2019.

Banken werken niet op deze manier. Banken zullen nooit via een sms (smishing) of mail (phishing) aangeven dat een pas verlopen is. Banken vragen ook nooit naar je pincode of om deze ergens in te vullen. Banken vragen nooit om je bankpas al dan niet doorgeknipt op te sturen. Druk niet op linkjes, vul je pincode nergens in, stuur je pas niet op en maak melding bij je bank dat je een dergelijke mail of sms hebt ontvangen.

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

#CCINL | "Samen voor veiligheid”

 

Meer gezochte personen cybercrime »


«   »